Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Procitaj komentar
Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 16. June 2020. 15:06:18
Zahtjev Kluba 100- Plus podnesen 12. juna 2020., u ime bh žrtava genocida Međunarodnom predstavniku u BiH Valentin Inzku da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida je minimum minimuma koji je Međunarodna zajednica bila dužna provesti prije 20 godina, jer je neodgovorno i apsurdno bilo očekivati da takve zakonske odredbe usvoje oni koji su izvršili agresiju na BiH i počinili genocid nad Bošnjacima.


Argumenti za nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida su na svakoj stopi zemlje Bosne. To je 550 masovnih grobnica, isto toliko zajedničkih i 4.000 pojedinačnih, pretežno sa tijelima Bošnjaka, u kojima je pronađeno 25.000 posmrtnih ostataka, od kojih najviše ne području Foče, Višegrada, Vlasenice, Rudog, Ćajnića, Bratunca, Srebrenice, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, a samo u Prijedoru 57 masovnih grobnica, od kojih Tomašica sa 430 žrtava. To su šehidska groblja od Prijedora do Srebrenice...ZIJAD BEĆIREVIĆ: Međunarodni predstavnik je dužan donijeti Zakon o negiranju genocida u BiH, jer njegovi prethodnici, on i institucije MZ nisu uspjeli kroz proteklih 25 godina dejtonske BiH stvoriti uslove da se to uradi kroz mehanizme uspostavljene Dejtonskim sporazumom, koji su više bili naklonjeni agresorima nego žrtvama agresije i državi BiH, koja je napadnuta i samo se branila.
Zahtjev za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida
Senada Softić Tetalović, bivša predsjednica Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) i jeda od najuspješnijih Bosanki u svijetu, 12.juna o.g. u ime Kluba 100 - Plus podnijela je Međunarodnom predstavniku u BiH g. Valentinu Inzku peticiju sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta sa kojom se od Međunarodnog predstavnika traži da do 12. 7. 2020-te donese (nametne) Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Ovaj ultimativan zahtjev je minimum minimuma za bošnjačke žrtve genocida, koje izvršioci genocida i njihovi sljedbenici već punih 25 godina provociraju negiranjem počinjenih teških zločina i zločina i genocida i nagrađivanjem počinilaca genocida, dajući im odlikovanja, proglašavajući ih srpskim herojima i imenovanjem njihovim imenom gradskih ulica i javnih ustanova na okupiranom području BiH i opštinama u kojima je počinjen genocid. U takvom nepodnošljivom vrijeđanju žrtava genocida prednjače lideri u vlasti genocidne Rs, prije svega njen dojučerašnji predsjednik i aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Klub 100- Plus podnio je peticiju u ime svih građana BiH, u ime svih stradalnika u genocidu počinjenom nad Bošnjacima širom BiH, a naročito u opštinama Prijedor, Ključ, Sanski Most, Bratunac, Foča, Zvornik, Srebremnica. Iako je genocid u Srebrenici zvanično višestruko potvrđen odlukama Haškog suda u više sudskih predmeta, (a o pomenutih sedam opština se još odlučuje), njegovi izvršioci, među kojima bivši predsjednik Rs Radovan Karadžić, se ne samo ne osjećaju krivim već tvrde da genocid nije ni počinjen. General Radislav Krstić je prva osoba koju je MKSJ osudio za genocid i izrečena mu kazna od 46 godina zatvora. Masovne grobnice širom BiH, ubijeni i prognani Bošnjaci, samo su neke i danas vidljive tragične posljedice geocida. Tome uvjerljivo svjedoči i sadašnji u odnosu na predratni udio bošnjačkog stanovništva u okupiranim opštinama na području Rs, koji je tokom agresije sveden sa preko 40% na svega nekoliko procenta i do danas nije bitnije promijenjen.

Peticijom se traži od međunarodnog predstavnika Valentin Inzka da u skladu sa svojim ovlaštenjima po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020. godine, nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Van svake logike, van svakog razuma, van svake pravde, je da je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici usvojio Evropski palament (2009.g), kojom su pozvane sve članice Evropske unije i države Zapadnog Balkana da 11. Juli obilježavaju kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a potom je usvojili i parlamenti više država u svijetu, kao što su Kanada, Australija , neke američke države, američki kongres i senat i 37 skupština drugih država, koje su upoznate sa svim što se u BiH dogodilo tokom 1992-1995,a parlamentarne strukture BiH to nisu u mogućnosti donijeti, jer po Dejtonskom modalitetu na to treba da daju pristanak, ko drugi, nego počinioci i izvršioci genocida. A može li se i smije li se zaboraviti da je genocid u Srebrenici najveći masovni zločin počinjen u Evropi nakon Holokausta u Drugom svjetskiom ratu?

Vlasti Srbije i Rs ne priznaju počinjeni genocid

Obzirom da je Međunarodni predstavnik Valentin Inzko i sam ranije najavio mogućnost nametanja Rezolucije o genocidu, a nije do danas to učinio, ova peticija mogla bi se shvatiti kao bošnjački ultimatum Međunarodnoj zajednici, koju u BiH predstavljaju Vijeće za provedbu mira (PIC), OHR i međunarodni predstavnik. Pri tome se treba prisjetiti da je Vijeće sigurnosti UN 8.7. 2015.g. razmatralo Rezoluciju o Srebrenici S/2015/508 predloženu od strane V. Britanije, sa kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, koju su podžale sve članice uz nekoliko uzdržanih, ali je Ruska federacija uložila veto i spriječila njeno usvajanje.


Senada Softić Tetalović u ime "Kluba 100 - Plus" je uručila inicijativu OHR-u i visokom predstavniku sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje


Uprkos tome, iako svjesni odgovornosti za sve počinjeno u BiH, ranije i aktuelne vlasti Srbije i Rs i najviši funkcioneri te vlasti, kao što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnadić, član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik Rs Miloirad Dodik i dalje ne priznaju genocid, mješaju se u unutarnje svari BiH države, upućuju prijeteće i uvredljive poruke, što predstavlja nastavak agresije na BiH i dodavanje soli na rane žrtvama genocida.

Zakon o zabrani genocida je minimum minimuma

Može li biti većeg pravnog apsurda od činjenice da u srcu Evrope, Bosni i Hercegovini, nakon 4 godine fašističkog terora nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine (od 1992 do 1995), pa ni 25 godina nakon počinjenih teških zločina i zločina genocida još uvijek ne postoji zakon kojim se u BiH zabranjuje negiranje genocida.

Zato je donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH najmanje što je Međunarodna zajednica dužna učiniti da zaustavi dalje provociranje žrtava genocida i makar na simboličan način oduži im se za sve propušteno. A propušteno je skoro sve. Ne samo da agresori na BiH i izvršioci najtežih zločina i zločina genocida u najvećem broju nisu ni procesirani ni kažnjeni, nisu osuđeni da plate državi BiH i njenim građanima pričinjenu štetu, već su za počinjene zločine nagradjeni formiranjem genocidne Rs, daljom podrškom srpskom separatizmu i ohrabrivanjem hrvatskih separatista za treći entitet. Iz svih tih razloga ovo što se sad traži od MZ je minimum minimuma.

MZ dopušta promociju zločinaca u heroje

I ne samo da vlasti Srbije i entitetske vlasti Rs ne priznaju odluke najviše sudske instance, Haškog suda, koji je sudskim presudama počiniocima najtežih zločina i izvršiocima genocida potvrdio genocid, već se vlastima Rs dopušta da otvoreno i istrajno u svakoj prilici izjavljuju da nije počinjen genocid. A ono što posebno boli žrtve genocida, što teško podnose svi pošteni građani BiH, je što najveće ratne zločince, stratege i izvršioce genocida, kao što su Radovan Karadžić, Ratkio Mladić..., odgovotne za smrt desetina hiljada Bošnjaka, proglašavaju srpskim herojima, daju im priznanja i kolajne, po njima nazivaju gradske ulice, najviše državne institucije, a što iznad svega vrijeđa - studentski domovi i školske ustanove, u kojima se odgajaju i obrazuju nove generacije, nose imena onih koji su najodgovorniji za smrt hiljalda hiljada Bošnjaka. Međunarodna zajednica, dužna da to spriječi, sve to dopušta, na to indolentno gleda i šuti.

Argumenti za nametanje Zakona su na svakoj stopi bosanske zemlje

Argumenti za nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida su na svakoj stopi zemlje Bosne. To je 550 masovnih grobnica, isto toliko zajedničkih i 4.000 pojedinačnih, pretežno sa tijelima Bošnjaka, u kojima je pronađeno 25.000 posmrtnih ostataka, od kojih najviše ne području Foče, Višegrada, Vlasenice, Rudog, Ćajnića, Bratunca, Srebrenice, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, a samo u Prijedoru 57 masovnih grobnica, od kojih Tomašica sa 430 žrtava. To su šehidska groblja od Prijedora do Srebrenice, puna bijelih nišana, to su pojedinačne grobnice u kojima su sahranjeni samo dijelovi kostura ubijenih Bošnjaka, premještani iz iz jedne u više drugih grobnica i pronađeni na više različitih lokacija. A o zločinima genocida nad Bošnjacima ne govori samo zemlja koja se otvara, već i presude Haškog suda i drugih sudova počiniocima zločina i zločina genocida.

Međunarodni predstavnik je dužan donijeti Zakon o negiranju genocida u BiH, jer njegovi prethodnici, on i institucije MZ nisu uspjeli kroz proteklih 25 godina dejtonske BiH stvoriti uslove da se to uradi kroz mehanizme uspostavljene Dejtonskim sporazumom, koji su više bili naklonjeni agresorima nego žrtvama agresije i državi BiH, koja je napadnuta i samo se branila.

MZ je dopustila agresorima da nastave sa agresijom

MZ je dopustila i dalje dopušta agresorima na BiH da u uslovima prividnog mira nastave sa agresijom i stvaraju preduslove za podjelu BiH. Prije svega dozvoljen je do sada neviđeni javašluk u radu pravosudnih i državnih organa, posebno onih na entitetskom nivou. Dužnost Međunarodnog predstavnika Inzka, ali i onih u Vijeću za implemetaciju mira u BIH, bila je da zavire u rad pravosudnih i državnih organa BiH, posebno sudova i Tužilaštva, da izvrše pritisak i sankcionišu sve one koji ne vrše kako treba svoju dužnost. Njihova dužnist bila je i sada je da sankcionišu sve one organe i pojedince koji ne provode odluke Ustavnog suda BiH, počev od prve odluke i prvog roka u kojem te odluke nisu ispoštovane i provedene. Nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, ako bude nametnut, je samo kap u moru obaveza koje su ovi organi nadređeni vlastima u BiH bili dužni učiniti ne sada, već prije deset-dvadeset godina. Popuštanje i dopuštanje agresorima na BiH i njihovim strukturama u BiH dovelo je državu BiH u neodrživ položaj i prijeti joj kolapsom.

Peticija Kluba 100-Plus ultimativan očajnički pokušaj

Kako od ovih međunarodnih institucija na tom planu i u tom pravcu do sada nije ništa ni preduzimato ni preduzeto, peticija Kluba 100-Plus sa 8.372 potpisa ( koja brojem potpisa simbolizira broj ubijenih Bošnjaka u Srebreničkom genocidu ), sa kojom se od Međunarodnog predstavnika Valentina Inzka traži da do 12. jula ove godine nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, može se smatrati jednim od posljednjih očajničkih pokušaja da se država Bosna i Hercegovina brani od agresije započete 90-tih godina prošloh vijeka, a koja traje i danas.

MZ i njenom predstavniku sudiće historija

Međunarodna zajednica, (ako se pod tim “zajednica” uopšte mogu podvesti države koje je čine), dopustila je da se u julu 1992.g. izvrši genocid nad Bošnjacima Prijedora, da se nastavi genocidno zatiranje Bošnjaka širom BiH do jula 1995.g. i uz prećutnu saglasnost UN završi u julu 1995. g. nad Bošjacima Srebrenice, sa maksimalnim učinkom od 8.372 žrtve. Ako se ta MZ i sada ogluši od zahtjeva bošnjačkih žrtava, postavljenih Peticiom Kluba 100 - Plus uz 8.372 potpisa, to će značiti da podržava počinjene genocide i staje rame uz rame sa njihovim počiniocima.

Ako se Međunarodni predstavnik u BiH g. Inzko ogluši na ovaj zahtjev, sudiće mu historija. Zaradiće status najindolentijeg, najneuspješnijeg međunarodnog predstavnika u BiH, a projekat MZ da obnovi državu BiH i od nje napravi uspješnu multietničku zajednicu, kakva je bila ranije, može se smatrati promašenim i propalim. MZ će još jednom ne samo razočarati žrtve genocida u BiH, izgubiti povjerenje bh građana, već svoj ugled spustiti na tako nisku razinu, da će se ime Međunarodna zajednica u BiH, regionu i velikom dijelu svijeta izgovarati uz veliko negodovanje i s gađenjem.

VRHOstali prilozi:
» MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE PROTIV ANDREJA NIKOLAIDISA
Šemso Agović | 18. August 2022 11:18
» RETORIKA MRŽNJE PROSRPSKE POLITIKE U CRNOJ GORI
Mr. Nusret Balić | 18. August 2022 10:31
» RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU PRIJETNJA NARODIMA EVROPE
Božidar Proročić | 17. August 2022 09:53
» RAMO ŠUPAK
Said Šteta | 15. August 2022 17:59
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
» BRAVO, MOJI DRAGI BOSANCI IZ KALESIJE!
Mr. Milan Jovičić | 13. August 2022 08:33
» O PROIZVODNJI KRIVNJE U KOLEKTIVNOJ SVIJESTI BOŠNJAKA
Dr. Sead Alić | 12. August 2022 08:18
» UKRAJINA ODOLIJEVA RUSKIM UDARIMA I OKUPACIJI
Božidar Proročić | 12. August 2022 07:55
» HRVATI I DAVIDOVA ZVIJEZDA
Dr. Adamir Jerković | 11. August 2022 08:02
» IMPERATIV MORALNE SAVJESTI ZA PALESTINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. August 2022 07:54
» TRIDESETOGODIŠNJI VJERSKI RAT
Dr. Sead Alić | 10. August 2022 06:39
» IZRAELSKI AMBASADOR GENDLER U SLUŽBI APARTHEIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2022 16:05
» TEMELJNI UGOVOR - TEMELJNA IZDAJA CRNE GORE
Božidar Proročić | 05. August 2022 21:07
» VODSTVO I PROMJENE
Dr. Mesud A. Ramić | 05. August 2022 09:53
» EUROPOCETRIČNI NACIONALSOCIJALIZAM VIKTORA ORBANA
Dr. Sead Alić | 04. August 2022 21:14
» ZA SLOBODU BOSNE I NARODA I REISU-L-ULEMA SE BORIO
Elmedina Muftić | 04. August 2022 19:35
» BOSNA JE PEDESET DRUGA DRŽAVA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2022 14:09
Ostali prilozi istog autora:
» RUSIJA NAPALA UKRAJINU
26. February 2022 12:26
» DODIK MORA ODGOVARATI ZA VELEIZDAJU
30. December 2021 13:47
» AFERA TEGELTIJA
14. December 2020 02:44
» KORUMPIRANO I TUĐE BH PRAVOSUĐE
11. December 2020 22:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif