Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CIK DAO ZELENO SVJETLO CIKOTIĆU ZA MINISTRA SIGURNOSTI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. June 2020. 13:06:32


Centralna izborna komisija (CIK) BiH, nakon izvršenih provjera, potvrdila je na današnjoj sjednici da kandidat SDA Selmo Cikotić ispunjava uslove propisane zakonom za imenovanje na funkciju ministra sigurnosti u Vijeću ministara, saznaje Srna u CIK-u.

Nakon izvršenih provjera u CIK-u, Agencija za istrage i zaštitu BiH ima rok od 30 dana da izvrši provjere koje je Cikotić naveo u obrascu CIK-a.

SDA je kandidovala Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na ovu funkciju.

Selmo Cikotić je rođen 25. 01. 1964. god. u selu Trpezi, (Berane, Sandžak, Crna Gora), gdje je završio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu, a Vojnu akademiju (smjer ARJ PVO) u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. U Školskom centru protivvazdušne odbrane u Zadru je radio od 1986. do početka rata.

Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini napustio je JNA i priključio se Armiji RBiH. Tokom rata je obavljao više različitih dužnosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad” i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

Od početka 1995. do sredine 1997. godine je radio kao vojni ataše RBiH u SAD, a tokom tog perioda je učestvovao u Daytonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.

Nakon povratka iz SAD obavljao je više različitih dužnosti u Vojsci Federacije BiH, od čega je najbitnija dužnost komandanta 1. korpusa, od početka novembra 2000. do kraja maja 2004. god.

Tri godine je radio u privatnoj gradjevinskoj firmi ”OKI doo” u Sarajevu.

Od 21. 04. 2007. do 12. 02. 2012. godine obavljao je dužnost ministra odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Od početka 2013. do početka 2016. god. je vodio predstavništvo Fondacije BIGMEV, koja razvija ekonomske odnose između BiH i Turske.

Od početka 2016. god. do oktobra 2018. god. radio je kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića.

Od početka novembra 2018.god i dalje radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je (2004. g.) i doktorirao (2008. g.) na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje radi kao vanredni profesor, a kao gostujući profesor učestvuje u radu Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP), Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini i NATO škole u Oberamergauu.

Do sada je objavio pet knjiga i veliki broj srtručnih radova u domaćim i inostranim stručnim časopisima i publikacijama iz oblasti sigurnosti, međunarodnih odnosa i liderstva.

Oženjen je i ima dvoje djece.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: