Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije u Beču organizira međunarodnu konferenciju
IFIMES: »75 GODINA ZAJEDNIČKE EVROPSKE SIGURNOSTI I SISTEMA LJUDSKIH PRAVA«
Procitaj komentar

Autor: IFIMES
Objavljeno: 28. June 2020. 18:06:15

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) zajedno sa partnerima 1. jula/srpanja 2020. organizira u Beču međunarodnu konferenciju sa naslovom »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«. Pored IFIMES-a u organizaciji konferencije sudjeluju Modern Diplomacy (platforma vijesti sa sjedištem u EU (www.moderndiplomacy.eu), Vienna School of International Studies (najstarija diplomatska škola na svijetu (www.da-vienna.ac.at), Culture for Peace, platforma za umjetnost, kulturu i znanost sa sjedištem u Beču (www.upf-cultureforpeace.org) i međunarodna znanstvena revija "European Perspectives" (www.europeanperspectives.org).


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
»75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«
Diplomatska akademija Beč, dvorana FestSaal, Favoritenstraße 15a, 1040 Beč.
Srijeda, 1.juli/srpanj 2020. od 10.00 do 18.00 sati


Informacije o detaljnijem programu i prijave su moguće na e-mail: [email protected] .

Live-streaming: Facebook.com/DiplomaticAcademyVienna


U ime organizatora konferenciju će otvoriti dr. Emil Brix, direktor Vienna School of International Studies (DAW) i dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije i podpredsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES. Sudionicima će se kao glavni govornici obratiti dr. Heinz Fischer, bivši predsjednik Republike Austrije, Ban Ki-moon center, i Ghada Fathi Waly, generalni direktor, sjedište UN u Beču.

Prvi panel nosi naslov „Zaostavštini Drugog svjetskog rata - suđenja u Nürnbergu i Tokiju kao izravna inspiracija za opću i Evropsku povelju o ljudskim pravima, antifašizam kao evropski blok povjerenja, međusobnog povjerenja i dobrosusjedskih odnosa“.
Drugi panel sa nazivom »Evropa: Od kulture za mir do kulture mira - kultura, znanost, umjetnost, sport« biće posvećen ulozi kulture, znanosti, umjetnosti i sporta u društvu.

Treći panel nosi naziv »Budućnost Evrope: Da li postoji alternativa univerzalnomu i sveeuropskom multilateralizmu?; ponovna revizija i ponovno usklađivanje Euro-MED i interkontinentalnih pitanja«.

Među dvadesetak izlagača – od Australije do Sjeverne Amerike, bit će:
Bivši austrijski predsjednik i sadašnji su-predsjedavajući Ban Ki-moon Centra; potpredsjednik Evropske komisije; bivši generalni sekretar OECD-a, te bivši kanadski ministar ekonomije; bivši Evropski komesar i predsjednik Alpbach foruma; bivši generalni sekretar OSCE i sadašnji Visoki komesar za nacionalne manjine OSCE; austrijski najrenomiraniji ekspert za ljudska prava, direktor Međunarodne antikorupcijske akademije, glavni urednik Washington Note – utjecajnog magazina, koji prati mehanizme odlučivanja u američkim centrima moći; generalni sekretar Mediteranske unije sa sjedištem u Barceloni, i mnogi drugi kao i vodeće međunarodne institucije sa sjedištem u Beču i po svijetu.

IFIMES-u i njegovim suorganizatorima su se pridružili mnogobrojni univerziteti iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, dok su medijski partneri četiri renomirana evropska diplomatska magazina i partneri iz Azije.

Poslije međunarodne konferencije u Beču, kao njen nastavak, uslijedit će još jedna konferencija na 75-godišnjicu potpisivanja deklaracije u San Francisku o osnivanju UN-a. Ova će se konferencija održati krajem septembru 2020 u Ženevi.

VRHOstali prilozi:
» GAZA: "MOLIM TE, OPROSTI MI, MOJ MALI SINE"
Bošnjaci.Net | 01. December 2023 15:20
» ORUŽANE SNAGE BIH NAJKOHEZIVNIJI ELEMENT BH. DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2023 15:22
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
12. March 2023 14:35
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif