Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RAMIĆ U POVODU DANA KANADE: U KANADI BOSNA I HERCEGOVINA IMA ISKRENOG I POUZDANOG PRIJATELJA I SAVEZNIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 01. July 2020. 17:07:24


Povodom Prvog jula Dana Kanade - Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine prvog jula. Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija koju su sačinjavale četiri provincije: Nova Škotska, Nju Brunsvik, Ontario i Kvebek, a prvi premijer Kanade će postati Sir John A. Macdonald. Od tog dana, ova zemlja će se teritorijalno širiti, prolaziti kroz upravno-pravne i političke promjene, promijeniti svoj etnički, lingvistički, rasni i vjerski sastav i postati danas jedna od najtraženijih destinacija za useljenje u svijetu.

Kanada je među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine. Sretni smo što Kanada u Bosni i Hercegovini prepoznaje bogatstvo različitosti, odnosno njen multietnički i multikulturoški karakter koji Bosna i Hercegovina baštini od samog postanka. U Kanadi Bosna i Hercegovina ima iskrenog i pouzdanog prijatelja i saveznika, kao što ga je imala i prije 75 godina kada je izvojevana pobjeda nad fašizmom. Unatoč geografskoj udaljenosti Bosnu i Hercegovinu i Kanadu zbližavaju vrijednosti koje kroz svoju historiju promoviraju i koje će nastaviti promovirati.
Na ovaj veliki dan odajući počast državi Kanadi, bosanskohercegovačka zajednica slavi kanadski kontinuitet priznavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg u Kanadskom Kulturnom mozaiku. Kanadski Kulturni mozaik je prihvatio bosanskohercegovačku zajednicu kao partnera u razvoju kanadske države i društva. Tako Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini. Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je i članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na euroatlantskom putu.

Svim Kanađanima bez obzira gdje bili čestitamo Prvi juli, Dan Kanade, napisao je u Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora: