Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tevhid dova
U VOGOŠĆI OBLJEŽENA 28. GODIŠNJICA SRPSKOG RATNOG ZLOČINA NAD 30 MJEŠTANA NASELJA TIHOVIĆI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. July 2020. 20:07:04U organizaciji Udruženja porodice nestalih općine Vogošća i Mjesne zajednice Blagovac, danas (04.07.2020) je u vogošćanskom naselju Tihovići održan Godišnji skup porodica nestalih općine Vogošća na kojem su se okupljeni prisjetili vremena od prije 28. godina kada su agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima, napale Tihoviće i tom prilikom, na svojim ognjištima, mučki pobili trideset mještana ovog naselja, a njihove kuće i imanja opljačkali. Skup je počeo obilaskom šehidskog mezarja, učenjem Fatihe, Jasina i Tevhid-Dove, a potom nastavljen na platou ispred Spomen obilježja svim poginulim mještanima Tihovića gdje su brojne delegacije, polaganjem cvijeća odale počast ubijenima. Inače, Tevhid-Dova se trebala održati u mjesnoj Džamiji u Tihovićima. Međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane za pandemiju Koronavirusa,Tevhid-Dova, umjesto u njoj proučena je na otvorenom prostoru.

- Malo je ko vjerovao u to kakve su zle namjere prema nama imale naše dojučerašnje komšije, rekla je Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“, u svom obraćanju prisutnima. Zločincima je bilo malo što su ljudima ovog kraja oduzeli živote i što su ih svojim kamama masakrilali te su tijela ubijenih postavili na automobilske gume i spalili. Za još četiri mještana Tihovića znamo da su ubijeni ali ne znamo gdje su sahranjeni.
Pored Eme Čekić, o stradanju ovog naselja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995.godne govorio je i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća. On je istakao potrebu za ovakvim obilježavanjima na kojima mlade generacije imaju priliku saznati istinu o zločinima koji su se dešavali na ovim prostorima.

- Sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, rekao je Edin Smajić. Ako ne zapisujemo, ne pamtimo i iza sebe ne ostavljamo spomen obilježja koja će nas podsjećati na ono što nam se dešavalo možemo doći u situaciju da zaboravmo. A ako zaboravimo onda nam se u ovakvoj našoj društvenoj zajednci kakva jeste današnja Bosna i Hercegovina može desiti da se ponovi isto ili još gore zlo.


Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36