Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BEĆIROVIĆ: KRIMINALIZACIJA POLITIKE U BIH, RESORI U KOJIMA SU SIGURNI DODIK I ČOVIĆ!
Autor: NAP
Objavljeno: 08. July 2020. 21:07:57


Potpuno je jasno nakon jučerašnje podjele resora da najznačajnim sektorima upravljaju Dragan Čović i Milorad Dodik – finansije, pravosuđe i sigurnost. Dvije politike nastale na zločinu i korpuciji upravo se kroz ove resore i održavaju na vlasti i izbjegavaju eventualnu odgovornost. Bakir Izetbegović u želji da imenuje pojedince (Osman Mehmedagić-direktor OSA) bez imalo borbe prepustio je očito najznačajnije resore koalicionim partnerima.

„To je potpuno jasno već kroz činjenicu da su Dragan Čović i Milorad Dodik preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) instalirali Gordanu Tadić kao glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, a procesuiranja počinju upravo od strane tužilaštva.

Slična situacija je i sa VSTV, koji imenuje kadrove za sve pravosudne funkcije i samo te dvije činjenice jasno govore kakav je stvoren kriminalni ambijent zatvorenog kruga u kojem se nalaze pravosuđe i država, koju oni kontrolišu, a što još više zabrinjava i pravosudni sistem, koji bi u svakoj državi trebao biti najsvjetlija točka i institucija u koju se ima povjerenje i gleda sa poštovanjem.

Od toga za sada nema ništa kada je u pitanju BiH. A kada se na to dodaju finansije, resor pravosuđa, SIPA onda dobijete potpunu slike fenomena politizacija kriminala i kriminalizacija politike“, kaže za Patriju Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

No, šta bi takva politika moglo značiti za budućnost BiH pitanje je koje muči javnost.

„Možda je najilustrativnija izjava Draga Čovića, koji je jučer rekao da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) pripada Hrvatima i da je sa nikome neće dijeliti. UIO, a ni Bosna i Hercegovina nisu Čovićevo privatno vlasništvo.

Inače Čović je poprilično sklon (pro)fašističkim izjavama. Pošto po ustavu vlast u Bosni i Hercegovini proizilazi i pripada građanima BiH onda i te institucije ne mogu pripasti ni Hrvatima, ni Srbima ni Bošnjacima. To jasno pokazuje u kakvom društvu odnosno državi se živi u Bosni i Hercegovini. Zbog toga ne isključujem na jesen i masovne prosvjede građana, da se suprotstave jednom nipodaštavanju svakog zdravog razuma. U ovom slučaju jasno je, da se više radi o kriminalcima nego političarima“, kazao je Bećirović.Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
» "MUSLIMANSKE REZOLUCIJE" OBJAVLJENE NA ENGLESKOM JEZIKU
Anadolu Agency (AA) | 19. June 2021 12:31
Ostali prilozi istog autora: