Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BOSS: IMAMOVIć I DRUGIH LICA UGROŽAVAJU ZDRAVSTVENE BEZBJEDNOSTI GRAĐANA TUZLE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. July 2020. 19:07:42
Saopštenje za javnost Bosanske strane (BOSS) u povodu prijave podnesene protiv Jasmina Imamovića i drugih lica zbog ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti građana Tuzle:Protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i drugih lica, posebno članova SDP-a, podnesena je prijava Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnom tužilaštvu i MUP-u TK zbog kršenja Naredbe (broj: 01-33-000/20 od 07. 07. 2020.godine) o obavezi nošenja zaštitne maske u javnom zatvorenom prostoru i ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti kompletne Gradske uprave i građana Tuzle, uz sumnju u izvršenje krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, član 225. stav 1. Prenošenje zarazne bolesti i član 226. Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Vijećnik BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović je na online sjednici Gradskog vijeća (koja se održavala online uz obrazloženje zbog opasnosti uzrokovane epidemijom djelovanja koronavirusa, upozorio da se vijećnici SDP-a nalaze u Gradskoj upravi u društvu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem a morali su se izolovati, te nakon što se Imamović javio za riječ u 02.49 sati (11. 07. 2020. godine) putem Zoom aplikacije, Mirnes Ajanović je konstatovao da Jasmin Imamović ne nosi zaštitnu masku na licu, da ugrožava zdravstvenu bezbjednost prisutnih lica pa je prekinuta sjednica Vijeća. Nakon toga, u 03.23 sata, pred Gradskom upravom su zatečeni Jasmin Imamović, vijećnici SDP-a, šefovi službi Gradske uprave i Stručna služba Gradskog vijeća, dakle, preko deset lica bilo je zajedno u Gradskoj upravi zajedno sa prijavljenim Jasminom Imamovićem, koji nije nosio zaštitnu masku propisanu naredbom.

U sredstvima informisanja objavljenja je informacija 09. 07. 2020. godine da je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić pozitivan na COVID- 19, a da je simptome počeo osjećati nekoliko dana ranije, kada je 07. 07. 2020. godine u 10,00 sati u kafiću Verdi u Tuzli, sjedio sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem bez maski na licu oko sat vremena.

Jasmin Imamović nije prijavio zdravstvenim organima kontakt sa Seadom Džafićem, nije se samoizolirao, nije obavijestio javnost o kontaktu sa zaraženim licem, a pojavio se bez maske u sali Gradske uprave tokom online sjednice Gradskog vijeća Tuzla u vrijeme kada je stupila na snagu Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, čime je ugrozio zdravstvenu bezbjednost kompletne gradske administracije i građana Tuzle.

Sve navedeno ukazuje na brutalno nepoštivanje naredbi o obavezi nošenja zaštitne maske i držanja distance, čime je ugrožena zdravstvena bezbjednost znatnog broja uposlenika Gradske uprave, vijećnika u Gradskom vijeću i građana Tuzle, pa je neophodno hitno poduzimanje mjera u odnosu na prijavljenog Jasmina Imamovića i druga lica, posebno iz SDP-a, a sve u cilju prikupljanja informacija sa kojim licima je isti bio u kontaktu, te donošenja odluke o daljem postupanju u smislu procesuiranja i određivanja obaveznog karantina ili samoizolacije, navedeno je u prijavi podnesenoj nadležnim organima protiv Jasmina Imamovića.


Slijedi Prijava

Mirnes Ajanović, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla
Tuzla, Trg slobode, zgrada Baroka, mob: 061151808
15. 07. 2020. godine


KRIZNI ŠTAB FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA
FEDERALNO TUŽILAŠTVO FBIH
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA TK

Predmet: Prijava kršenja naredbe o obavezi nošenja zaštitne maske u javnom zatvorenom prostoru i ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti kompletne gradske uprave i građana Tuzle, uz sumnju u izvršenje krivičnih djela iz člana 225. stav 1. Prenošenje zarazne bolesti i 226. Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz Krivičnog zakona Federacije BiH

Protiv:

- Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, na adresi ZAVNOBIH-a 11 Tuzla, i drugih lica

Obrazloženje


Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je Naredbu koja se počela primjenjivati od 11. jula 2020. godine, kao i nove preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja.
Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba (broj: 01-33-000/20 od 07. 07. 2020.godine).

Dana 10. 07. 2020. godine započeta je online vanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, a završena je u subotu 11. 07. 2020. godine u 03.12 sati, a ista se održavala online uz obrazloženje zbog opasnosti uzrokovane epidemijom djelovanja koronavirusa.

Obzirom na postojeću Naredbu, u svojstvu vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla upozorio sam na činjenicu da se vijećnici pozicije nalaze u Gradskoj upravi u društvu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, a morali su se izolovati.

Za riječ se javio gradonačelnik Jasmin Imamović u 2.49 sati, te sam nakon toga upozorio da je Jasmin Imamović bio u sali bez maske, dakle, u zatvorenom prostoru i pored Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te da je ugrožena zdravstvena bezbjednost više lica i funkcionisanje Gradske uprave. Jasmin Imamović se javio još jednom i izjavio da se u sali nalazi pet lica, pa je nakon pauze predsjedavajuća Gradskog vijeća prekinula sjednicu.
U 3.23 sata 11. 07. 2020. godine pred Gradskom upravom su zatečeni Jasmin Imamović, vijećnici SDP-a, šefovi službi Gradske uprave i Stručna služba Gradskog vijeća, dakle, preko deset lica bilo je zajedno u Gradskoj upravi zajedno sa prijavljenim Jasminom Imamovićem, koji nije nosio zaštitnu masku propisanu naredbom.

Dokaz: Saslušanje Jasmina Imamovića, snimak Zoom aplikacije Gradskog vijeća Tuzla i uvid u fotografije i video snimak objavljen na portalu VIDEO i saslušanje tada prisutnih šefova Gradske uprave Grada Tuzla, članova Stručne službe Gradskog vijeća Tuzla, članova SDP-a i ostalih vijećnika Gradskog vijeća Tuzla koji su održavali online sjednicu Vijeća.

Osim toga, u sredstvima informisanja objavljenja je informacija 09. 07. 2020. godine da je načelnik Općine Kalesija, gosp. Sead Džafić pozitivan na COVID- 19, a da je simptome počeo osjećati nekoliko dana ranije.
Dana 07. 07. 2020. godine u 10,00 sati u kafiću Verdi u Tuzli, u naselju Stupine, gradonačelnik Jasmin Imamović i načelnik Sead Džafić sjedili su u drugom redu stolova u ljetnoj bašti.
Jasmin Imamović nije imao masku, a Sead Džafić je imao rukavice i masku pod bradom, dakle ne na licu i isti su u razgovoru za istim stolom proveli oko sat vremena.
Dakle, Jasmin Imamović je sjedio dana 07. 07. 2020 godine sa Seadom Džafićem bez zaštitne maske, sat vremena, te je morao znati da je načelnik Sead Džafić zbog zaraze korona virusom u samoizolaciji i morao je donijeti odluku da prijavi nadležnim zdravstvenim organima ostvareni kontakt sa zaraženom osobom, te da se takođe testira na korona virus.
Jasmin Imamović to nije uradio, nije obavijestio javnost da je ostvario kontakt sa zaraženim licem, a pojavio se bez maske u Sali Gradske uprave tokom online sjednice Gradskog vijeća Tuzla u vrijeme kada je stupila na snagu Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, čime je ugrozio zdravstvenu bezbjednost kompletne gradske administracije i građana Tuzle.
Dokaz: Saslušanje Jasmina Imamovića, Seada Džafića i uposlenika kafića Verdi, po potrebi i drugih lica u slučaju pokušaja negiranja sastanka, odnos davanja lažnih iskaza od strane predloženih lica.

Sve navedeno ukazuje na brutalno nepoštivanje naredbi o obavezi nošenja zaštitne maske i držanja distance, čime je ugrožena zdravstvena bezbjednost znatnog broja uposlenika Gradske uprave Tuzla, vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla i građana Tuzle, a u vrijeme proglašenja pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije, pa je stoga neophodno hitno poduzimanje mjera u odnosu na prijavljenog Jasmina Imamovića i druga lica, a sve u cilju prikupljanja informacija sa kojim licima je isti sve bio u kontaktu, te donošenja odluke o daljem postupanju u smislu procesuiranja i određivanja obaveznog karantina ili samoizolacije.

Mirnes AjanovićOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: