Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Srpski genocid nad Bošnjacima: Zloglasna srpska jedinica "Škorpioni"
TRNOVO: 25 GODINA OD BRUTALNOG STRIJELJANJA ŠESTORICE SREBRENIČANA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. July 2020. 14:07:08


Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", prije 25 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina.

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 25 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica i predstavnici više udruženja žrtava genocida, kao i predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Oko 100 članova porodica i rodbine ubijene šesterice Srebreničana odali su počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe. Kustos Memorijalnog centra u Potočarima održao je i historijski čas u kojem je govorio o tome na koji način je ubijeno šest Srebreničana.

Potom je položeno cvijeće, a imam je proučio Jasni i dovu.

Svaki dan je sve teže

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je svake godine, ali i svakim danom sve teže.- Kako se ja danas mogu osjećati, isto kao da je on danas tu ispred mene ubijen. Ubiti maksuma, goniti ga kroz šumu. Svaki dan mi je sve teže. Ne mogu više da živim, da mi je samo umrijeti da idem svome sinu - kroz suze govori Alispahić.

Dugo vremena nije znala sudbinu svoga sina, a prepoznala ga je na videosnimku na kojem se vidi kako nekolicina pripadnika "Škorpiona" iz kamiona izvode šestericu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvericu ubijaju s leđa.

- Kada sam to vidjela, izgubila sam svijest, dva sata nisam mogla sebi doći. Uz mene je bila moja kćerka, kasnije sam tek shvatila šta se desilo. Šta da vam kažem, šta god rekla mog sina danas nema, - poručila je Alispahić.

Dodaje kako je Azmira posljednji put vidjela na dan pada Srebrenice.

- Krenuo je iz Srebrenice i vratio se da me poljubi. Došao je i rekao mi: "Majka, nisam te poljubio", vratio se da me još jednom vidi. U sebi sam pomislila: "Dragi sine, nećeš me više nikad ni vidjeti ni poljubiti", - kaže Alispahić.Kada Hotić, ispred Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe", poručila je kako se kroz zločin počinjen na ovom lokalitetu može vidjeti načini i metode ubijanja i ponižavanja kroz koje se prošče srebreničke žrtve.

- Svaka majka čije je dijete ubijeno zna kakva je to bol i kakvo osjećanje. Kako je njeno dijete sve to preživjelo, koliki je imalo strah, koliko se patio, - kazala je Hotić.

Nažalost, dodaje kako ni danas, 25 godina poslije, na mjestu ubijenih nema spomen-obilježja.

- Nema obilježja, počinioci negiraju. Lažu svijetu u oči, a sve je jasno, čak su snimili su da se pohvale kakav su zločin počinili. Imamo mezarja, tolike nestale, tolike brojke, ništa od toga nije izmišljeno. Ali svijet šuti, isti onaj svijet koji je gledao kako nestajemo - navela je Hotić, ističući kako su počinioci genocida nagrađeni sa pola BiH, a sve to da je stvoreno na genocidu.

Dodaje kako živi za dan kada će zločinci priznati odgovornost, kada će svijet ispraviti nepravdu.

- A našu bol, bol majke Nure, bol mnogih majki, mi ćemo ponijeti u grob. Neću nikad oprostiti, iako niko od mene nije oprosta ni tražio, - poručila je Hotić.Na kraju je upitana koja je njena poruka negatorima genocida, odgovorila:

"Neka se srame. Oni lažu istini u oči, neka se srame šta će ostaviti svojim potomcima, svojoj djeci. Hoće li im ostaviti laž, hoće li se njihova djeca njih stidjeti kada u neko dogledno vrijeme shvate da su njihovi roditelji izvršili takav strašan zločin i genocid."

Čak i ako vlasti u BiH donesu zakon o zabrani negiranja genocida, Hotić ističe kako on neće biti uvažavan od strane Srbije i RS-a, a poručuje kako bi bilo značajno da se takvo nešto usvoji na međunarodnom nivou. Tokom obilježavanja je poručeno kako se žrtve ovog stravičnog zločina ne smiju zaboraviti, te kako dolazak na ovo mjesto mora biti vječan. Poručeno je kako ovdje trebaju dolaziti građani iz svih dijelova BiH, ne samo porodice ubijenih.

Videosnimak prvi put prikazan tokom suđena Slobodanu MiloševićuŠestericu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske jedinice "Škorpioni" u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestericu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvericu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su "Škorpioni" i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kućici.

VRH


  Dossier: 25 GODINA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I ŽEPI
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21.07.2020 15:36
» EPSKI JUNACI U SREBRENICI
Enes Topalović | 14.07.2020 17:52
» PRIZNANJE I NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA
Zijad Bećirević | 14.07.2020 15:23
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13.07.2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12.07.2020 14:42
» KOMEMORACIJA I UKOP DEVET ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2020 12:14
» RANJENA SREBRENICA
Šefka Begović-Ličina | 10.07.2020 23:27
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10.07.2020 12:28
» JA SE ZOVEM SREBRENICA
Said Šteta, književnik i novinar | 09.07.2020 14:20

Ostali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif