Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Bošnjacima u Prijedoru: Dženazu namaz sutra od 12 sati možete uživo pratiti na Hayat televiziji
EFENDIJU MAHIĆA PRED KAMERAMA HAYATA UHVATILA JEZA: PROŽIVLJAVAT ĆEMO DOK SMO ŽIVI ONU TRAUMU
Autor: Hayat
Objavljeno: 19. July 2020. 20:07:05


Dženaza-namaz za šest nevinih žrtava građana Prijedora i Kozarca bit će klanjana sutra na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu.

Uživo za Vijesti u 7 javila se naša novinarka Dženeta Sarić-Kozić koja se tamo trenutno nalazi.

U Vijestima u 7 ugostila je Amira efendiju Mahića, glavnog imama u Kozarcu.

Efendija Mahić u početku je naglasio kako su poduzete sve aktivnosti s ciljem realizacije sutrašnje dženaze i ukopa šehida te da su organizacijski spremni za sutrašnju dženazu.

Obzirom da su još uvijek na snazi preporuke i naredbe kriznih štabova, Mahić tvrdi da se o tome ponajviše vodilo računa bez obzira što ne očekuju veliku posjetu.

U tome smo ponajviše vodili računa bez obzira što mi ne očekujemo da će velike mase prisutnih biti na ovogodišnjoj šehidskoj dženazi iz razloga što mnogobrojna naša braća i sestre nisu bili u prilici doći iz dijaspore. Ali gledajući na okolnosti u kojima se nalazimo uzrokovanim pandemijom koronavirusa mi smo poduzeli mjere koje će ako Bog da sutra biti primijenjene,prije svega i socijalne distance i dezinfekcionih sredstava, nošenja maske i svega onoga što bude potrebno da se u najboljem redu realizira ova sutrašnja dženaza, da se oda počast i žrtvama a sa druge strane da se životi živih sačuvaju odnosno da se ne ugroze zdravlja prisutnih – kazao je efendija Mahić za Hayat TV.

Unaprijed je najavljeno da ne očekuju veliki broj prisutnih odnosno da su i pojedine porodice odustale od dolaska na dženazu ali će biti određen broj javnih ličnosti.

Tako sutra možemo očekivati Bošnjake iz drugih krajeva, javne ličnosti, visoke funkcionere u državi, pojašnjava Mahić.

Mnoge porodice su u osnovi odustale od ovogodišnje dženaze bez obzira što 28 godina željno iščekuju da pronađu identitet svojih žrtava i s druge strane da znaju mjesto njihovog ukopa ali su odustali od toga. Zbog toga mi ne očekujemo veliki broj naših džematlija da budu prisutni. Svakako, nadamo se da će jedan broj naših Bošnjaka i svakako i drugih krajeva BiH doći ovdje i posjetiti dženazu ali i sa druge strane možemo kazati da će ovogodišnja dženaza izuzetno biti posjećena javnim ličnostima, visokim funkcionerima u državi i u okruženju pa shodno tome možemo kazati da bez obzira na mali broj žrtava ove godine će ipak dženaza biti popraćena od onih koji su veoma često znali izostati na šehidskim dženazama našeg kraja.

Kažemo da će žrtve biti na vječni smiraj ispraćene, efendija je u kontaktu sa porodicama, u trenutku konstatacije naše novinarske da efendija Mahić je na neki način „rame za plakanje“ porodicama šehida on se naježio.

Poštovana Dženeta ja evo sad se ježim na te vaše riječi koje ste ovdje uputili odnosno kazali, ja sam isto tako jedna od šehidskih porodica i ja to proživljavam i znam da u osnovi mi možemo kazati da pronalazimo smiraj samo u onom pogledu što znamo bar gdje je kabur, onaj nišan našeg poginulog, ubijenog ali sa druge strane mi doista proživljavamo i mislim da ćemo proživljavati dok smo živi onu traumu tragediju zatim našim šehidima i svakako dženaza je jedan poseban tragičan događaj za samu porodicu bez obzira što djelimično nalazi smiraj.

Dženazu namaz sutra od 12 sati možete uživo pratiti na Hayat televiziji.


  Dossier: GENOCID NAD BOŠNJACIMA PRIJEDORA
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
Anadolu Agency (AA) | 21.07.2019 11:08
» ZA PRIJEDORSKE ŠEHIDE I BOSANSKE GAZIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.07.2019 13:45
» DA ME NISU UBILI
Esmin Mehić, prof. | 19.07.2019 13:50

Ostali prilozi:
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
» STOLTENBERG: RUSIJA I KINA POTKOPAVAJU MEĐUNARODNI POREDAK
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2021 13:35
Ostali prilozi istog autora: