Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Autor: Dr. Raim Bajrami
Objavljeno: 22. July 2020. 14:07:34
DR. RAIM BAJRAMI: Nesreća naravno nikad ne dolazi sama. Zapušteni kosovski zdravstveni sistem godinama prepušten partijskim aktivistima, nerijetko bez ikakvih profesionalnih referenci, danas je koliko-toliko funkcionalan zahvaljujući nadljudskim naporima zdravstvenih radnika koji neviđenim altruizmom kompenzuju sistemske nedorječenosti (najblaže rečeno). No sve ima svoju cijenu. Do 30. juna od KOVID-a je oboljelo 160 zdravstvenih radnika, a njih 500 je prošlo kroz (samo)izolaciju.


Pandemija KOVID-a 19, zadnjih šest mjesci (vjerovatno i godinu dana) iz temelja potresa antropocen kako, referišući se na WESTERN, nadobudni Fukujami & Hantingtonu nalik tipovi vole da zovu period u razvoju planete Zemlje od paleolita naovamo. Ova pošast ima svoju kratku medicinsku historiju i dugu i beščašćem bogatu predhistoriju civilizacijskog posrnuća homo (ka)sapiensa, pogotovo gore spomenutog „referentnog“!

Starije kameno doba je daleko i prekriveno tamom milenija, a i pretenzije ovog teksta nisu Djurantovske. Za historijski itinerar čija je finalna destinacija KOVID-19, dovoljno je repreuzentativan i mozaički osvrt na period koji uključuje kraj 20. i početak 21 vijeka.

Sagledavajući zdravlje čovjeka u svim njegovim dimenzijama, SZO je unazad 20-ak godina potpuno promjenila strateški pristup dajući primat ekologiji nad prevencijom. NEMA ZDRAVLJA bez čiste vode i vazduha, kvalitetne hrane i minimuma uslova stanovanja. Ovaj princip u potpunosti odudara od onoga što se u Prizrenu i Župi kao nesuđenoj opštini dješava zadnjih 20-ak godina. Neviđenim urbanističkim i ekoločkim divljaštvom brutalno je devastiran Nacionalni park Šar planina kao kolektivna pluća stanovništva Pizrena i okoline. Neki su flora i fauna resursi trajno izgubljeni, neke geološke strukture poput podzemnih i nadzemnih vodotoka nepopravljivo oštećene a uvale pretvorene u kolektore u kojima se skupljaju kanalizacione vode i otpad svake vrste. Gdje god da se nađete i sa god koje strane da vas zapahne nekada ljekoviti šarplaninski lahor, danas donosi samo kužni smrad kojeg prati osjećaj gađenja. Kukavičluk, sitnošićardžijski mentalitet i politički autsajderizam su razlozi zbog kojih su se Bošnjaci Župe bez ikakvog otpora odreklo tapije nad djedovinom. Vrijeme KOVID-a pokazuje da je ovaj defetizam bio poguban ne samo za njih već i stanovništvo čitave Prizrenske regije. Razorne ekološke posljedice na ljudsko zdravlje ne biraju ni uzrast ni pol ni naciju, jer je za razliku od sociologije, fiziologija jedna za čitav ljudski rod.

Nesreća naravno nikad ne dolazi sama. Zapušteni kosovski zdravstveni sistem godinama prepušten partijskim aktivistima, nerijetko bez ikakvih profesionalnih referenci, danas je koliko-toliko funkcionalan zahvaljujući nadljudskim naporima zdravstvenih radnika koji neviđenim altruizmom kompenzuju sistemske nedorječenosti (najblaže rečeno). No sve ima svoju cijenu. Do 30. juna od KOVID-a je oboljelo 160 zdravstvenih radnika, a njih 500 je prošlo kroz (samo)izolaciju. ( evropaelire.org ). Ova je porazna statistika danas, zbog eksponencijalnog rasta broja oboljelih zadnjih par sedmica, dramatično promjenjena na gore, a zdravstveni radnici psihofizički i emocionalno kolektivno dovedeni u stanje burnout-a. Burnout ili stanje izgaranje je inače samo po sebi izuzetno opsan rizikofaktor koji akutizira mnoge hronične bolesti, a performanse imunološkog sistema zbog aktiviranja nadbubrga drastično opadaju. Time su praktično srušene sve barijere do KOVID košmara i takvu osobu od oboljevanja može jedino Bog dragi spasti.
„Na sreću“ požrtvovnost i čovjekoljublje kod nas nikad ne ostanu neprepoznati od strane NADLJEŽNIH i uvijek budu adekvatno „nagrađeni“. Tako je i u ovom slučaju. Evo godinu i po dana traje rasprava da li ljekari kojima su za kompetentno obavljanje profesionalne djelatnosti najčešće potrebna dva do tri fakulteta, zaslužuje povećanje svoje mizerne plate. Ovakvih dilema inače nije bilo kada su u pitanju politika i pravosuđe i odluke su u korist zainteresovanih donošene ekspresno. Do danas nisam pročitao suvislu komparativnu analizu koja van svake razumne sumnje dokazuje da djelatnici vlade, parlamenta i pravosuđa moraju imati po NEKOLIKO PUTA VEĆE PLATE od ljekara i drugih zdravstveih radnika, te koja ih okolnost kvalifikuje za ovakve beneficije. ( zeri.info ). Podrazumijeva se da niko ne smije dovoditi u pitanje privelegije pravosudno-političkih krojača sudbine zdravstvenih radnika koji danas, dok ljekari svakodnevno rizikuju svoje i živote članova svojih porodica, daleko iza linije fronta na nekoj plaži rade na tenu. Za one slobodoumnije koji se ipak usude na takav korak, osmišljena je posebna strategija. Njih dočeka medijsko-politički „topli zec“ nakon kojeg mogu biti zahvalni Bogu ako su samo psihički slomljeni.
O političkim „Game of thrones“ u Prištini u jeku pandemije ne da mi se pisat jer bih već nakon prve rečenice morao da tražim kesu od konduktera!
Bošnjacima Župe pak, takvi kakvi jesu, od korona-krize sigurno mnogo teže padaju zabranjene „gočoj“ žurke, nasred sela, nasred regionalnog puta ili nasred u izborne svrhe pokockanih sokaka, od ranih večernjih do ranih jutarnjih sati, uz decibele kao na koncertima „Metalike“. Trešte hitovi Dragane, Cece, Mileta, Krleta, Žileta i Pileta, razarajući cirkadijalne ritmove i posljedično homeostatske mehanizme čije je regenerisanje tokom kvalitetnog sna od esencijalnog značaja za ljudsko zdravlje. U pojedinim selima ovo je znalo da traje i nedjeljama bez ikakve reakcije seoskih i opštinskih struktura zaduženih za javni red i mir jer se, Bože moj, radi o tradiciji. E, tradicijski „argument“ mogu samo da potvrdim, jer sam birvaktile čuo od rahmetli starbaboga Saita, da je kad se on ženio prije 100 godina u Gornjem Selu bilo struje, a muzika je treštala preko „Maršal“ pojačala 10 dana uzastopno od 8 uveče do 5 ujutru.
Dodatna otežavajuća okolnost za mnoge Bošnjake Župe je iznenadni i nenadani oproštaj od „Zvezda granda“, „Parova“ i „Farme“. Toliko se farmakulture nataložilo u mnogim bošnjačkim mozgovima, da bi danas bili spremni da izdvoje pozamašne sume novca za obnovu ovih mentalnoporobljivačkih projekata, dočim bi se vjerovatno pravdali lošom ekonomskom situacijom ako bi ih neko zamolio da nešto, preko svojih potreba, udjele u fond solidarnosti za Srebrenicu.
Za to vrijeme, naša draga Evropa ovjenča Handkea Nobelom, opasa se Šengenom i posla ispušene muštikle od posrednike da nas usreće… kao i oni prije njih! Šta da očekujem(o) od ovakve ideološki i vrijednosno pogubljene Evrope. Može da se očekuje sve, a za nauk, nepopravljive eurooptimiste treba vratiti 25 godina u historiju da se prisjete šta su Bošnjaci BiH dobili nadajući se Miteranu, Mejdžoru i Butrosu Galiju. Za one koji dobro poznaju engleski jezik preporučujem edukativnu literaturu, prije svega knjigu „The Clinton Tapes“. Takvi kakvi jesu, koliko je meni poznato, Bošnjaci do danas nisu bili u stanju da je prevedu na bosanski jezik… kao uostalom ni knjigu “Vent glacial sur Sarajevo”. Bogu hvala te je tu skoro konačno prevedena izvanredna Hoareova studija „The Bosnian Muslims in the Second World War“ u kojoj su raskrinkane mnoge podmetačine o bošnjačkom antifašizmu.
Na temu Evropa-Bošnjaci nije naodmet jedna mala digresije. Desničarska pomama koja ozbiljno prijeti da Evropu ideološki vrati u prvu polovinu XX vijeka (takozvani „nikad više“ period), spriječava političke oligarhije u mnogim evropskim prijestonicama da Bosnu i Bošnjake pogledaju kroz riječi velikog Evropljanina Miroslava Krleže: – “Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenika kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, STEĆKE. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj.”
Sve u svemu, kada je Evropa u pitanju, na Kosovu i tokom KOVID pandemije očekujemo nastavak 20-te sezone čuvene serije „Liberalizacija“ uz kratko podsjećanje na prethodne sezone: – Babo ima dva pasoša od kojih je jedan diplomatski i poprilično je indiferentan što su djeca prije kovid, stavljena u liberalizacijsku izolaciju. On svoju dječicu smatra ahmakli nezrijelom i misli da je dovoljno da im s vemena na vrijeme obeća da će do kraja tekuće godine svi moći da putuju bez viza. Sinovi su svjesni bapčetovog nakaradnog shvatanja politike, ali su paralisani njegovim institucionalnim autoritetom. Međutim, jedan od oštroumnijih članova šire porodice prozire bapčetovu sklonost marifetlucima i na sablažnjavanje starbaboga započinje da ga javno raskrinkava. Ekspresno je sankcionisam kaznom koja se u narodu zove surla u rbet. U međuvremenu i jednoj od nusa se smuči bapče i javno ga se odriče, ali se iznenada i niotkuda pojavljuje drugi babo koji joj prijeti tradicijom inspirisanim sankcijama, a kod nas se barem dobro zna ko će dobiti opanke a ko obojke ako nusa izađe iz bapčetove milosti. Dobro obavješteni izvori tvrde da je scenario za novu sezonu ultra-mega popularne serije „Liberalizacija“ već napisan i da nastavak na političko-tehničkom nivou slijedi……u septembru! A državna anti-kovid strategija je, na svu priliku, ko preživi pričaće!
Nisu mali grijesi Evrope ni u planetarnom malignom uticaju na ljudsko zdravlje, što kroz ekologiju, što kroz neokolonijalizam. Prsti „stare dame“ su na najgori mogući način umješani u modernu seobu naroda. Nekontrolisani masovni pokreti stanovništva sa svoje strane, nose ogromne bezbjedonosne i zdravstne rizike po život i zdravlje nesrećnika koji bježe iz ratom opustošenih država i stanovništvo na migrantskim rutama.
E, a Trampova Amerika? Pa, otprilike Evropa copy/paste. Da se „American dream“ i lider slobodoumnog i slobodoljubivog svijeta sroza na nivo ksenofobičnog, rasnim i vjerskim predrasudama dezorijentisanog društva tipa Slovačke Miloša Zemana i Mađarske Viktora Orbana to ni Hantignon&Fukujama „veleumovi“ nisu mogi da predvide. Jednako tako ovi nesuđeni Nobelovci (kad može Handke, što ne bi i oni) nisu mogli da predvide da će Bil Gejts, koji nije bio u stanju da završi ni osnovne fakultetske studije (inače bez ikakve veze sa bio-medicinskom problematikom), biti najveći vakcinolog i virusolog na svijetu!?
I sve suprotno od rečenog kada su u pitanju nativni Amerikanci na koje ne gledam kroz duboko podcjenjivački odnos inkvizicijko-konkvistadorsko kolonijalističke pseudohistoriografije, već u svjetlu najnovijh arheoloških istraživanja. Uostalom, ekološku himnu je spjevao poglavica plemena Duwamish, Sietl. Njoj se ni danas ne može ništa ni dodati ni oduzeti.
Na veliku sreću američki kao i ZAPADNO evropski bio-medicinski naučni potencijal je ogroman i iz te branše po pitanju prevencije i liječenja KOVID-a 19 možemo očekivati dobre vijesti.
Kini bi u ovoj specifikaciji eskapada, samopodrazumijevajuće, trebao pripasti uvodni pasus, ali u skladu sa pravilom „last but not least“, ni ovakav redosled suštinski ništa ne mjenja. Mada je sa stanovišta ideološki u 30-te godine prošlog vijeka degenerisane i vrijednosno dezorijentisane Evrope, metafizička pravda iracionalna kategorija, ipak treba dozvoliti mogućnost da stvarnost ima više dimenzija od aristotelovski priznatih. Dokaz ovome je rečena Kina koja je islam proglasila „mentalnom bolešću“ ( balkans.aljazeera.net ) , a svoje sunarodnike Ujgure izložila nemilosrdnom vjerskim fanatizmom motvisanom teroru u logorima za „prevaspitavanje“ ( dw.com ). Svijet (zapadni) je ostao nijem kao uostalom u slučaju Srebrenice, Sirija, Libije i Rohingya muslimana. Sticaj okolnosti ili metfizika, ali ubrzo je ne samo Wuhan i Kina, već čitav svijet pretvoren u logor za Ujgure. Možda globalne tragedije ne bi ni bilo da su kineske vlasti iz Kur'ana proučile i praktično primjenile samo 3. ajet sure El-Maide.

Od Rusije i Kine ne očekujem nikakav doprinos rješenju Kovid-krize. Ne radi se doista o ličnom sentimentu ili činjenici da su ove dvije države u političkom i ekološkom smislu najčešće deo problema a ne rješenja, već i zato što realno po naučnim kapacitetima ne mogu odgovoriti ovakvom izazovu. Odgovornost Kine zbog učinjenih propusta u početku i širenju kovid pandemije je ogromna i valjda će joj neki međunarodni sud prije ili kasnije ispostaviti račun za ovu tragediju. Od njene pak, copy/paste ekonomije i Wuhan virusologije se ništa suvislo ne može očekivati. No kineske vlasti već koliko danas mogu učiniti nešto što će biti investicija za budućnost. Krajnje je vrijeme da ova stara i svakog poštovanja vrijedna civilizacija preispita svoj odnos preme tradicionalnoj ishrani. Neke prehrambene navike Kineza očigledno nose ogromne zdravstvene rizike i kineske vlasti ih kroz masovnu edukaciju moraju korigovati ili strogom legislativom obeshrabriti.
Ruske vlasti su pak masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom Sirije, što direktno što indirektno pomažući kriminalnom Bašarovom režimu, pokazale da im ljudski život ništa ne znači. Sa druge strane kad pogledate pub-med kao najveću javnu bazu referentne medicinske periodike, doprinos ruskih naučnika je na nivo trećerazrednih država. Rusija je sve svoje naučno-tehnološke kapacitete upregla u taljige vojno-industrijskog kompleksa, pa je što se biomedicinskih nauka tiče potpuni autsajder. Hipersonične rakete mogu ravnati sirijske gradove, ali su protiv koronavirusa nemoćne.
Lično nemam ništa protiv Kine i Rusije i želim im isto što i oni nama!

Prikupljeno je dosta podataka o virusu SARS-Cov-2 i Covid-u, ali smo još daleko od potpunog razumjevanja ove bolesti. U stručnim se krugovima govori o tri moguća kovid-scenarija za budućnost: da virus pasažom (prelaskom sa čovjeka na čovjeka) do te mjere oslabi da po virulentnom potencijalu postane sličan već poznatim koronavirusima; da oboljenje ubuduće prati neku vrstu sezonskog obrasca; ili da poput mnogih opakih zaraza problem bude riješen aktivnom imunizacijom
Dok medicinski stručnjaci a ne šarlatani poput vlasnika „Pink“ televizije (mrsko mi da mu ime napišem) i Bil Gejts, ne nađu rješenje ČUVAJTE se prema uputstvima „Instituta za narodno zdravlje“.
Uz Kovid-19 ide i ozbiljna ekonomska kriza pa budite racionalni sa novcem i upamtite: – U životu postoje dvije temeljne investicije: investicija u zdravlje i investicija u obrazovanje.
Ne u zijafete!
Nisam naravno ni protiv zijafeta ali oni moraju biti vraćeni u okvire tradicionalnog bošnjačkog i islamskog dostojanstva bez prisiljavanja (prije svega ženskih) članova porodice da se nasred sela i/ili ulice izlažu nepristojnim pogledima slučajnih prolaznika. Da i ne govorim o sunet-svadbama uz pivo i šljivovicu! Da nas Allah dragi sačuva ovakvih iskušenja
Crvenu liniju ireverzibilnog nismo prešli. Uz malo ozbiljnije samopreispitivanje i puno radikalniju izmjenu sistema vrijednosti možemo izbjeći Hegelov princip kauzalnosti; – Sve što je u historiji propalo, propalo je iz valjanog razloga!
Razloga je nažalost tako puno, i ne baš puno vremena za samopreispitivanje!Ostali prilozi:
» OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVSKOG NARATIVA O UGROŽENOSTI SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2020 14:02
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
» KOJEG GOSPODINA MILORAD DODIK LJUBI JUDINIM POLJUBCEM: BRATA VUČIĆA IL’ PRIJATELJA MILANOVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2020 19:58
» ANTIRAZVOJNA POLITIKA I POLITIČKO SARAJEVO
Mesud A. Ramić | 22. September 2020 20:12
» BOŠNJACIMA, KAMO I KAKO DALJE?!
Edin Zećirović | 21. September 2020 01:42
» U ZAGREBU NASTAVLJENI DOGOVORI IZ KARAĐORĐEVA
Zijad Bećirević | 20. September 2020 00:38
» SARAJEVO LUČONOŠO!
Mesud A. Ramić | 17. September 2020 17:42
» ČUDNA JADA KAD SMUTLJIVAC HRVATIMA GLAZBU SKLADA
Ajša Čišija | 17. September 2020 17:19
» FATMIR ALISPAHIĆ - BOSANSKI CHARLIE HEBDO!
Muhamed Mahmutović | 15. September 2020 20:29
» RAD I AKTIVIZAM MLADIH U ZAJEDNICI
Rusmir Šerifović | 15. September 2020 17:10
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
Ajša Čišija | 14. September 2020 21:48
» VUČIĆU, DO KADA ĆE VAS DODIK ZAMAJAVATI SVOJIM NEISTINAMA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 12. September 2020 15:16
» SEDMI SEPTEMBAR - ZABORAVLJENI DATUM OSNIVANJA SDA CRNE GORE
Fatih Hadžić | 10. September 2020 20:20