Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

DR. MUAMER OMEROVIĆ, njemački ljekar bh porijekla iz Minhena eksuzivno govori o liječenju korona virusa
TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 27. July 2020. 14:07:27

DR. MUAMER OMEROVIĆ: Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.


Mnogobrojni ljekari i medicinsko osoblje koji rade i žive u Njemačkoj, a dolaze sa prostora Bosne veoma su zabrinuti za zdrastvenu situaciju stanovništva u Bosni i šire, te kako će prebroditi drugi val koronevirusa koji je, kako smo vidjeli u Sandžaku, odnio mnogobrojne živote. Oni neprestano traže put kako da pomognu u ovom teškom i nesigurnom vremenu tu svoju domovinu.

Jedan od njih je i poznati doktor bh porijekla Muamer Omerović koji živi i radi u Minhenu.

Javio nam se sa apelom da se objavi tekst koji bi mogao da sačuva mnogobrojne živote i olakša narodu. Naime, velika istraživanja i medicinski stručnjaci su došli do rezultata da jedan jeftini lijek za kašalja može spasiti od korone. Razgovarali smo sa doktorom Omerovićem u Minhenu:

- Virostatik Remesdivir pokazuje moderatne rezultate i Hydrocortizon kod teško oboljelih poboljšava prognozu, ali svakodnevno pristižu novi negativni a i pozitivni rezutati novih istraživanja. Jedan od pozitivnih rezulatata je i studija se medicinskog fakulteta u Tabrizu (Iran). U okviru studije jedan dio pacijenata tretiran je sa lijekom Bromhexin dok je paralelna grupa pacijenata primala standardnu terapjiu. Svi pacijenti su na početku tretmana imali kliničku sliku pneumonije. U grupi sa standarndom terapijom 5 od 40 pacijenata podleglo i 9 terapirano na respiratoru u grupi sa Bromhexinom (3 tablete po 8mg dnevno) od 40 pacijenata nije bilo mrtvih i samo jedan pacijent je bio prikljucen na respirator.

Intersantno je da su se laboratorijske upalne vrijednosti u grupi sa Bromhexinom poboljšale u roku nekoliko dana, te da su svi pacijenti izlječeni bez rezidualnih simptoma. Dejstvo lijeka dolazi kroz blokadu TMPRSS2 enzima čime se spriječava ulazak virusa u ljudske ćelije. Ovo specifično dejstvo lijeka su otrkili urolozi prije nekoliko godina tražeći mogućnost blokade TMPRSS2 enzima u prostati. TMPRSS2 enzim odnosno njegova aktivnost je naime odgovorna za veći dio karcinoma prostate. Enzim stimuliraju muski a blokiraju zenski hormoni, što bi bilo jedno od objasnjenja težih klinickih slika kod muškaraca, dok premenopauzalne žene i djeca blaže oboljevaju. Od početka pandemije Bromhexin se spominje kao jedna moguća terapeutska opcija, a iranska studija je prva koja je objavljena.

Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.

Autori studije koja je 19.07. 2020. g. objavljena na stranici zurnala Bioimpacts komentiraju izrazito pozitivno dejstvo te predlažu daljne studije. Aktuelno su u toku 5 studija (Kina, Italija, Meksiko, Brazil i Slovenija) koji trebaju da potvrdne terapeutsko i profilakticno dejstvo lijeka. Važno je upozoriti da uprkos pozitvnim rezultatima potrebno sačekati daljne rezultate, te da čuvanje socijalne distance i nošenje maski predstavlja i dalje najbolju zaštitu od prenosa infekcije, dodaje na kraju doktor Omeragić.Ostali prilozi:
» PLAN O VELIKOJ SRBIJI ŽIVI 150 GODINA
Vijesti.ba | 05. December 2021 22:36
» MIR MORA BITI SPAŠEN PO SVAKU CIJENU
BHRT.ba | 18. November 2021 14:55
» NAŠA UTAKMICA TREBA BITI U TOME KO ĆE UČINITI VIŠE DOBRA
Anadolu Agency (AA) | 14. November 2021 20:01
» VRIJEME JE DA SE BOŠNJACI PROBUDE
Federalna.ba | 10. November 2021 13:19
» PEROM, KAMEROM I MIKROFONOM TREBA DODIRNUTI NAJTEŽE RANE
Anadolu Agency (AA) | 03. November 2021 17:09
» AKO SE DODIKU NAPRAVI USTUPAK, SUTRA ĆE IMATI NOVE
Vijesti.ba | 30. October 2021 00:50
» ALIJA IZETBEGOVIĆ IMAO VJERU DA SUTRA MOŽE BITI BOLJE
Anadolu Agency (AA) | 18. October 2021 13:28
» VUČIĆ ZABORAVIO TITA, A DODIK U ANALIMA SVJETSKIH SKANDALA
Anadolu Agency (AA) | 14. October 2021 13:48
» OVO JE NAJDIREKTNIJI UDAR NA DEJTONSKI SPORAZUM
Vijesti.ba | 13. October 2021 14:40
» PRONALAZAK NESTALIH VAŽAN ZA PROCES POMIRENJA U REGIONU
Anadolu Agency (AA) | 09. October 2021 15:01
Ostali prilozi istog autora: