Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Realizacijom Programa reformi Bosna i Hercegovina ima šansu da se nađe u društvu visoko razvijenih zemalja NATO-a
GENERALPUKOVNIK MAŠOVIĆ: ULAZAK BIH U NATO DONOSI PROSPERITET
Autor: Fena
Objavljeno: 27. July 2020. 15:07:56
GENERALPUKOVNIK SENAD MAŠOVIĆ: Ovaj Program reformi trasira put BiH ka najmoćnijoj svjetskoj vojno-političkoj organizaciji. Veoma je bitno razviti svijest kod svih građana da bi ulazak BiH u NATO donio, prije svega, ekonomski, a onda socijalni i sigurnosni prosperitet. Time bi se značajno ojačala međunarodna pozicija BiH, te se stvorile pretpostavke za usklađivanje ra


Veoma je važno shvatiti da su reforme neophodne, da su promjene neophodne, te da moramo prihvatati reforme kako bismo izgradili napredno društvo koje će biti spremno pravovremeno reagovati na svjetske izazove, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Stoga, smatra on, Program reformi BiH je važan sa više aspekata. Prije svega, sadržaj Programa reformi je namijenjen cjelokupnom bh. društvu, a njegova implementacija omogućava prilagođavanje različitih segmenata društva razvijenim društvima, odnosno otvara mogućnost stvaranja jednog pros-peritetnijeg društva.

- Ovaj Program reformi trasira put BiH ka najmoćnijoj svjetskoj vojno-političkoj organizaciji. Veoma je bitno razviti svijest kod svih građana da bi ulazak BiH u NATO donio, prije svega, ekonomski, a onda socijalni i sigurnosni prosperitet. Time bi se značajno ojačala međunarodna pozicija BiH, te se stvorile pretpostavke za usklađivanje različitih propisa sa EU i olakšalo ostvarenje drugog imperativa za BiH - pristupanje Evropskoj uniji, - kazao je Mašović.

S obzirom na to da su Oružane snage BiH dio sveukupnog bosannskohercegovačkog društva, onda je jasno da je Program reformi BiH izuzetno važan i za odbrambeni sistem.

- Pri tome, važno je istaći da nijedne snage, pa tako ni OSBiH, nisu imune na sigurnosne izazove kako regionalnog tako i svjetskog karaktera. Stoga, reforme zauzimaju veoma važno mjesto i one su normalna pojava u odbrambenim sistemima širom svijeta. One se ne dešavaju samo usljed društveno-političkih promjena već i zbog sve većeg i raznovrsnijeg spektra prijetnji na koje nisu imuni ni izuzetno organizovaniji, bogatiji i visoko efikasniji i uređeniji odbrambeni sistemi. Želim jasno reći da realizacijom Programa reformi Bosna i Hercegovina ima šansu da se nađe u društvu visoko razvijenih zemalja NATO-a, a samim time bi i OSBiH došao u poziciju da potpunije ostvari i iskoristi jedan široki spektar benefita koje pruža članstvo u ovakvom savezu. Pod ovim, prije svega, podrazumijevamo mogućnost usvajanja dodatnih vještina, sposobnosti, korištenja visoko sofisticirane opreme, ali možda i najvažnije od svega mogućnost ravnopravnog učešća u procesu odlučivanja te pripadanje sistemu Kolektivne odbrane kao garanta jačanja sigurnosnog ambijenta u BiH - rekao je, između ostalog, generalpukovnik Mašović za "Oslobođenje".Ostali prilozi:
» AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIKU SE MORA STATI NA REP
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 14:52
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
Ostali prilozi istog autora: