Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
UDRUŽENJE ILMIJJE NAJOŠTRIJE OSUĐUJE GRUBI ATAK NA ČAST I UGLED NAŠIH IMAMA U SEDMIČNIKU "STAV"
Autor: B.net
Objavljeno: 28. July 2020. 14:07:18
Posebno nas žalosti činjenica da se na ovakav način o imamima govori u tekstu o povratnicima. Podsjećamo da su upravo naši čestiti imami bili među prvima, a ponekad i prvi povratnici u agresijom i genocidom razrušena mjesta.


Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje neprikladno spominjanje imama u tekstu pod naslovom Kula-grad kod Zvornika: Dva života džamije s pet munara, objavljenom u sedmičnom časopisu Stav od 23. jula 2020. godine.

Osuđujemo grubi atak na čast i ugled naših imama, te njihovo spominjanje u kontekstu onih koji ne vole raditi. Posebno nas žalosti činjenica da se na ovakav način o imamima govori u tekstu o povratnicima. Podsjećamo da su upravo naši čestiti imami bili među prvima, a ponekad i prvi povratnici u agresijom i genocidom razrušena mjesta. U tim danima, punim neizvjesnosti i straha, često su bili jedini koji su boravili među povratnicima i pružali im podršku i pomoć. Zajedno sa svojim narodom čistili su zgarišta i ponovo izgrađivali život u mahalama, selima i gradovima.

Također je u najmanju ruku neukusno pa i blasfemično ismijavanje sa dovom koja se prenosi u tekstu, kojom se u maniru najprizemnije propagande i stereotipa portretiraju imami i njihovo časno pozvanje u historiji islama i našeg naroda.

Nedopustivo je i neprihvatljivo naše imame dovoditi u kontekst u kojem su predstavljeni u ovom tekstu, te ovom prilikom pozivamo na poštivanje ljudskog dostojanstva svih ljudi.

Udruženje ilmijje je bilo i bit će uz svoje članove, naše čestite i vrijedne imame, te nećemo nijemo posmatrati atak na njih, njihovu čast i ugled na bilo kojem mediju, saopćeno je danas iz Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, piše u reagiranju Udruženja ilmije koje je potpisao predsjednik Nesib-ef. Hadžić.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: