Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Norveška
AMBASADOR MAKAREVIĆ POSJETIO SAMI PARLAMENT U OBLASTI FINNMARK
Autor: Fena
Objavljeno: 29. July 2020. 18:07:48


Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević posjetio je Sami parlament koji se nalazi na sjeveru Norveške (oblast Finnmark) u gradu Karasjok, posebnu državnu instituciju koja je ekskluzivno organizirana za potrebe Sami manjine.

Narod Sami ili kako se kod nas naziva Laponci (Smatra se neželjenim nazivom i preferira se naziv Sami) su starosjedioci ne samo sjeverne Norveške, nego i čitave Skandinavije. S tim u vezi uživaju posebna prava.

Sami su bili nažalost predmetom mnogih proganjanja i zlostavljanja u prošlosti. Njihovo proganjanje je posebno bilo izraženo tokom Drugog svjetskog rata. Poveznica je to i sa stradanjem nedužnih civila U Bosni i Hercegovini od 92. do 95. godine, kao i logoraša u Drugom svjetskom ratu koji su iz bivše Jugoslavije deportirani u Norvešku 1942. godine. U Karasjoku se nalazi i spomenik preminulim jugoslavenskim logorašima, od kojih su mnogi iz BiH.

Sami parlament je inače zatvoren zbog pandemije Corona virusa međutim specijalno je otvoren za posjetu ambasadora Makarevića, gdje ga je dočekali čelni ljudi Sami politike u Norveškoj i to Tom Sottinen, predsjedavajuci Parlamenta i Silje Karine Muotka, članica Izvršnog vijeća te Anders Henriksen zadužen za komunikacije sa diplomatima.

Domaćini su iznijeli čitav niz interesantnih bilateralnih tema te pogotovo aktualne vezane za norvešku politiku, odnosno političke pozicije Sami manjine u njima. Fokusirali su se na položaj manjina u Norveškoj , historijskog procesa kroz koji je prolazio njihov narod, kao i trenutno stanje demokratske svijesti koje je na veoma visokom nivou.

Nakon izlaganja domaćina ambasador Makarević je elaborirao svoja iskustva u Norveškoj, zahvalio se domaćinima te su zajednički obišli spomen obilježje preminulim logorašima .Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» SUTRA IZBORI U MOSTARU
19. December 2020 23:27