Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

IZBORI 2020: Politički portreti sa sjevera Crne Gore i juga Sandžaka
DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 01. August 2020. 15:08:12
Dženadin Radončić će na predstojećim izborima 30. avgusta biti jedan od kandidata za Predsjednika opštine Gusinje. Ako mu pružimo šansu da bude izabran pružili smo mu šansu da sve njegove vizije, ideje, filantropija i humanizam budu u još većoj i jačoj mjeri ona prava vrijednost Gusinja i Gusinjana kojeg volimo.


Male sredine sjevera Crne Gore su uvjek davale velike stvaraoce, mislioce, pisce umjetnike humaniste i filantrope. Gusinje je mala varošica koja je na krajnjem sjeveru čuvala granicu Crne Gore. U toj varošici čuvao se multientički sklad vjekova, nacija, vremena i ljudi. Sama činjenica da u gradu postoje islamska, katolička i pravoslavna bogomolja dovoljno govori o skladu i multikulturi koja se poštuje.

Dženadin Radončić kao da je proistekao iz pera američkog pisca Britanskih korijena Tomas Pejna koji je jedne prilike rekao: "Moja zemlja je moj svijet (moj kraj) a moja religija je činiti dobro." Dženadin Radončić rođen je 1981. godine u uglednoj porodici. Još od svoga ranog djetinjstva trudio se da postigne dobro obrazovanje. Školovao se u svom rodnom Gusinju, Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, Kao mlad čovjek pokazao je jaku inicijativu i želju da uspije u svijetu punom prepreka i izazova. Živio je i radio u Njujorku (S.A.D.), postignuvši zapaženu karijeru u kompaniji "Troyan interiors NY.” Iako prepoznat kao jedan od iskusnjih i sposobnjih menadžera, napuštio je vodeću poziciju u kompaniji jer je ljubav prema Gusinju bila jača. Nakon povratka u Gusinje započinje brojne aktivnosti na afirmaciji i prezentaciji svoga kraja. Neumorno se trudi da Gusinje dobije svoj prepoznatljivi imidž u turizmu, kulturi, istoriji, i svim segmentima važnim za jedan uspješan kraj. Svoj mukom stečeni novac nesebično ulaže u proizvodnju zdrave hrane, ugostiteljstvo i turizam želeći da njegovo Gusinje bude u rangu sa mnogim zanimljivim destinacijama Evrope. Nijedan mu izazov posao i angažman nije bio težak znao je da sve što dobro radi je dobro za Gusinje vodeći se prije svega humanističkim idejama, filantorpije socijalne pravde i jednakosti.

Ubrzo postaje prepoznatljiv kod svih svojih sugrađana koji sa pažnjom i poštovanjem cijene njegov doprinos zajednici. U želji da se njegov glas i angažman prepozna ne samo u Gusinju i Crnoj Gori već i u dijaspori pridružuje se Socijaldemokratama Ivana Brajovića. Kao nosioc liste SD-a sastavljene od mladih ljudi u Gusinje postiže dobar rezultat 4 odborničkih mandata, građani prepoznaju i poštuju njegov dotadašnji društveni angažman i daju mu punu podršku. Kao Preśednik Skupštine opštine Gusinje imenovan je 2016 godine. Nije podlegao ,,strastima političkih privilegija” ostao je vjeran principma humanosti, milosrđa i filantropije, pokazujući istinsku snagu socijaldemokratske ideje na svom ličnom primjeru. Svoju platu je i tada i danas nesebično trošio na donacije, izgradnju, renoviranje objekata, kupovinu građevinskg materijala ali i pomoć ljudima u stanju socijalne potrebe. O tome nećete čuti nikada od njega niti od njegove porodice čućete od Gusinjana koji sa poštovanjem izgovaraju njegovo ime. Nikada to nije koristio u progandističke svrhe čime je pokazao veliku skromnost. Uvjek skromno govoreći: "Pronađi ono dobro u ljudima i pokloni im najbolji dio svoje humanosti." Sa pozicije predsjednika Skupština opštine Gusinje nikada nije koristio službeni automobil, telefon, prezentacije, bilo koju privilegiju koja mu po političkom ključu pripada on je to prevazišao i na najljepši način pokazao ono najhumanije u sebi. Njegov lični integritet, harizmatičnost njegov stalni društveni i politički angažman i želja da preporodi Gusinje čine ga jedinstvenim. Uspio je da ostvari dobre kontakte sa stranim investitorima, i diplomatama uvjek sa željom da im predstavi Gusinje kao najljepši kraj sjevera Crne Gore koji čeka svoju punu valorizacjju u privrednom, turističkom, istorijskom ambijentu "divlje ljepote” Crne Gore.

Dženadin Radončić je svojim primjerom humanosti i filantropije koje nosi kao "okean nevidljivog blaga” u sebi je priča ne samo o Radončiću već priča i onom Gusinju drevnih običaja novih generacija "novog vremena” koji su uvjek druge inspirisali i zbog kojh je svaki grad ponosan da u njemu postoje. Da li smo spremni da cijenimo takve autoritete u ovom vremenu? Za Radončića je jedina slava i uspjeh pomoći drugima pokazati jake humnističke ideje, to nije priča o njemu to je zapravo priča i pouka svima nama kakvi treba zapravo da budemo. To je ujedno i priča o jednoj ljepšoj strani Crne Gore i ponosnog Gusinja. Dženadin Radončić će na predstoječim izborima 30. avgusta biti jedan od kandidata za Predsjednika opštine Gusinje. Ako mu pružimo šansu da bude izabran pružili smo mu šansu da sve njegove vizije, ideje, filantropija i humanizam budu u još većoj i jačoj mjeri ona prava vrijednost Gusinja i Gusinjana kojeg volimo.Ostali prilozi:
» BINARIZACIJA VANJSKE POLITIKE: TKO JE IZGUBIO NESVRSTANE?
Dr. Anis H. Bajrektarević | 29. November 2020 02:30
» POSRNULO PRAVOSUĐE „RAK RANA“ BH. DRUŠTVA
IFIMES | 26. November 2020 19:19
» GRB I ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE I NJENOG NARODA
Bošnjaci.Net | 24. November 2020 14:59
» KAKO SU SE SVATOVI OKAMENILI U NOVOM TRAVNIKU
Bošnjaci.Net | 18. November 2020 14:22
» KARAKTERISTIKE 9. BIH LOKALNIH IZBORA
Zijad Bećirević | 17. November 2020 20:51
» IZNENADILA ME I RASTUŽILA SMRT ENVERA IBRAHIMKADIĆA (1964 - 2020)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 13. November 2020 21:09
» „DRUŽBA MRTVIH AUTORITETA“ FILM HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 04. November 2020 19:21
» ŠKOLA JE PRVA STANICA U ŽIVOTU MLADIH LJUDI
Božidar Proročić | 29. October 2020 20:01
» ALIJA REDŽEMATOVIĆ KULTURNI POSLENIK PLAVA
Božidar Proročić | 26. October 2020 20:41
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
Enisa Malićević | 18. October 2020 23:16
» NOVI NAPADI I AGRESIJA JERMENIJE KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA
Božidar Proročić | 06. October 2020 17:43
» SULEJMAN-BEĆA KUJEVIĆ - KULTURNI POSLENIK ROŽAJA
Božidar Proročić | 03. October 2020 18:45
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» ZAŠTO ŠUTIŠ EVROPO?!!!
27. October 2020 18:22