Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GENOCID NAD BOŠNJACIMA FOČE: Ramiz Salkić prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Foči
VRATILI SMO SE DA ŽIVIMO U MIRU, ALI SVI ZLOČINCI MORAJU BITI KAŽNJENI
Autor: B.net
Objavljeno: 02. August 2020. 14:08:38


Obilježen Dan sjećanja na fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rataOkupljanjem na Karlovom mostu kod Kazneno-popravnog zavoda, koji je tokom rata služio kao logor za Bošnjake, u Foči je obilježena godišnjica stradanja oko 3.000 stanovnika ovog grada.
Dan sjećanja svake prve nedjelje u avgustu organizuje Udruženje žrtava rata "Foča 92-95“, a obilježavanju su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Opštine Foča Izet Spahić, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.
Sjećamo se svih naših šehida, žrtava agresije na naš grad, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata iz Foče.
“Danas zaista ne postoje prave riječi za opisati naša osjećanja. Usne nas žrtava preživjelih najradije bi da prešute i da boluju svoju bol. Došli smo danas da bez mnogo riječi, adekvatnih da dokažemo sve ono što se dešavalo na ovome mostu smrti, da svojom dovom i našim bijelim ružama na dan Kurban bajrama odamo dužnu počast svim našim šehidima”, naglasila je Uzunović.
Foča je, nažalost, poznata kao mjesto koncentracionih logora, masovnih silovanja, ubijanja koje su činile srpske vojne, paravojne i policijske snage. Još uvijek se traga za 627 nestalih osoba od kojih su skoro polovina žene.
U zloglasnom KPD Foča bio je zatočen i Šefaik Zuko. Tu je proveo sedam mjeseci.
“Na prvom ispitivanju je bilo sasvim korektno. Međutim, drugo ispitivanje je bilo maltretiranje i fizičko zlostavljanje. U samici sam proveo jedno određeno vrijeme. Poslije toga sam odveden na još jedno dodatno ispitivanje gdje sam bio fizički dobro maltretiran i prebijen”, pričao je Zuko.
Šaljemo poruku da nećemo i ne smijemo zaboraviti i da se sjećamo naših šehida, poručio je Izet Spahić, predsjednik SO Foča, dodavši:
”Želimo poslati poruku da nikada nećemo prestati tražiti naše nestale i da izražavamo svoje nezadovoljstvo lošim ili malim učinkom sudskih i tužilačkih organa, koji po nama nisu ni načeli suštinu onoga što se desilo ovdje od 1992. do 1995”.
Nećemo zaboraviti zločine niti dozvoliti da oni budu ponovo počinjeni, rekao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, naglašavajući kako se zločini nad Bošnjacima ponavljaju.
“Ta spirala zla mora prestati, ta spirala zločina nad nama mora prestati. Moramo postati jaki i odvažni da više nikad to zlo ne dozvolimo”, kazao je Salkić.
Udruženju porodica žrtava u Foči se još uvijek ne dozvoljava ni postavljanje spomen ploče na nekom od brojnih stratišta ili pored nekog od oko 20 logora. Na ogradi željeznog mosta preko rijeke Drine postavljen je pano sa imenima 627 građana Foče za kojima se još traga.
U znak sjećanja na žrtve iz Foče u Drinu su spuštene bijele ruže, a pred njihove duše proučena je dova, javlja Anadolija.
Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, danas je, 2. avgusta 2020. godine, prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na fočanske šehide i nevino ubijene žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, koje je održano na mostu kod KPD Foča.

Obilježavanje je organizovalo Udruženje žrtava rata Foča 92-95. Prema podacima, tokom 1992. godine, oko 3.000 fočanskih Bošnjaka je ubijeno u stravičnim ratnim zločinima, dok je ovaj grad postao mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i masovnog silovanja bošnjačkih djevojčica, djevojaka i žena.

Svi Bošnjaci Foče, njih preko 20.000, odnosno 51 posto ukupnog stanovništva, protjerani su iz svojih domova. Porodice ubijenih danas traže kosti još 627 svojih najmilijih, kako bi ih mogle dostojanstveno ukopati.Na „mostu smrti“, kako ga nazivaju preživjeli Bošnjaci, danas je dostojanstveno odata počast nedužno ubijenim, te su spuštene ruže u Drinu i proučena Fatiha. Preživjeli su danas svjedočili da su upravo na ovom mostu počinjeni teški zločini, gdje su zarobljeni Bošnjaci iz KPD Foča dovođeni, ubijani, a njihova tijela bacana u Drinu.

„Zločini koji su počinjeni ovdje tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, a o kojima je u svom zapisu „Put u Foču“ svjedočio Adil Zulfikarpašić, ostali su nekažnjeni. Zločinci su bili slobodni i odgojili su nove generacije na priči o svom herojstvu i osveti. Te nove generacije su, nažalost, iz mržnje počinili teške zločine nad Bošnjacima Foče 1992. godine.

Ukoliko i sada zločinci ostanu bez kazne i ukoliko ne bude katarze, pokajanja i izvinjenja, oni će bez ikakve dileme odgajati svoje potomke, da po istoj matrici da počine još gnusnije zločine u budućnosti, ukoliko im se ukaže prilika. To je ideološka i historijska matrica činjenja zločina nad Bošnjacima na ovim prostorima u proteklim vijekovima.

Zbog toga je neprocjenjivo važno kažnjavanje svih onih koji su počinili zločine u ovom gradu, ali i u Višegradu, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Prijedoru, Kotor Varošu, Kalinoviku i drugim mjestima, kako bi se prekinuo lanac nekažnjavanja zločina. Samo kažnjavanjem ratnih zločinaca, ali i pokajanjem i prihvatanjem istine, možemo graditi stabilniju budućnost na ovim prostorima.
Institucije zadužene za ovaj posao trebaju raditi brže, jer svjedoka je sve manje, a bez njihovih svjedočenja nema ni kažnjavanja zločinaca. Osjećaj preživjelih žrtava i njihovih porodica je da ove institucije ne rade dovoljno brzo svoj posao i sve više sumnjaju da će zločinci biti kažnjeni
Nažalost, u ovom dijelu naše domovine, često imamo situacije da upravo osumnjičeni za ratne zločine kreiraju ambijent i uslove za život žrtvama zločina. Zbog toga imamo stanje u kojem je veoma teško opstati i živjeti na ovim prostorima. Uprkos tome, mi ostajemo u ovom dijelu naše domovine. Vratili smo se na naša ognjišta da živimo u miru, ali nikada nećemo odusti od naših zahtjeva za svi zločinci budu kažnjeni, kazao je između ostaloga u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: