Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RATNI ZLOČINAC SVETOZAR ANDRIĆ, OSNIVAČ LOGORA SUŠICA, U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA SRBIJE
Autor: BIRN
Objavljeno: 04. August 2020. 18:08:31
Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život


Svetozaru Andriću, ratnom zapovjedniku u Vojsci Republike Srpske (VRS), zvanično je potvrđen mandat u Narodnoj skupštini Srbije nakon nedavnih izbora.

Andriću, bivšem komandantu Birčanske brigade Vojske Republike Srpske, a kasnije i načelniku Štaba Drinskog korpusa tokom rata u Bosni i Hercegovini, u utorak je zvanično potvrđen mandat za novog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije.

Andrić se na parlamentarnim izborima, održanim 21. juna, kandidovao na listi Srpskog patriotskog saveza, pod vodstvom bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića.

Tokom 2018. godine Fond za humanitarno pravo sa sjedištem u Beogradu podnio je krivičnu prijavu protiv Andrića, tvrdeći da je naredio “‘iseljavanje’ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika” 28. maja 1992. godine.

“Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život”, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

“Većina ih je svakodnevno prebijana, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 zatočenika je ubijeno”, dodaje se.

“Takođe, u maju i junu 1992. godine, brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić protjerala je bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica. U martu naredne godine, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica”, navodi se u saopštenju.

Andrić je negirao da je počinio spomenute zločine prilikom svjedočenja na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću u Haagu 2015. godine.

Prije nego što je postao narodni poslanik, Andrić je bio zamjenik predsjednika opštine Novi Beograd.

Još neki kandidati koji su osuđeni ili optuženi za ratne zločine takođe su se kandidovali na izborima u Srbiji u junu, a među njima i dobro poznati bivši vođa paravojnih formacija Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan. Međutim, Andrić je jedini koji je uspio osvojiti poslaničko mjesto.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: