Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ostvarivanje nacionalnih i sandžačkih ciljeva
SPP OČEKUJE OD BNV DA PREDLOŽI PLATFORMU ZAJEDNIČKOG DJELOVANJA BOŠNJAČKIH STRANAKA U SANDŽAKU
Autor: B.net
Objavljeno: 06. August 2020. 17:08:18


Visoka delegacija Stranke pravde i pomirenja učestvovala je u razgovorima sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na temu zajedničkog djelovanja bošnjačkih stranaka u Sandžaku radi ostvarivanja nacionalnih i sandžačkih ciljeva.

Tom prilikom predstavnici SPP-a su pozdravili ovu inicijativu ukazujući na neminovnost okupljanja oko principa od općeg značaja za Sandžak i bošnjački narod.

U tom cilju, neophodno je utvrditi platformu koja bi primarno definirala te principe na kojima bi se baziralo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja Sandžaka.

Očekujemo da ovu platformu predloži Bošnjačko nacionalno vijeće, a u slučaju da se to prepusti strankama logično je da predlagač te platforme bude Stranka pravde i pomirenja koja je na proteklim izborima osvojila najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka.

Spremni smo razgovarati i o formiranju lokalnih organa vlasti gdje ćemo pored pomenutih principa insistirati na načelu beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci koji su proteklih godina sudjelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti.

Ovaj stav SPP-a predstavlja kontinuitet politike koji ova stranka vodi od njenog osnivanja a javnosti je poznato da smo nekoliko mjeseci prije izbora pozvali na formiranje zajedničke bošnjačke liste u Sandžaku na svim nivoima.
Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: