Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo građanske inicijativa “KLUB 100 – PLUS” Valentinu Inzku, Visokom predstavniku u BiH
NEGIRANJE GENOCIDA U BIH JE KORIJEN SVIH NESPORAZUMA I NESUGLASICA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. August 2020. 15:08:09


Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”, svakog 12. u mjesecu, na dan uručivanja incijative Visokom predstavniku i OHR-u, uputit će otvoreno pismo, podsjećati ga na obaveze iz Daytonskog spprazuma i Bonske ovlasti, time da iskoristi svoja ovlašćenja koja su jasno definisana, i do 11. jula 2020. - Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Sva ranija obećanja Visoki predstavnik Valentin Inzko je samo iz njemu poznatih razloga pogazio i nije ispunio. “KLUB 100 – PLUS”, u ovom otvorenom pismu ističe, da “negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine uz otvorene prijetnje novim genocidom, što i Vi svaki dan čujete. To je korijen svih nesporazuma i nesuglasica”. Pismo u cjelosti objavljujemo u nastavku:

U BIH JE NA SCENI LATENTNO KRŠENJE PRAVNIH I MORALNIH EVROPSKIH NORMI!

Gospodine Inzko,
danas je 12. august 2020., tačno dva mjeseca otkako Vam je uručena "Peticija 8372" građanske inicijativa “KLUB 100 – PLUS” kojom se od Vas kao glavnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, tražilo da primijenite Bonske ovlasti i da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Vaša ekselencijo, uvaženi gospodine Visoki predstavniče,

Vaša pozicija Visokog predstavnika i ovlasti koje imate u provođenju Daytonskog sporazuma, primorale su nas inicijatore, članove i potpisnike "Peticija 8372" građanske inicijative “KLUBA 100 plus” da Vam se obratimo sa zahtjevom da svim građanima BiH, pripadnicima svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, omogućite življenje na principima Povelje UN i principima suživota ustanovljenog u prijedlogu teksta Evropskog Ustava ratificiranog Lisabonskom poveljom.

I Vi i mi smo svjesni da se država BiH suočava sa nizom problema uslovljenih nepotizmom, nesposobnošću i ličnim interesima vladajućih stranaka, ali i nepovezane opozicije. Rješavanje tih problema, nama je jasno, da je jedino moguće eventualnom promjenom vladajućih struktura i nekim novim razmišljanjima i djelovanjima isključivo u interesu naroda i države. Vrijeme je na strani nekih zdravih snaga.

Ali ono što zabrinjava svakog poštenog i svjesnog građanina BiH i Evrope, čiji je BiH sastavni dio, je besramno veličanje najvećih zlotvora i krvnika koje je moderna Evropa zabilježila. BiH je u okruženju zemalja koje otvoreno negiraju evropske integracije, koje otvoreno negiraju antifašističku borbu Evrope, koje staju na stranu onih koje je Evropa osudila za najgora djela protiv čovjeka i čovječnosti. BiH je živi svjedok ponavljanja najmračnijih zločina koje su najveće međunarodne instance osudile i prezrele.
U BiH je na sceni latentno kršenje pravnih i moralnih evropskih normi. Ne dozvolite da budete i Vi dio toga. Vi možete Bosnu i Hercegovinu prikazati Evropi kao zemlju koja želi ići naprijed i biti i ostati dio Evrope kojoj i pripada ne samo geografski, već i kulturološki.

Zato od Vas tražimo da bez odlaganja nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i veličanja ratnih zločina i zločinaca. Jer negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine uz otvorene prijetnje novim genocidom, što i Vi svaki dan čujete. To je korijen svih nesporazuma i nesuglasica. To je uslov demokratskog prosperiteta, zato svako vaše odlaganje može biti fatalno za narod, Državu BiH, ali i cijeli region, jer dobro znamo i pamtimo šta su sve ’90-tih mračne sile počinile i šta su još spremne počiniti! – piše u pismu „KLUB 100-PLUS“.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: