Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Iz pera jednog Bošnjaka
IZ ŠTAMPE IZAŠLA KNJIGA “BOSNA OD ISTOKA DO ZAPADA”, AUTOR AZIZ HUREM
Autor: B.net
Objavljeno: 19. August 2020. 15:08:10


BOSNA OD ISTOKA DO ZAPADA: Ovim naslovom je Aziz Hurem naslovio svoju prvu knjigu. Njegov prvijenac je pisan perom jednog tipičnog i dosljednog Bošnjaka. Knjiga, na više od 350 stranica B-5 formata je satkana iz jednog broja objavljenih i većeg broja ne objavljenih članaka. Teme kojima se autor bavio su različitog karaktera, ali se ipak kroz skoro sve, zadržava ona bošnjačka i bosanska nit.
Skup različitih opservacija i komentara odslikava stanje Bošnjaka u Bosni, Sandžaku i u dijaspori ali istovremeno i period dvadesetog stoljeća kroz koji su Bošnjaci prošli i koji je uglavnom za nas bio težak i tragičan. Osim toga knjiga sadrži preporuke i savjete, historijska i kulturološka pitanja kao i interesovanje za savremene socijalne, društveno-političke i tehnološke procese, često puta povlačeći vremenske, nacionalne i regionalne paralele sa ostalim narodima, kulturama i državama.

U svakom slučaju čitaocu se ne nudi jedna monolitna književna građevina. Naprotiv, autor vas na svakoj narednoj stranici iznenađuje šarenilom svog izbora i svestranim zanimanjem i brigom za budućnost Bosne i Bošnjaka.Recezenti knjige su publicista Fatmir Alispahić i književnik Said Šteta, dok je odštampana u izdavaštvu sarajevske "Pravde" i suizdavaštvu web magazina Bošnjaci.Net iz New Yorka.

Izdvajamo jedan odlomak iz recenzije:

„U bošnjačkoj publicistici rijetki su autori koji uspijevaju u svojim tekstovima ostvariti paralelne svjetove između transhistorijskog i aktuelnog, između metafizičkog i realnog, a da sve to suvereno smjeste u narativno biće bosanskog jezika, gdje velike teme bivaju rečene u ozračju muhabetske kulture. Aziz Hurem je majstor ove poetike, publicista sa rafiniranim osjećajem za prenos znanja, pisac koji ima prefinjenu mjeru za uočavanje i obradu žarišnih tema naše zbilje, koje do svoga čitaoca prenosi eglenskim narativnim sredstvima, koristeći bogatstvo bosanske jezičke i pripovijedne tradicije.

Aziz Hurem nije ni profesijom, ni spisateljskom praksom, usmjeren na periodično praćenje aktuelnih događaja. On je jedan od „slobodnih strijelaca“ u bosanskoj publicistici, koji svoje tekstove piše po unutarnjoj potrebi, kad se u njemu samome akumuliraju podsticaji da se određena tema obradi. Taj specifikum njegovoj publicistici daje preporuku posebnosti, jer se susrećemo sa autorom koji nikud ne hiti, ni u izboru tema, ni u njihovoj obradi, već nam se javlja kad u njemu sazrije riječ. Vjerovatno je tu odgonetka na pitanje o rasponu tema u njegovoj knjizi eseja i kolumni, kroz koje stičemo uvid u društveno, političko, povijesno, sociokulturno okruženje u kome prosječan Bošnjak nastoji definirati sebe u vremenu, i vrijeme u sebi. Izbor od 50 eseja i kolumni Aziza Hurema sačinjen je tako da nam pruži sliku vremena, kako pred savremenicima, tako i u odnosu na generacije koji će naše vrijeme čitati iz ove knjige.
Aziz Hurem je načekao da se u njegovom autorskom opusu nakupi ta kritična masa eseja i kolumni kojom može zaokružiti vrijeme u svome analitičkom putopisu, te kako bi među koricama knjige ostavio svoje pečate na teme koje su intrigirale našu pažnju. Uvid u tekstove i tematske okvire, uvjerit će nas u nastavku da se nalazimo pred jednom od najboljih knjiga savremene bosanske publicistike.

NEGDJE DALEKO IZVAN BOSNE: Možemo se mi pameću kititi, ali je džaba ako sjeme ne klija, jalova će zemlja naša biti. Iako je bilo nezahvalno tražiti poveznicu između „ispričanih kolumni“, nalazim da sve i jedna nakon čitanja, ostavlja sliku prozora negdje daleko izvan Bosne, kroz koji autor proviruje u svoju Bosnu i Hercegovinu. Njegov pogled treba znati uhvatiti i spustiti ga zajedno na čedno lice naše domovine.
Jer Bosna i Hercegovina je kao djevojka što ašika svoga čeka iz hladnih demira, dok joj vuci pod prozorom zavijaju. To autor kolumni Aziz Hurem glasno poručuje i zato ovu zbirku vrijedi pročitati. (Izvod iz recenzije, Said Šteta, književnik)

Objavio je portal mahalla.ba.Ostali prilozi:
» UTOPLJENIK
Said Šteta | 01. December 2021 17:26
» STRAH, KOSA, ČEKANJE
Aida Klanco Mrković | 10. November 2021 14:55
» BELKISINA SUDBINA
Smaila Balić Rahmanović | 01. November 2021 18:22
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ZEJNA” AUTORA SULEJMANA-BEĆE KUJEVIĆA
Božidar Proročić | 18. October 2021 20:11
» U MADRIDU OTVORENA IZLOŽBA SARAJEVSKA HAGADA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:38
» KLAUN KOJI JE ZAPLAKAO
Said Šteta | 08. September 2021 13:00
» BATON PROMOCIJA KNJIGE - OD FIZIKE DO ETIKE
B.net | 16. August 2021 23:31
» MJESEC KAO TULIPAN IZ BAŠTE PJESNIKOVE MAJKE
Bošnjaci.Net | 17. July 2021 17:42
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
BMG | 15. July 2021 14:49
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA LAŽ VAVIJEKA
08. November 2021 17:38