Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo predstavnicima međunarodne zajednice u BiH
SALKIĆ: NOVA ŠKOLSKA GODINA U STAROM AMBIJENTU DISKRIMINACIJE I APARTHEJDA U OBRAZOVNOM PROCESU U ENTITETU RS
Autor: AA
Objavljeno: 06. September 2020. 14:09:19
RAMIZ SALKIĆ: Zbog ovakvog stanja u obrazovnom procesu, diskriminacije pri zapošljavanju i nepostojanju ustavnih mogućnosti da izabrani predstavnici Bošnjaka to spriječe, Bošnjaka je sve manje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Nažalost, danas na sceni kroz postupke vlasti u ovom entitetu imamo realizaciju zacrtanih ratnih ciljeva onih koji su osuđeni za genocid, mirnodopskim metodama, od strane onih koji ih smatraju stvaraocima RS-a.


Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo čelnicima međunarodnih institucija i ambasada u Bosni i Hercegovini i ukazao im na probleme sa kojima se učenici i roditelji Bošnjaci suočavaju na početku još jedne školske godine u RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je pismo poslao Uredu visokog predstavnika (OHR), ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u BIH.

“Nova školska godina u starom ambijentu sistemske diskriminacije i aparthejda u obrazovnom procesu u entitetu RS, koji je u potpunosti pravoslaviziran i prilagođen djeci srpske nacionalnosti. Cilj ovakvog obrazovnog sistema u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je da ga svi oni koji nisu Srbi - pravoslavci napuste ili bolje reći da budu protjerani iz istog“, naveo je Salkić.

Ističući kako učenici Bošnjaci i njihovi roditelji od samog početka povratka vode borbu za ravnopravan obrazovni proces uz poštivanje osnovnih ljudskih prava, prava na jezik i nastavu na maternjem bosanskom jeziku, Salkić je u pismu naveo kako vlast u entitetu RS zabranjuje naziv bosanski jezik i pokušava nametnuti svoje mišljenje i uvredljive nazive, kršeći Ustav, zakone i sudske presude u ovoj zemlji, sve bez bilo kakvih sankcija.

“Ova vlast ignoriše i ne priznaje presude domaćih i međunarodnih sudova u različitim oblastima života, a koje se uglavnom tiču Bošnjaka, istine i pravde. Ova vlast ne priznaje i ne provodi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta RS, Suda za ljudska prava iz Strazbura, Međunarodnog suda pravde u Hagu, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Ustavni sud Bosne i Hercegovine jasno je rekao da entitetska vlast nema pravo nametati ime jezika Bošnjacima u entitetu RS-u, već to oni sami imaju pravo uraditi u skladu sa Ustavom entiteta RS“, naveo je Salkić.

Vrhovni sud RS po tužbi djece i roditelja u Vrbanjcima, također je donio presudu da se imaju ispuniti zahtjevi roditelja i djece Bošnjaka, odnosno da je vlast entiteta prekršila njihova prava u pogledu nacionalne grupe predmeta.

“Sve ovo za vlast entiteta nije dovoljno da prekinu aparthejd i diskriminaciju u obrazovanju u ovom entitetu koju provode nad bošnjačkom djecom, kako nad onima koji dižu svoj glas protiv diskriminacije, tako i nad onima koji šute i trpe. Proteklih nekoliko godina u više navrata smo razgovarali a i putem dopisa sam vas informisao o ovim i drugim problemima Bošnjaka u entitetu. Nažalost, uprkos našim razgovorima i vašem uvjerenju da činite sve da se stanje popravi ono je isto loše ili još gore“, poručio je Salkić.

Salkić je dalje kazao da su međunarodne institucije i diplomatske misije uvijek jasno iznosili stav u javnosti da podržavaju djecu i roditelje, da nema dileme u postojanje Bosanskog jezika, te da to jasno stoji u Ustavu i zakonu, da o tome odlučuju isključivo roditelji i djeca, a ne vlast.

“To su bili Vaši stavovi prema roditeljima i njihovoj borbi, ali u isto vrijeme vaš odnos prema vlastima koja krše osnovna ljudska prava i slobode ostao je isti. Vlast koja provodi aparthejd u obrazovanju, sistemsku diskriminaciju nad Bošnjacima, koja onemogućava normalan života i ekonomski opstanka zbog diskriminacije pri zapošljavanju, vlast koja negira presude domaćih i međunarodnih sudova, sprječava vladavinu prava, vlast koja veliča presuđene ratne zločince i daje im odlikovanja, vlast koja negira sudski dokazani i presuđeni genocid pred međunarodnim sudovima zaslužuje drugačiji odnos i pristup. Vaši raniji stavovi da će se sve promijeniti kad budu postojale pravosnažne sudske presude i da treba razgovarati sa vlastima očito nije dao rezultate“, naveo je Salkić.

Uvjeren je Salkić da su u vlasti RS-a ohrabreni višegodišnjim blagim reakcijama međunarodne zajednice spram kršenja ljudskih prava, Ustava i zakona u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Mi danas u ovoj vlasti, u ovom entitetu nemamo sagovornike za probleme koji pritišću naš narod, a u isto vrijeme Ustav entiteta koji nam je nametnut ne nudi nam mehanizme putem kojih bismo odobrovoljili vlast da sasluša i da rješava naše probleme kao ravnopravnih građana ovog dijela Bosne i Hercegovine. Očekujemo i nadamo se promjeni vašeg pristupa prema rješavanju problema diskriminacije u obrazovnom procesu u ovom entitetu i zauzimanje stava prema vlastima ovog entiteta koji će ih odobrovoljiti da prestanu kršiti ljudska prava i da dozvole izučavanje nastave na Bosanskom jeziku, uključujući i naziv Bosanski jezik. Očekujemo da se jasnije okarakteriše vlast u ovom entitetu kao oni koji nisu za vladavinu ljudskih prava, koji nisu za vladavinu prava, poštivanje sudskih presuda i nisu za stvaranje uslova jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane u ovom entitetu“, poručio je Salkić.

Potpredsjednik RS-a smatra da međunarodna zajednica svojim angažmanom može i treba da prekine višegodišnju agoniju koja je posljedica aparthejda kojeg provode vlasti entiteta RS.

“Zbog ovakvog stanja u obrazovnom procesu, diskriminacije pri zapošljavanju i nepostojanju ustavnih mogućnosti da izabrani predstavnici Bošnjaka to spriječe, Bošnjaka je sve manje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Nažalost, danas na sceni kroz postupke vlasti u ovom entitetu imamo realizaciju zacrtanih ratnih ciljeva onih koji su osuđeni za genocid, mirnodopskim metodama, od strane onih koji ih smatraju stvaraocima RS-a. Od vas očekujemo da ovaj proces zaustavite djelovanjem i postupcima spram ove vlasti, u suprotnom se može smatrati, u nezavisnim krugovima, da vlast za svoje postupke ima prešutnu podršku. U našem narodu postoji izreka, Šutnja je znak odobravanja“, poručio je Salkić.

Podsjetivši kako su 1995. godine Bošnjaci iz sigurne zone UN Srebrenica poslali posljednji apel da im se pomogne, Salkić je naveo da su se nadali pomoći međunarodne zajednice, koja je izostala, a kako danas mnogi iskazuju žaljenje i priznaju da su tada pogriješili što nisu djelovali.

“Smatrajte ovo obraćanje kao apel obespravljenih Bošnjaka u svakom smislu u ovom entitetu i poziv da poduzmete korake zbog kojih u budućnosti nećete morati iskazivati žaljenje. Za nekoliko godina već može biti kasno“, poručio je Salkić.Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora: