Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Na Ahiret, iznenada, preselio Mirsad – Mirso Brkić, predsjednik Udruženja logoraša Bosanski Novi
NAKON ZGODITKA DŽEKE PROTIV ITALIJE OBRADOVAO SE, PA UMRO
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 08. September 2020. 16:09:38


BOSANSKI NOVI – Realnost je ponekad surova. S porodicom je gledao nogometni susret naše Reprezentacije i Italije. Radovao se vodstvu našeg tima, a samo nekoliko trenutaka kasnije, smrt je bila brža nego kraj utakmice. Imao je mnoge lijepe vrednote ljudskog života. Bio je susretljiv i suosjećajan. Smrt ga je zatekla na funkciji predsjednika Udruženja logoraša Bosanski Novi. Pretprošle godine rekao mi je da ima golemi zadatak, a to je da se pronađu svi nestali iz prošlog rata, privedu pravdi, osude i kazne svi ratni zločini i zločinci, te da se trajno obilježe mjesta stradanja nevino ubijenih 248 Bošnjaka. - Za razliku od drugih mi nikog ne mrzimo, ali za istinom i pravdom tragati ćemo do sudnjeg dana - kazao je tada Mirso. Ovaj Novljanin, koji je svoj grad i ljepote njegove volio iznad svega, biće upamćen kao jedan od pregovarača s UNPROFOR-om i srpskim vlastima oko izlaska konvoja, kada je preko 10,5 hiljada Bošnjaka i Hrvata prisilno moralo napustiti svoj kućni prag, a svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu "dobrovoljno" ostaviti općini. U poratnom vaktu preživljavao je sve muke povratničke, od surovog ućutkivanja, do grubih nasrtaja na vjerske vjerodostojnike i vjerske objekte, koji su tada bili tek u početnoj fazi obnove. To vrijeme zagađeno politikom i mržnjom nije ga promijenilo. Bio je razborit insan i u najtežim trenucima. Možda odgovor može se pronaći u njegov odabiru posla, i prije Agresije na BiH, a i poslije, sve do odlaska u mirovinu, bio je zaposlenik u policiji na raznim dužnostima, a najduže kao saobraćajni policajac. U moru životnih aktivnosti sport mu je bio posebna ljubav. Ponajprije fudbal, ali i drugi; rukomet, košarka, kuglanje, karate... Dugo je godina bio djelilac pravde na nogometnim terenima.
Jedna od najvećih njegovih vrednota i bogatstava, uzora, jeste idiličan odnos prema familiji, posebice sa suprugom i kćerkama. Mirsin trajni hajrat upravo su Merkilma i Larisa, fakultetski obrazovane kćerke, obje profesorice u bosanskonovskom Srednjoškolskom centru.
S gubitkom Mirsinim odlomljen je još jedan temeljni kamen u bosanskonovskoj čaršiji. Allah dž.š mu podario džennetske perivoje, a familiji sabur!

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
12. February 2024 02:08
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
11. February 2023 14:45
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
29. September 2021 18:29
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif