Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LIŠENO SLOBODE DEVET OSUMNJIČENIH ZA ZLOĆINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SOKOCA
Autor: AA
Objavljeno: 16. September 2020. 14:09:37


U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u ranim, jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identificirali i lišili slobode sedam osumnjičenih osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

"Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Tokom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužilaštvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u suradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizirana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene: Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović, zv."Dragan", rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac, Radislav Krstić, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS *nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj, K.N., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje, Miladin Gašević, zv."Ćirko", rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2.rmtbr, Momir Kezunović, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, Branislav Kezunović, zv. "Miki", rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, Željko Gašević, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr i Jadranko Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41