Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo - New York
ZA DVA MJESECA SAMO NA YOUTUBE KANALU PREKO 100 HILJADA PREGLEDA BILJEŽI DOKUMENTARNI FILM „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU”
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. September 2020. 19:09:51


Nove uspjehe bilježi dokumentarni film "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu", režisera Avde Husenovića, u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije (BANA).

Proteklih nekoliko godina, nakon brojnih premijera i projekcija u gradovima širom BiH, Sandžaka, SAD, Kanade, Kosova, Njemačke, Švicarske, Švedske…, te premijerinih prikazivanja na desetak televizija u BiH, Sandžaku i SAD, u sklopu obilježavanja 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, „Sigurne zone UN-a“, pomenuti film “osvaja” istraživače na Youtube kanalu, kao i sve one koji se kulturom pamćenja bore protiv zaborava.

Ovaj film je našao mjesto u kutubhanama domova širom dunjaluka.Po prvi put u video formi, na bosanskom i engleskom jeziku, prezentirana je neispričana priča u kojoj je korištena relevantna arhivska dokumentacija, te brojna svjedočenja, intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživača genocida, preživjelih žrtava genocida i potomaka žrtava genocida. „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima koji traje preko tri stoljeća na balkanskim prostorima – od Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, pa do posljednje agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini od 1992-1995.

Podsjećamo, film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je snimljen u povodu obilježavanja 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912. - 1913., uključujući i genocid 1919. godine.

Pogledajte, učite, pamtite, ne zaboravite, preporučite…

Zahvalnost upućujemo svima onima koji su na bilo koji način dali doprnos da se glas istine daleko čuje.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31