Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pokrenu tužbe protiv onih koji krše ljudska prava i slobode te Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta
SALKIĆ: NEPRIHVATLJIVA ŠUTNJA OHR-A, OSCE-A I DRžAVNIH ORGANA BIH NA DISKRIMINACIJU I APARTHEJD U OBRAZOVNOM PROCESU U BH. ENTITETU RS
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. September 2020. 19:09:25

Svaka aktivnost je bolja od šutnje međunarodne zajednice i državnih organa koja stvara osjećaj kod roditelja i djece da su prepušteni sami sebi i onima koji ih žele ponovo protjerati sa njihovih ognjišta.


Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić, izdao je saopštenje za javnost povodom neprihvatljive inertnosti međunarodne zajednice, ali i državnih organa Bosne i Hercegovine na sveopštu diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

- Pozivam predstavnike međunarodne zajednice prije svega OHR i OSCE, ali i državne institucije da prekinu šutnju i poduzmu konkretne aktivnosti na otklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu bh. entiteta RS, koja se provodi nad bošnjačkom djecom u pogledu sprečavanja izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku.

Neprihvatljiva je šutnja međunarodne zajednice, ali i državnih organa na vapaje djece iz Liplja, Vrbanjaca, Konjević Polja i drugih mjesta u ovom entitetu da im se pomogne i otkloni diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

Ova šutnja može biti protumačena kao nemoć i kao poruka onima koji provode diskriminaciju da to mogu nastaviti činiti do konačnog progona bošnjačke djece iz pravoslaviziranog obrazovnog procesa entiteta.
Ova šutnja može biti protumačena i kao poruka bošnjačkoj djeci i njihovim roditeljima da im se ne može pomoći i da ne mogu očekivati pomoć onih čijoj su se pomoći nadali i čija bi pomoć bila logična.

Šutnja i inertnost spram problema u obrazovnom procesu u ovom entitetu ostavlja utisak da je borba za bosanski jezik i prava djece u pravoslaviziranom obrazovnom procesu u ovom entitetu, koji je oličenje najgrubljeg oblika diskriminacije, spala na krhka pleća Bošnjaka u ovom entitetu.

Pozivam državne organe ali i predstavnike OHR-a i OSCE-a da obezbijede poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u ovom dijelu naše zemlje. Ukoliko to nije moguće, očekujemo od onih, koji to mogu, da se pokrenu tužbe protiv onih koji krše ljudska prava i slobode te Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta.

Svaka aktivnost je bolja od šutnje međunarodne zajednice i državnih organa koja stvara osjećaj kod roditelja i djece da su prepušteni sami sebi i onima koji ih žele ponovo protjerati sa njihovih ognjišta.

Ponašanje OSCE-a i OHR-a nesprečavanju sistemske diskriminacije i kršenju ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu je ponašanje koje nije u skladu sa njihovom misijom u Bosni i Hercegovini i taj pristup se treba promjeniti u interesu eliminacije kršenja ljudskih prava i sloboda djece i njihovih roditelja, piše u saopćenju potpredsjednika manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić.Ostali prilozi:
» SVO ZLO OTIŠLO SA NJIM
Bošnjaci.Net | 30. October 2020 21:10
» MEHOLJIĆ:NE DAJ SE BOSNO PONOSNA, PRKOSNA...
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 17:33
» MOSTAR: AUTOKRATE DEVASTACIJU SPOMEN OBILJEŽJE
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 13:42
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» SVO ZLO OTIŠLO SA NJIM
30. October 2020 21:10