Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 26.09.2020. godine, Evropskog dana jezika, oOdržana naučna konferencija
BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. September 2020. 19:09:02


U Banja Luci, 23. septembar 2020., u organizaciji Kabineta Potpredsjednika bh. entiteta RS mr. Ramiza Salkića, Bošnjački zajednice kulture „Preporod“ Sarajevo i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu održana je naučna konferencija, na kojoj su učesnici na temu „Bosanski jezik i tradicija pismenosti“. Učesnici konferencije su istakli jasne stavove po pitanju bosanskog jezika:

- Polazeći od prirodnog prava na tradiciju i naučnu istinu;
- Oslanjajući se na međunarodne povelje o ljudskim pravima koje garantiraju svakoj osobi i zajednici pravo na maternji jezik;
- temeljeći pravo ravnopravnosti svih učenika u sistemu obrazovanja na Ustavu Bosne i Hercegovine i važećem zakonodavstvu;
- znajući da je problem osporavanja upotrebe bosanskog jezika političko a nipošto naučno pitanje;
- uvjereni da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, putem svojih organa, odlučni osigurati provođenje Ustava, proizašlog iz Dejtonskog mirovnog sporazuma;
- zasnivajući svoj rad na tradiciji bosanskog jezika, njegovoj historiji i političko-pravnoj utemeljenosti donijeli su, upravo na Evropski dan jezika (26. septembra), kojim se i u političkom smislu daje značaj promoviranjem evropskih vrijednosti demokracije u smislu vrednovanja svih jezika i kultura.
Na kraju naučne konferencije učesnici su usvojli sljedeće zaključke:

1. Negiranje prava na maternji jezik težak je oblik kršenja ljudskih prava i sloboda. U skladu s bosanskohercegovačkim zakonodavstvom i Ustavom Bosne i Hercegovine, te Evropskom poveljom o ljudskim pravima i slobodama, zahtijevamo od državnih organa na svim nivoima, da poduzmu mjere sankcionisanja svih pojedinaca i institucija koje krše ljudska prava i slobode. U protivnom, smatrat ćemo odgovornim domaće i međunarodne institucije i organizacije da gotovo svjesno sudjeluju u kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda.

2. Učesnici konferencije smatraju da svi politički subjekti koji sudjeluju u aktivnostima kršenja prava na maternji jezik moraju biti sankcionirani od strane OSCE-a i OHR-a. Također se zalažemo za preispitivanje mogućnosti njihova učešća u izbornom procesu. OSCE i OHR imaju obavezu osigurati demokratski ambijent u izbornom procesu, a širenje mržnje, uskraćivanje ljudskih prava i zabrana maternjeg jezika, nisu demokratski ambijent u kojem je moguće provesti izbore. Smatramo da je takvo djelovanje političkih subjekata i pojedinaca usmjereno direktno ka cilju izazivanja netrpeljivosti i radikalizairanja odnosa u bh. društvu.

3. Bosanski jezik jeste naučna, komunikacijska, kulturna, historijska i ustavna kategorija.
Bosanski jezik je znanstveno-historijska činjenica koliko su to i svi drugi južnoslavenski, evropski i svjetski jezici; o njegovu imenu i njegovoj pripadnosti svojim govornicima ne može biti nikakvih rasprava, nikakvih političkih ili kojih drugih nagodbi. Poštivanje upotrebe maternjeg jezika i poštivanje njegova imena u službenoj upotrebi jeste jedna od prioritetnih ustavnih obaveza u državi Bosni i Hercegovini; svako drukčije ponašanje predstavlja bahato i anticivilizacijsko ugrožavanje elementarnih ljudskih prava i sloboda. Upotreba bosanskog jezika zasniva se na pravu njegovih govornika da se službeno koriste ovim jezikom u javnom, obrazovnom, zakonodavnom i drugim poljima društvenog djelovanja.

4. Održavanje Konferencije u Banjoj Luci je ustanovljena praksa koja se 23. 9. 2020. godine održala treći put, te predstavlja korak u pripremi i organiziranju sličnih naučnih skupova koji će, u cilju promoviranja bosanskog jezika, u narednom periodu biti organizirani u bh. entitetu RS. Ona je doprinos razvijanju dijaloga bh. akademske zajednice s političkim subjektima o bosanskom jeziku, njegovu povijesnom trajanju i poziciji u savremenom trenutku uz insistiranje na pravu službene upotrebe ovog jezika.

Održavanje Konferencije u Banjoj Luci, početak je jedne nove prakse, najava za redovne naučne skupove o bosanskom jeziku, koji će se organizirati u gradovima Bosne i Hercegovine, u oba bh. entiteta, te koji imaju za cilj okupiti katedre bosanskog jezika na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, profesore i pedagoge bosanskog jezika u školstvu (osnovne škole, srednje škole, fakulteti), književnike, novinare, i druge subjekte u procesu očuvanja, upotrebe i zaštite bosanskoga jezika.

Konferencija Bosanski jezik i tradicija pismenosti ohrabruje nastojanja vođena stajalištem da se na prostoru Bosne i Hercegovine i Balkana maternjem jeziku mora prilaziti s više međusobnog razumijevanja i uvažavanja a s manje pravno-političke osionosti kroz obrazovanje i druge vidove svakidašnje jezičke prakse. Ova Konferencija predstavlja poziv političkim predstavnicima koji se zalažu za demokraciju da više snage i truda ulože upravo u domen jezičkih prava i jezičke tolerancije, a napose na pravo upotrebe bosanskog jezika ne samo u bh. entitetu RS, već i u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. Posebno je važno otvaranje dijaloga sa političkim predstavnicima koji u javnim institucijama zastupaju interese Bošnjaka po pitanju bosanskoga jezika., piše u zaključcima naučne konferencije u čijem su Odbor uza kreiranje zaključaka mr. Ramiz Salkić, akademik prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Alen Kalajdžija, Hadžem Hajdarević i Mehmed Pargan.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31