Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TRADICIONALNO POVODOM „28 SEPTEMBRA – DANA BOŠNJAKA MAKEDONIJE“ IZ ŠTAMPE IZAŠLA ZBIRKA POEZIJE „MOSTOVI PRIJATELJSTVA 4“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. September 2020. 19:09:35


Četvrti put, a povodom obilježavanja „28 Septembra – Dana Bošnjaka Makedonije“ u izdavaštvu Divana, iz štampe je izašla zbirka poezije „Mostovi prijateljstva 4“ grupe autora iz Sjeverne Makedonije i regiona.

U knjizi su zastupljene pjesme 82 autora, a na 180 stranica se nalaze stihovi koji grade ljubav i razumjevanje među ljudima u našoj zemlji, regionu i šire. Pjesme su pisane na svim jezicima regije: bosanskom, srpskom, hrvatskom, cronogoskom, makedonskom, albanskom, turskom, slovenskom, vlaškom jeziku i dr. U njoj je smješteno kulturno i duhovno bogatstvo raznolikosti kultura, pjesama, sadržine, stila, stiha rimovanog i slobodnog, poruka, stilskih figura, oblika i formi poezije, ali po svom sadržaju i porukama, kao i prethodne tri, zbirka je univerzalna, kosmopolitska.

“Poete su gradili mostove i premostili sve, spojili ljude svojim stihovima, afirmisali univerzalne vrijednosti, prijateljstvo, ljubav, mir, slogu, slobodu. Život se i sastoji od mostova koji spajaju svjetove, kuture, narode, religije. Knjiga predstavlja značajan doprinos bošnjačkoj i makedonskoj književnosti, kao i knjževnosti u regionu u cjelini”,
– piše u djelu recenzije poznati književnik Avdulah Ramčilović.

Uz čestitke svim Bošnjacima svijeta, urednik izdanja Zećir Ramčilović kaže: „Želimo preko poezije poslati poruku da smo najači kada smo svi zajedno, a da je naš multikulturalizam i multijezičnost naše najveće bogatstvo, a poruke koje grade mostove prijateljstva univerzalne. Hvala „Divanu“ što četvrti put po redu uveličava značaj Dan Bošnjaka i nudi poklon svim Bošnjacima i svim narodima u Sjevernoj Makedoniji i širem regionu.”

Kako navode iz „Divana“, zbog epidemiološke situacije, takođe tradicionalna promocija povodom „Dana Bošnjaka Makedonije“ neće se održati u ovom periodu.
Štampanje zbirke je podržano od strane Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31