Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 28. septembra
CENTRALNOM MANIFESTACIJOM U SKOPLJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BOŠNJAKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. September 2020. 17:09:01


Svečanom akademijom u Skoplju u prisustvu mnogih javnih ličnosti iz društveno-političkog života, obilježen je Međunarodni Dan Bošnjaka, koji u Sjevernoj Makedoniji je nacionalni praznik i neradni dan za pripadnike bošnjačkog naroda.

Na manifestaciji organiziranoj od bošnjačkih udruženja Forum Bošnjaka, „Šadrvan“ i „Divan“ među prisutnima bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministarka rada i socijalne politike, Jagoda Šahpaska, narodni zastupnik u Skupštini, Zećir Ramčilović, predsjednik Islamske vjerske zajednice reisu-l-ulema Šaćir Fetahu, akademik dr. Ferid Muhić i mnogi drugi.

U ime organizatora prisutnima se obratio Enes Šemsović, predsjednik Foruma Bošnjaka, koji je pozdravio prisutne i zahvalio im se na prisustvu ističući da: “Za nas Bošnjake, Makedonija je naš dom, Bošnjaci uvijek su bili snažna kohezivna karika i podrška svim procesima koji su definirali Makedoniju kao suverenu i nezavisnu državu.”Narodni zastupnik Zećir Ramčilović, koji je jedini zastupnik iz reda Bošnjaka u Skupštini upućujući čestitke Bošnjacima istaknuo je: "Makedonija je naša zajednička kuća, možda smo manji po broju, ali ona ne bi bila tako bogata da nije Bošnjaka u njoj. Ulog i podrška Bošnjaka progresivnim snagama i politikama je ogromna, a Bošnjaci izvršavaju najznačajnije funkcije u državi, i izvršavaju ih posvećeno, časno i otčetno u interesu svih građana. Iskreno vjerujem da će tako biti i u budućnosti, i da ćemo svi zajedno produžiti da radimo i gradimo našu zajedničku kuću."

U ime Vlade prisutnima se obratio Oliver Spasovski, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, koji je rekao: “Republika Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao matica svih Bošnjaka gdje god da se nalaze, su povezane jakim partnerstvom i zajedničkom težnjom za bilateralnu i regionalnu suradnju u svim sferama, ali i za unutrašnju stabilnost i razvoj, a vi Bošnjaci ste sastavni dio našeg kulturnog i društvenog miljea, dio našeg koncepta “Jedno društvo za sve".Za zasluge u proteklom periodu dodijeljena su priznanja gradonačelnicima Acetu Kocevskom, Visaru Ganiu i Blerimu Bedžetiju, reisu-l-ulemi Šaćiru Fetahu i ministru Spasovskom.

U toku obilježavanja Dana Bošnjaka u Gornjem Orizaru blizu Velesa, bila je održana svečanost na kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade, Zoran Zaev. Također Udruženje “Divan” tradicionalno je objavilo četvrtu zbirku poezije “Mostovi prijateljstva 4”.

Čestitke povodom Dana Bošnjaka, danas su uputili predsjednik RS Makedonije, Stevo Pendarsovski, predsjednik Skupštine RS Makedonije, Talat Džaferi, kao i brojni politički lideri i zemlji, želeći prosperitet i uspjeh u svim sferama društvenog življenja Bošnjaka koji su nerazdvojni dio multikulturnog društva naše države.

Izmjenama Zakona o praznicima u Sjevernoj Makedoniji, 08. februara 2007. g. Skupština je 28. septembar proglasila za nacionalni praznik Bošnjaka – Međunarodni dan Bošnjaka.


Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31