Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma
NOVA REZOLUCIJA KONGRESA SAD: ETNIČKO ČIŠČĆENJE KULMINIRALO GENOCIDOM U SREBRENICI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 05. October 2020. 14:10:13


Povodom 25. godišnjice Kongres SAD-a će razmatrati usvajanje Rezolucije o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Republikanski kongresmen iz Daytona (Ohio) mike Turner predložio je Rezoluciju o Dejtonskom sporazumu, kojom se pozivaju vlasti u BiH da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama. Pored njega sličnu rezoluciju predložio je još jedan senator iz Ohia demokrata Sherrod Brown.

U Rezoluciji je istaknuto da je Dejtonski mirovni sporazum pridionio okončanju rata u Bosni i Hercegovini i da je on donio prijeko potrebni mir.

“Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni su kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zarobljeno i ubijeno”, navodi se u Rezoluciji.

Dalje se navodi kako Vlada SAD-a potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini.

“Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i slobodnom tržištu", stoji u predloženoj Rezoluciji.

Ukoliko Rezolucija bude usvojena, američki Kongres SAD će osuditi kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom sveta.

Rezolucijom će biti istaknuta važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče se vlada SAD-a da blisko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom, posebno potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbijom i Hrvatskom, kako bi se osiguralo potpuno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtijeva regionalnu saradnju.
Ostali prilozi:
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora:
» HUŠKAČKE IZJAVE DODIKA
16. November 2020 15:47