Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE ILMIJJE OSUĐUJE KAMPANJE PROTIV IZ U BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 07. October 2020. 19:10:04


Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje organizirane i plaćene kampanje kojima se pokušava narušiti kredibilitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito ugled njenih vjerskih autoriteta.

Stoji u Proglasu Udruženja Ilmijje koji je danas, na prijedlog Omera ef. Camića donesen na sjednici Skupštine tog udruženja, na kojoj su pored ostalog razmatrana aktuelna dešavanja i višestruke, instrumentalizirani ataci na Islamsku zajednicu u BiH.

- Vrijeme će sigurno pokazati koji to centri u zemlji i izvan nje stoje iza ovih perfidnih napada koji se vodi protiv Islamske zajednice u BiH i njenih najviših autoriteta - navodi se u Proglasu.

Islamska zajednica u BiH, naglašava se, jedinstvena je vjerska zajednica u svijetu po svojoj unutrašnjoj demokratičnosti i transparentnosti, a eventualni propusti koji se dešavaju u njenom radu imaju mehanizme kontrole i odgovornosti, čemu svjedoče i posljednji procesi koji se odvijaju u Zajednici.

- Naša Islamska zajednica je iznad svakog pojedinca, ona je nemjerljiva vrijednost svih nas, zato nam je sveta obaveza čuvati je od prljanja i napada odakle god i od koga god da dolaze - ističe se.

Udruženje Ilmijje IZ u BiH, koje okuplja 1.500 članova, (imama, muderisa, hatiba, muallima i muallima i uposlenika IZ u BiH), izražava svoju podršku reformama koje se provode unutar Zajednice, jačanju njenog jedinstva u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

- Iskazujemo punu podršku reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću i njegovim naporima na odgovornom i transparentnom radu. Islamska zajednica će, uz Božiju pomoć, iz ovih procesa izaći jača, a historija će pamtiti i one koji su, iz njima znanih interesa, bili prepreka njenom jačanju – rečeno je u Proglasu.

Proglas je podržao i Glavni odbor, čiji su članovi prisustvovali sjednici Skupštine, a potpisali su ga predsjednik Udruženje Ilmijje Nesib-ef. Hadžić i predsjednik Skupštine Udruženja Nijaz ef. Duzan.
Na sjednici današnje Skupštine Ilmijje delegati su razmatrali statutarne i programske aktivnosti Ilmijje, ali i druga aktualna pitanja.Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
» "MUSLIMANSKE REZOLUCIJE" OBJAVLJENE NA ENGLESKOM JEZIKU
Anadolu Agency (AA) | 19. June 2021 12:31
Ostali prilozi istog autora: