Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon pisma sestre Alme Poturković načelniku Općine Stari Grad
NAČELNIK HADŽIBAJRIĆ: OPĆINA STARI GRAD POMOĆI ĆE HAMZI POTURKOVIĆU U ŠKOLOVANJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. October 2020. 15:10:25


Alma Poturković, 24-erogodišnja djevojka koja živi u Starom Gradu, obratila se dirljivim pismom Općini Stari Grad u kojem je govorila o situaciji u kojoj su našli ona i njen petnaestogodišnji brat. Alma i njen brat Hamza žive sami već tri godine, nakon što su u jednoj godini izgubili i oca i majku. Majka je umrla usljed teške bolesti, a otac je umro nedugo poslije nje. Alma je tada preuzela ulogu roditelja, napustila školovanje, zaposlila se i hrabro nastavila dalje sa svojim bratom.

Svoje pismo Alma je naslovila na općinskog načelnika mr Ibrahim Hadžibajrića koji je uputio predstavnike Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu da obiđu ovu porodicu. Služba se uvjerila u sve navode koji su izneseni u pismu, nakon čega je odlučeno da se ovoj porodici pomogne.

„Hamza će od danas biti stipendista Općine Stari Grad i nadamo se da će mu to olakšati školovanje. Za lakše praćenje online nastave obezbijedili smo mu i laptop. Naša je obaveza da pomažemo ovakvim porodicama, posebno djeci koja odrastaju bez roditelja i činit ćemo to i ubuduće. Od Hamze očekujemo da bude dobar učenik i da uz pomoć nas i svoje sestre 'izađe na pravi put',“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Osim pomoći Općine Stari Grad, želju da Hamzi olakša školovanje je izrazio je i prijatelj ove Općine, ugledni privrednik Hajriz Brčvak koji je za njega osigurao novčanu donaciju. Sekretarka organa državne službe mr Alma Destanović će također, lično, stipendirati Hamzu u narednih godinu dana.Nakon svih ovih lijepih vijesti, Hamzi i Almi je preostalo samo da se zahvale i istaknu da su sretni što žive u općini Stari Grad gdje se brinu za svoje građane.

„Moram naglasiti da sam jednom prisustvovala sastanku načelnika sa građanima gdje je, osim mene, bilo još deset ljudi. Tada sam se uvjerila koliko Općina i načelnik pomažu ljudima. Svi koji su bili u prostoriji imali su neki zahtjev, a Vi ste svima pomogli. Evo, danas opet pomažete nama, a takav odnos prema građanima nema cijenu. Hamza i ja smo beskrajno zahvalni,“ ispričala je Alma.

Hamza Poturković inače pohađa JU Srednja ugostiteljsko – turistička škola, smjer kuhar i želja mu je da se jednog dana time profesionalno bavi.

Pored načelnika Hadžibajrića, današnjem prijemu prisustvovali su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za boračko – invalidsku i socijalnu zaštiti Safija Šehović i pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem Almedina Porča, objavio je službeni site Općine Stari Grad.
Ostali prilozi:
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: