Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POSJETA NOVINARA KULTURNO-EKONOMSKOM CENTRU AZERBEJDŽANA U PODGORICI
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 10. October 2020. 18:10:21


Jučer je u Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana u Podgorici upriličena pośeta istaknutih poslenika medija i javne riječi. Zvaničnu pośetu činili su istaknuti crnogorski novinari Slavko Mandić urednik i vlasnik Radio ,,Skala” kao i urednik TV emisije na TV A1 ,,Tamo i natrag” pored njega Balša Knežević portal ,,Aktuelno” i dvije istaknute dame crnogorskog novinarsta najstarijeg dnevnog lista u Crnoj Gori ,,Pobjede” Radmila Uskoković i Nada Kovačević. Pored navedenih poslenika medija bili su prisutni i predstavnici savjeta najstarije biblioteke u Crnoj Gori ,,Njegoš” sa Cetinja, na čelu sa Oliverom-Macom Martinović, đe je i održan najveći broj programa u kulturnoj saradnji sa Kulturno-Ekonomskim centom Azerbejdžana u prethodnom periodu.

U srdačnom i toplom razgovoru direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici gospodin Seyran Mirzazada je u otvorenom i iskrenom razgovoru sa novinarima fokusirao se na dešavanja na okupiranoj teritoriji Azerbejdžana Nagoro-Karabahu od strane Jermenskih separatista. Novinare je intresovala pozadina sukoba ali i istorijski aspekti državnosti i očuvanja tertorijalnog integriteta Azerbejdžana. Seyran Mirzazada je nastavku razgovora sa novinarima istakao da Jermenija ne poštuje rezolucije savjeta bezbjednosti UN i to UN su: rezolucije 822, 853, 874. i 884, koje traže hitno povlačenje Jermenskih snaga sa okupiranih područja Azerbejdžana i povratak prognanih. Jermenija nije ispoštovala ni jednu od ovih rezolucija ignorišući UN direktno i nacionalistički kršeći međunarodno pravo. Polažući pravo da oružjem a ne diplomatijom riješe ovo pitanje. Azerbejdžan nikada u svojoj istoriji nije imao pretenzije prema drugim državama, niti vodio ratove. Uvjek je branio i čuvao svoje granice pa i u sadašnjem sukobu.Novinari su pokazali veliko intresovanje za poziciju i politiku Azerbejdžana na Evro-Azijskoj političkoj i vojnoj i ekonomskoj sceni. Seyran Mirzazada je odgovarao na brojna pitanja novinara vezano ne samo za rat na ovim prostorima već i na ulogu i značaj Azerbejdžana kao geo-političko-strateške države bogate prirodnim fresursima. Seyran Mirzazada je dao brojne odgovore na pitanja novinara. Takođe je u razgovoru predstavio kompletnu istorijsku sliku Azerbejdžana kroz dugu, bogatu, ali često i tešku istoriju.

Na samom kraju razgovora gospodin Seyran Mirzazada zahvaljujući se poslenicima medija na inresovanje i podršku u ovim teškim trenucima istakao je ulogu i značaj Azerbejdžansko-Crnogorskih diplomatskih odnosa, prijateljsvu i partnerstvu. Između ostalog je istakao da Crna Gora i Azerbejdžan imaju odlične odnose i da je Crna Gora njen partner. Azerbejdžan je duži niz godina ne samo najveći investitor nego i donator u mnogobrojnim kako humanitarnim tako i društveno odgovrnim akcijama na području i širom Crne Gore. Na kraju razgovora u ime novinara se zahvalio istaknuti novinar Slavko Mandić koji je rekao da su istorija Azerbejdžana i Crne Gore kroz njenu borbu za očuvanje integriteta i identiteta prilično slične i da je i ovo jedan način da dva bratska i prijateljska naroda razviju još jaču saradnju na svim poljima.
Autor je savjetnik u Kulturno-ekonomnskomm centru AzerbebejdžanaOstali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
Ostali prilozi istog autora:
» BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA
22. March 2021 14:48
» ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ
26. January 2021 17:27
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
31. December 2020 17:45
» VELIKANI NIKADA NE UMIRU
30. November 2020 15:56