Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POSLANIK SKUPŠTINE KOSOVA EMAN RRAHMAN S PORUKOM NA MASKI "VOLIM MUHAMMEDA"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. October 2020. 14:10:18


Poslanik Pokreta "Samoopredeljenje" Eman Rrahmani učestvovao je na plenarnoj sjednici Skupštine Kosova s maskom na kojoj piše "Volim Muhammeda", prenosi Anadolu Agency (AA).

Rrahmani je za AA izjavio da je masku s ovom porukom u Skupštini nosio iz dva razloga.

"Prva je vezana za činjenicu da naše institucije nisu reagovale na ambasadora Qendrima Gashija zbog njegove distribucije neprikladnih članaka koji su sadržali karikaturu poslanika Muhammeda, dok je druga svrha nošenja bila upravo zato što smo u mjesecu rođenja poslanika", rekao je Rrahmani.

Uz fotografiju s maskom, koju je objavio na društvenim mrežama, poslanik Rrahmani je priložio i pisanu poruku.

"Reagujte smireno i blago, nemojte vrijeđati ili ismijevati. Muhammed (a.s) je glasnik milosti za čovječanstvo", napisao je poslanik "Samoopredjeljenja".

Ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi na svom Facebook profilu napisao je da mu je jako žao što su neki ljudi možda povrijeđeni njegovom objavom, ali to je zato "što nisu znali detalje i kontekst novinarskog članka". Gashi je objavljivanje stranica francuskog lista "Le Figaro", gdje su kao ilustracija korišćene karikature iz magazina "Charlie Hebdo", opravdao činjenicom da on "ne cenzuriše medije".

Poslanik Rrahmani rekao je da ambasador Gashi treba da odgovara pred državnim institucijama za skandaloznu akciju i da ne treba dozvoliti da se onaj koga plaćaju građani podsmijeva njihovom vjerom.

Gashi je objavio karikaturu poslanika Muhammeda nekoliko dana nakon ubistva francuskog učitelja Sameula Patia, koji je učenicima u učionici pokazao karikature. Učitelju je 16. oktobra ispred njegove škole na periferiji Pariza, odrubio glavu 18-godišnjak, kojeg je policija kasnije ubila.

Takva objava ambasadora Gashija je izazvala niz reakcija na Kosovu, pojedinih poslanika, ali i Islamske zajednice Kosova, koji su ga kritikovali i zatražili od institucija Kosova da se ograde od njega.Ostali prilozi:
» INICIJATIVA "MOJA ADRESA: SREBRENICA" TRAŽIT ĆE OD CIK-A ISTRAGU
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2020 15:30
» EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Eset Muračević | 28. November 2020 14:56
» AKCIJA PRIKUPLJANJA LEKTIRA ZA PODRUČNU ŠKOLU U POTOČARIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2020 13:18
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
Ostali prilozi istog autora: