Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje umjetnika Mostara
MOSTAR: AUTOKRATE DEVASTACIJU SPOMEN OBILJEŽJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. October 2020. 13:10:35
Zlatko Serdarević, predsjednik Udruženja umjetnika Mostara

Redizajn parka na pomenutoj lokaciji, baš sad pred izbore, kada je oficijelna vlast svjesna promjene, morao je proći sve faze predviđene zakonskom regulativom, ali nažalost to ne važi za autokrate. Pored devastacije spomen obilježja ovom se dodaje i u posljednje vrijeme evidentno prisutne pojave enormnog trošenja budžetskog novca poreskih obveznika.


Povodom skrnavljenja postamenta u parku na Glavnoj ulici U Mostaru, vizavi Radničkog doma, na kojem se nalazila spomen bista antifašiste NH Jusufa Čevre, članovi Udruženja umjetnika Mostara, koji imaju posebnu senzibilnost prema kulturno istorijskim spomenicima i kiparskim uradcima u javnim prostorima, izražavaju najoštriji protest i ogorčenje.

Sasvim je jasno čija je to ruka doprla do srca grada da na očigled široke javnosti svirepo, neljudski i bahato ruši postament plašeći se imena koje je na njemu uklesano, a svjedoči o vremenu koda je mladost Mostara zajedno sa saveznicima, Sjedinjenim amerilčkim državama, Velikom Britanijom, Francuskom, Sovjetskim savezom i drugim slobodoljubivim i demokratskim evropskim zemljama, branila ove prostore od povampirenog fašizma i u konačnici ga pobijedila.

Još jedna odluka Grada Mostara bez odluke Gradskog vijeća što je znak da su potpuno sve ingerecije preuzela dva čovjeka a to miriše na autokratsko društvo više blisko srednjevjekovnoj carevini ili kraljevini.

Redizajn parka na pomenutoj lokaciji, baš sad pred izbore, kada je oficijelna vlast svjesna promjene, morao je proći sve faze predviđene zakonskom regulativom, ali nažalost to ne važi za autokrate. Pored devastacije spomen obilježja ovom se dodaje i u posljednje vrijeme evidentno prisutne pojave enormnog trošenja budžetskog novca poreskih obveznika.

Začuđuje šutnja kao znak odobravanja institucija i ustanova kao što su Univerzitet Džemal Bijedić, Sveučilište u Mostaru, Udruženje Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca- Podružnica Mostar, BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta GO Mostar, Matica hrvatska, Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine, Centar za kulturu, Narodnio kazalište, Udruga književnika, Narodno pozorište Mostar, Narodna biblioteka, ili pak pojedinci iz tih ustanova i asocijacija kao što su: glumci, pisci, likovni umjetnici muzičari i time se uzdići iz obruča kolektiviteta ... Mogu li svi oni reagovati i poslušati savjest ako im se javi, ne pitajuči svoje mentore za reakcije. Šta ako i do njih sutra dođe ta produžena opasna prozirna ruka.
Pitamo da li smo svjesni šta znači prevrnuti postament sa uklesanim imenom čovjeka koji je kao mladić poginuo ne učestvujuči u kreiranju postratne vlasti. Znači bio je samo i isključivo antifašita, pridružujući se evropskim zemljama koje su pružile zajednički otpor fašizmu. Šutnja je znak odobravanja. Samo jedna riječ dovoljna je da pokažete svoj stav a time i ličnost. Mi je izgovaramo glasno, piše u saopćenju Zlatko Serdarević, predsjednik Udruženja umjetnika Mostara.Ostali prilozi:
» INICIJATIVA "MOJA ADRESA: SREBRENICA" TRAŽIT ĆE OD CIK-A ISTRAGU
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2020 15:30
» EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Eset Muračević | 28. November 2020 14:56
» AKCIJA PRIKUPLJANJA LEKTIRA ZA PODRUČNU ŠKOLU U POTOČARIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2020 13:18
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
Ostali prilozi istog autora: