Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Copy paste: Istraga.ba
SKANDAL U SREBRENICI: DESETINE OSOBA IZ SRBIJE GLASALO BEZ IKAKVIH DOKUMENATA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 16. November 2020. 17:11:50


Glasovi osoba bez bh. dokumenata presudni u utrci za načelnika Opštine Srebrenica. Prema trenutnim rezultatima, Mladen Grujičić je osvojio 4667 glasova. Alija Tabaković je osvoji 1862 glasova, kojem nije uračunato glasanje u odsustvu.

Na teritoriji Federacije za Opštinu Srebrenica je glasalo 1600 ljudi. To znači da Tabaković zaostaje za Grujičićem 1200 glasova. Međutim, na biračkom spisku osoba koje su se prijavile za glasanje putem pošte nalazi se 1600 Bošnjaka. Srba je registrovano 800. Međutim, 200 Srba prijavljenih za glasanje putem pošte u nedjelju je glasalo u Srebrenici na nepotvrđenim listićima.

Najmanje dvaseset osoba srpske nacionalnosti glasalo je u Srebrenici bez ikakvih bh. dokumenata, saznaje Istraga. Sumnja se da je taj broj mnogo veći i da se radi o najmanje 200 osoba koje su glasale, a čiji su dokumenti istekli.

“Birač glasa na biračkom mjestu u kojem je upisan u izvod iz Centralnog biračkog spiska.(2) Birač koji, u skladu s ovim Zakonom, ima pravo glasati za općinu u kojoj je imao prebivalište 1991. godine, može glasati na biračkom mjestu za glasanje u odsustvu. (3) Predsjednik ili član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće lične isprave. (4) Važeća lična isprava, sa fotografijom, u smislu stava (3) ovog člana, jedan je od sljedećih dokumenata: lična karta, pasoš i vozačka dozvola”, piše u članu 5.12 Izbornog zakona BiH.No, da li je bas bilo tako. Predrag Zagorac je glasao na biračkom mjestu Petriča. Njegovi dokumenti su istekli u novembru prošle godine i nikad nije obnovio. Ali bez obzira na to, omogućeno mu je da glasa u Srebrenici. Biračko mjesto Petriča. Na spisku osoba koje su glasale je i Goran Orašanin. Prema informacijama Istrage, dokumenti su mu istekli 2017. godine i nema drugih. I Dejanu Orašaninu dokumenti su istekli 2017. godine, Glasao je u Srebrenici iako nije imao nijedan važeći bh. dokument. Na spisku osoba koje su glasale nalazi se i Savo Subotić. Ni on nema bh. dokumente. I Slađana Subotić je glasala bez važećih bh. dokumenata.

Pored navedenih, u Srebrenici su, bez važećih dokumenata, glasali Vidoje Bogičević, Nikola Bogičević, Vladislav Ilić, Dragoje Jakovljević, Radomir Savić. Svoju “građansku dužnost” izvršila je i Slađana Radovanović, Stanojka Radovanović, Slobodanka Stjelanović … .

“Svi su imali neke bh. lične karte, iako smo mi imali informacije da 1400 osoba koje se nalaze na biračkom spisku u Srebrenici do prije mjesec dana nisu imali važeće bh. dokumente”, kazao je za Istragu jedan od posmatrača sa biračkom mjesta u Osnovnoj školi u Skelanima.Iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” već su uputili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, jer bi ovi glasači mogli direktno uticati na izborni rezultat u Srebrenic.

“Mi smo i prije izbora upozoravali na ove prevare”, kaže Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica.

Prema trenutnim rezultatima, Mladen Grujičić je osvojio 4667 glasova. Alija Tabaković je osvoji 1862 glasova, kojem nije uračunato glasanje u odsustvu. Na teritoriji Federacije za Opštinu Srebrenica je glasalo 1600 ljudi. To znači da Tabaković zaostaje za Grujičićem 1200 glasova. Međutim, na biračkom spisku osoba koje su se prijavile za glasanje putem pošte nalazi se 1600 Bošnjaka. Srba je registrovano 800. Međutim, 200 Srba prijavljenih za glasanje putem pošte u nedjelju je glasalo u Srebrenici na nepotvrđenim listićima. To znači da Mladen Grujićić na raspolaganju ima još 600 glasova, a Alija Tabaković 1600. Stoga su ključni glasovi koji bi mogli odrediti izbornog pobjednika – glasovi onih koji su glasali bez važećih bh. dokumenata. Izstraga posjeduje spisak 1400 osoba srpske nacionalonosti koje do prije mjesec dana nisu imali važeće bh doklumente. Najmanje 400 njih je glasalo. Provjeravajući samo manji dio ovih osoba, Istraga je pronašla 20 osoba kojima do dana izbora nisu izdati novi dokumenti. A glasali su, objavio je portal istraga.ba

VRH


  Dossier: MOJA ADRESA SREBRENICA - ALIJA TABAKOVIĆ
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25.02.2021 13:09
» TEŠKO NAMA AKO NEGATORI GENOCIDA OPET POBIJEDE
Anadolu Agency (AA) | 11.11.2020 15:31

Ostali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif