Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POLITIKA POMIRENJA NA POGREŠNIM TEMELJIMA: "ČIČA-MIČA, ZAVRŠENA PRIČA!"
Procitaj komentar

Autor: Klix.ba
Objavljeno: 27. November 2020. 14:11:28

U "ČIČA MIČA" STALA SVA SRPSKA GENOCIDNA I ČETNIČKA PRIČA


Radovan Karadžić, ratni zločinac i tvorac Republike Srpske, može biti zadovoljan prvom generacijom političara neopterećenih ratnom prošlošću i njihovom odbranom genocidne zaostavštine koja je, svakome ponaosob, ostala da je osudi i da se od nje ogradi.

Novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković još jednom je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, poručivši da ne priznaje presude Haškog tribunala ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

"Taj sud je nanio veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča-miča, završena priča", rekao je 27-godišnji gradonačelnik Banje Luke za N1.

Tim riječima je Stanivuković, potencirajući da je neopterećen ratnom prošlošću, želio staviti tačku na teme kojima se mediji stalno vraćaju otkako su ih svojim zločinima aktuelizovali ljudi koji su, kako on kaže, bili 100 godina prije njega.

Stiče se dojam da bi priznavanje genocida Stanivukoviću značilo rušenje temelja na kojima je izgrađena Republika Srpska i na kojima on zasniva svoju politiku pomirenja, prvenstveno tako što želi razgovarati o ekonomiji.

"Morate vidjeti vašu odgovornost. Ja se izdižem, ali se vi ne izdižete, a kada kažem vi, mislim na medije. Ja sam se izdigao od toga - pričao sam o gradu bez podjela, o transparetnom trošenju budžetskog novca, o iskorjenjivanju korupcije..."

Prije ili kasnije se moglo očekivati da će nove generacije političara u Republici Srpskoj pažljivo njegovanu politiku izolacije morati zamijeniti politikom otvaranja prema drugima, u čemu im nepremostivu prepreku predstavlja teret prošlosti.

Tako smo došli do tumačenja da ćemo prevladati društvenu bolest, ne tako što ćemo je liječiti, nego tako što ćemo pričati o ekonomiji. Karadžić je očigledno na to računao i zbog tog krivog srastanja može biti zadovoljan u svojoj ćeliji u Scheveningenu...

"Čiča-miča, završena priča!"

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif