Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija potpredsjednika bh. entiteta, povodom javnih istupa novoizabranog gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića
SALKIĆ: TAKVE KAO ŠTO JE STANIVUKOVIĆ ODGAJA OBRAZOVNI SISTEM, MEDIJI I VLAST U MNJEM BH. ENTITETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. November 2020. 14:11:41

RAMIZ SALKIĆ: Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 29. novembra 2020. godine, rekao da su izjave i ponašanje Stanivukovića posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema, kao i uticaja medija i vlasti koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid.

Reagujući na izjave novoizabranog gradonačelnika Banja Luke u kojima otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici.

Salkić je istakao da se nakon dvadeset pet godina nešto treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS u suprotnom će uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo se dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

- Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici, ratni zločinci koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime.

To teško breme se skida sa leđa katarzom, koja još nije ni na vidiku kod predstavnika bosanskih Srba, ali i Srbije. Umjesto katarze studenti studiraju i stanuju u studentskom domu koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid i druge teške zločine, Radovana Karadžića. Srbija je sigurna oaza za mnoge presuđene, osumnjičene i potencijalne ratne zločince.

Većina medija u entitetu RS ne priznaje sudske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, sudova demokratskih zemalja, domaćih sudova i presuđeni genocid. Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji.

Vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Narodna skupština entiteta dodjelila je najviša entitetska priznanja presuđenim ratnim zločincima za genocid i druge teške zločine. Presude se negiraju i relativiziraju. Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu su posljedica ovakvog stanja u entitetu.

Da je on u školi učio da su zločinci zločinci a ne heroji, da je počinjeni zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da je slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu.

Ključni je problem što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti. Oni vjeruju da se zločin isplati jer su mnogi zločinci danas na slobodi i ugledni su građani u ovom entitetu. Da se zločin isplati dokaz je današnje teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine.

Da se zločine ne isplati, u najmanju ruku, danas bi imali drugačije nazive administrativnih dijelova u ovoj zemlji. Za ovo nisu samo krivi zločinci i oni koji ih podržavaju već su krivi i oni koji su im dali za pravo da to čine, a nisu trebali i nisu smjeli.

Dvadeset pet godina poslije trebalo bi svima ili bar većini biti jasno da se nešto treba i mora mijenjati. Ukoliko ovakvo stanje ostane, društvo će se u ovom entitetu uz pomoć obrazovnog procesa, medija i uz podršku vlasti dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: