Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
HAIRLI NOVI POČETAK
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mesud A. Ramić
Objavljeno: 29. November 2020. 16:11:49

MESUD A. RAMIĆ: Nadamo se da je lekcija naučena, svi ljudski resursi su iz iste baze i razlika je „u pet deka“, vrijeme je pred svima, samo treba početi sad. Jedna lijepa politička lepeza za utrku u dobroti Sarajeva i domovine... pa hairli da bude. Ako se ijednoj stranci može pripisati prepoznatljivost u kontinuitetu rada, kontinuitetu institucionalnog zasjedanja, diskusija i donošenja zaključaka i redovnih javnih saopštenja, ...onda je to najveća probosanksa stranka.


Ako iduće opšte izbore zakažu za septembar, za tog glasanja će biti registrirani svi državljani BiH rođeni prije avgusta 2004. Vjerovali ili ne, vrijeme leti a djeca koja sada idu u drugi, treći i četvrti razred srednjih „ONLINE“ škola će imati pravo glasa. Ako do tada ne odu u Njemačku. Jedna savim drugačija skupina i jako izazovno „tržište“ za glasova. Pošto je najveća probosanska stranka ovih dana teško na udaru, a znajući njen prijašnji i budući značaj za domovinu i političke odnose, bitno je da što prije izađe iz ovih turbulencija. Činjenica je da su je i unutarnje i vanjske okolnosti dovele u nezavidnu poziciju. Kriza je po nekima ujedno i prilika i iz svega ovoga može da izađe jača i bolja. I treba tako da bude ali biće potrebnan veliki napor i umjeće da se vrati u top formu. To je imprativ bez obzira ko je napustio ili ko joj se pridružio. Bitno je napraviti transformaciju i restart i vrijeme je uvijek za prave stvari. Očigledno da vlast može, možda nekad i treba bez nje ali pokušaji da se u potpunosti potopi najveća probosanska stranka nije dobra namjera. Napraviti od nje propali politički projekat i ujednačiti je sa nazadnim antibosanskim programima je nizak udarac u političkoj borbi sa onima kojima je sve dala a oni ne vide dalje od fotelja i povlastica koje su begenisali. Napadi će valjda prestati i sa ovim poslijednjim transferom. Nadamo se da je lekcija naučena, svi ljudski resursi su iz iste baze i razlika je „u pet deka“, vrijeme je pred svima, samo treba početi sad. Jedna lijepa politička lepeza za utrku u dobroti Sarajeva i domovine... pa hairli da bude. Ako se ijednoj stranci može pripisati prepoznatljivost u kontinuitetu rada, kontinuitetu institucionalnog zasjedanja, diskusija i donošenja zaključaka i redovnih javnih saopštenja, ...onda je to najveća probosanksa stranka. Imputirati jednoumlje takvoj političkoj organizaciji i usredočiti sve frustracije i negativnosti društva na jedan bračni par koji ima svoju porodičnu priču sigurno drugačiju od mnogih a ujedno i običnu kao i kod mnogih je veoma nekorektno, tendenciozno i nekulturno. To nam je inače slaba osobina i teško je popravljati. Ljudi uglavnom vole senzacionalno i novo, na to imaju i pravo ali je u nekim segmentima nekim opet drugim ljudima kontinuitet bitan. Podučite nas da preko medija kontinuirano slušamo ono što radite i rezultate toga što radite za našu korist a ne vaše lične frustracije, ambicije, javno ogovaranje i ono što nam neće dodati nikakvu vrijednost. A nama su bitne bolje javne usluge jer ih plaćamo, sigurnost jer se sve više plašimo, povjerenje u državu i njene sisteme jer je poljuljano, blagostanje jer je kriza prevelika, jednakopravnost da osjetimo pravdu, kontinuitet razvoja jer nam je prirodno neophodan, bitna nam je vizija u kojoj vas slijedimo...a onda vam halalimo i ambicije i fotelje vaše.

Kada to uporedim sa proteklom izbornom kampanjom na nivou opštine Novi Grad Sarajevo vidna je bila agilnost, želja i inicijativa četvorke i njihovog kandidata za načelnika. Oni su se sudarili sa tradicionalnim, u sebe sigurnim sistemom vladajuće opštinske garniture na čelu sa aktuelnim načelnikom. Kad sam prvi put prije osam godina pratio političku kampanju aktuelnog prvog čovjeka Novog Grada naprosto je bio prepoznatljiv potencijal koji može dovesti do iskoraka u opštini. Bilo je tu energije, ideja i koncepata što je ovaj put izostalo. Preuzeo je tada kormilo bez mnogo muke. Mlad i ambiciozan sa okupljenim timom opravdao je povjerenje i napravili su mnogo za ovu opštinu. Njihov rad je ostavio neizbrisiv trag i zaslužno je refleksija bila da prvi čovjek opštine dobije najveći broj glasova za kantonalni nivo na poslijednjim opštim izborima. Mnogi glasači u Kantonu su prepoznali odlučnost i željeli su da vide doprinose i kreativnost na višem nivou. Obzirom na kalkulacije i stranački sistem jedan takav potentan političar doveden je u situaciju da brani možda ne tako mnogo željenu, možda za njega dosadnu ali u medjuvremenu sigurno preraslu poziciju načelnika opštine. Za više nažalost nije dobio priliku od svojih. U zadnjoj kampanji nije predstavljeno mnogo novog, oslanjao se na tradicionalnu, postojeću strukturu i umalo je takav pristuo bio poguban.

Kao konkurent bio je opet mladi i ambiciozni kandidat ispred četvorke. Ovaj je imao bolju startnu poziciju, nego vaktile aktuelni načelnik, jer su ga predložile četiri stranke. Novi kandidat četvorke predano je radio i na terenu je svakodnevno bio u kontaktu sa građanima. Branio je svoje ideje, svakim nastupom je odavao više sigurnosti, ubjedljivije govorio o programima koje zagovara i zadobijao povjerenje. Njegov vidni lični razvoj tokom kampanje je doprinosio da se poistovjetimo sa njegovom jednostavnošću, za razliku od drugih koji su djelovali daleko. Izbornu kampanju su pratili raznorazni komentari na vijesti i prilozi raznih „botova“, koji koliko god bili anonimni ipak djeluju na javnost. To spominjem jer se primjetio jedan odlučan pristup u komentarisanju priloga koji se odnose na rad i kampanju četvorke. Unatoč efektima koje prave ti anonimni komentari, vidno su program i kampanja četvorke značajno uznapredovali u odnosu na sve kampanje koje smo do sada vidjeli. Pristup preko socijalnih mreža je podignut na jedan zavidan nivo. Činjenica da je uigranost pokazivala ekipa okupljena oko četvorke, dok druga strana nije imala mnogo kreativnosti i čak nije ni bila prepoznatljiva ambicija za značajan iskorak ove opštine. Možda zato što su ugavnom prezentirani već poznati projekti koji očigledno nisu završeni. A činjenica da su nastupali i sami. Prisutna pojedinačna lična ambicija za probitak nije bila prepoznatljiva i za opšte dobro u komšiluku a kamo li dalje negdje. Četvorka je konstantno vodila na terenu, bila uz nas, slušala i pokazivala da razumije naše probleme. Davala je dojam da želi da bude partner gradjana koji im može pomoći, ponuditi nove vrijednosti, više, bolje i transparentnije. Pogodili su pravi miks priče, ponašanja i odnosa prema glasačima za aktuelni trenutak, a što je najbitnije i djelovali su iskreniji nego ovi drugi. U tome su uveliko uspjeli i napravili su izvanredan rezultat i izvanrednu polaznu poziciju za naredne izbore. Ono što je veoma dobro jeste da je ponuđen sasvim novi kvalitet političke utrke sa premijerom u našoj opštini. Jedino Mostar ima priliku da bude još interesantniji. Posla ima sasvim dovoljno da se u svakom segmentu može unaprijediti stanje pa sretno i hairli svima.

VRHOstali prilozi:
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
» BH. HRVATI "ZAKOPAVAJU" I SAMI SEBE I HRVATSKU
Nada Starijaš Al Issa | 07. November 2022 20:26
» HAJKA NA ALKALAJA
Zijad Bećirević | 07. November 2022 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» PARADOKS VRIJEDNOSTI
02. November 2022 19:41
» NOVA MAT(R)ICA
14. September 2022 16:15
» VODSTVO I PROMJENE
05. August 2022 09:53
» VRIJEME SABIRANJA
29. July 2022 16:14
» NEKA NAMA NAŠIH KOMŠIJA
06. July 2022 16:06
» KONSTITUTIVNOST GRAĐANA
25. May 2022 15:29
» INŽENJERING (NE)POVJERENJA
27. April 2022 13:59
» BOSANSKI KAPITALIZAM
10. April 2022 15:59
» MALO ISPRAVNIJI IZBOR
28. March 2022 02:59
» JURIŠ U PROŠLOST
12. October 2021 14:48
» PREDNOSTI DIJALOGA
07. June 2021 20:13
» JER ME SE TIČE
31. May 2021 15:02
» MARKALE
04. February 2021 15:46
» PROMJENE ILI TRANSFORMACIJA?
09. November 2020 21:30
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
14. October 2020 14:57
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif