Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Duraković: Akcija SIPA-e pokazuje da državni organi rade svoj posao
PRIPADNICI SIPA-E IZVRŠILI PRETRESE U VEZI SA PROTEKLIM IZBORIMA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. December 2020. 13:12:07


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutru vrše pretrese se na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice u vezi sa inkrimisanim aktivnostima povezanim sa proteklim lokalnim izborima u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, koje koriste tri osumnjičena lica zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. Navedena krivična djela propisana su krivičnim zakonima Bosne i Hercegovine i entiteta Republike Srpske“, rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e i dodao:

“Sve inkrimisane radnje su povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine.“

Naglasio je da s obzirom da aktivnosti na terenu još uvijek traju ne može iznositi više detalja.

Duraković: Akcija SIPA-e pokazuje da državni organi rade svoj posao

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi sa prevarama na lokalnim izborima u Srebrenici pokazuje da državni organi uistinu rade svoj posao.

Također, rekao je da se nada da će pojedinci koji su vršili krivična djela u izbornom procesu, na šta su iz “Moja adresa Srebrenica“ ukazivali, biti i sakcionisani.

“Sama pojava akcije SIPA-e i da vrše pretrese na lokacijama u Srebrenici je ohrabrujuća iz razloga što smo mi prigovarali na takve aktivnosti pojedinaca, koji su nažalost krali identitet ljudi i mimo njihove volje prijavljivali ih da glasaju putem pošte iz Srbije. U jednom momentu, kada je trajalo prijavljivanje naših građana u dijaspori da glasaju putem pošte, mi smo odmah signalisali na takva dešavanja. Nažalost, ništa se do danas nije desilo, ali evo jutros, kada sam pročitao tu vijest, vidio sam da uistinu državni organi rade svoj posao. Možda to uzima malo više vremena, ali očekujemo da se ta istraga dovede do kraja i da se pojedinci koji vrše teška krivična djela u izbornom procesu zaista i sakncionišu. Treba sačekati, treba vjerovati državnim institucijama da će svoj posao uraditi do kraja“, istakao je Duraković.

Nekadašnji načelnik Opštine Srebrenica kazao je i da Centralna izborna komisija BiH i bez istrage SIPA-e ima dovoljno pritužbi kako bi dovela u pitanje regularnost izbora u Srebrenici.

“CIK ima i druge oblike pritužbi, kao što su zakašnjela pošta našim građanima u dijaspori, kao što su glasanje onih koji nisu imali ličnu kartu u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima... Sve to kada saberete na jedno mjesto bilo bi poražavajuće da se takvi rezultati izbora prihvate i smatraju legitimnim. Ali, treba sačekati i da Centralna izborna komisija u skladu sa rokovima i sa zakonom postupa po našim pritužbama, a mi očekujemo da će ishod biti pravičan za sve“, zaključio je Duraković.

Pripadnici SIPA-e u utorak ujutru izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice, koje koriste tri osobe osumnjičene zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Iz SIPA-e su za Anadolu Agency (AA) potvrdili da su sve inkrimisane radnje povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine.

VRH


  Dossier: MOJA ADRESA SREBRENICA - ALIJA TABAKOVIĆ
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25.02.2021 13:09
» TEŠKO NAMA AKO NEGATORI GENOCIDA OPET POBIJEDE
Anadolu Agency (AA) | 11.11.2020 15:31

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif