Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ: ORUŽANE SNAGE BIH BILJEŽE KONSTANTAN NAPREDAK
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. December 2020. 13:12:17


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, povodom Dana Oružanih snaga BiH, poručio kako OS BiH iz godine u godine bilježe napredak te se pokazuju kao garant stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U Domu Oružanih snaga u Sarajevu danas je upriličena svečanost povodom 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno 15. godišnjice njihovog osnivanja.

Komšić je tokom obraćanja kazao kako je donošenjem Zakona o odbrani BiH, kao i Zakona o službi u oružanim snagama BiH, prije 15 godina započet proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih Oružanih snaga BiH.

"Tim propisima omogućeno je formiranje takvih oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, pod uslovom da su u okviru svojih profesionalnih sposobnosti i da mogu podnijeti izazove koje traži pripadnost Oružanim snagama BiH", rekao je Komšić, te dodao:

"Svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici pokazali su u okviru mirovnih misija UN-a i NATO-a, gdje su učestvovali u složenim zadacima što je dovelo do toga da su dobili i visoke ocjene u tim nadnacionalnih organizacijama".

Komšić je ovom prilikom čestitao Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na ispunjenju više od 70 posto obaveza iz Programa reformi, posebno zbog činjenice što je to učinjeno u otežanim okolnostima, ne samo političkim, nego i u onim izazvanim epidemijom koronavirusa.

"Ispunjavanje tih obaveza našu državu legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi koji ćemo u narednom periodu dostaviti u sjedište NATO-a. Taj proces koji ima oblik dvosmjerne komunikacije jako je važan za Bosnu i Hercegovinu, jer osim vojnog dijela ispunjavanja kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana BiH, na individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Komšić.

Prema riječima Komšića, svi ti procesi su komplementarni s onim reformama koje od BiH traži i EU, odnosno paralelni procesi koji imaju niz zajedničkih elemenata.

"Kada vidimo da postoje državne institucije koje u jednoj godini ispune 70 posto planiranih zadataka, a to je većina iz sektora odbrane, to mi je daje za pravo da vjerujem kako bismo relativno brzo mogli nastaviti ispunjavati i druge kriterije te sticati legitimet za članstvo u NATO i EU. Tako nešto bilo bi od krucijalnog značaja za našu domovinu BiH", naveo je Komšić.

Naglasio je i kako je uspješno učešće Oružanih snaga u multilateralnim vojnim vježbama doprinijelo i nedavnoj uspješnoj vježbi na Glamoču, u saradnji s vojnim snagama prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država.

"Aktivnosti Oružanih snaga BiH kvalitetan su pokazatelj da znamo kako se radi posao, da imamo profesionalan kadar", rekao je Komšić, uputivši im povodom toga čestitku.

"Oružane snage BiH, unatoč nizu poteškoća, prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godine bilježe napredak te se pokazuju kao garant stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta BiH. Uvjeren sam da ćete i dalje na ponos svih građana BiH uspješno obavljati svoje zadatke, kako u zemlji tako i misijama u inostranstvu", zaključio je Komšić.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: