Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

URA ZA STANDARD: PROSLIJEDIĆEMO SKUPŠTINI PREDLOG SPP O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA; BS, SD I LP DAJU PODRŠKU
Autor: B.net
Objavljeno: 17. December 2020. 00:12:31
Stranka pravde i pomirenja čiji predsjednik je Hazbija Kalač, a koja je učestvovala na parlamentarnim izborima u koaliciji Crno na bijelo, je poslaničkom klubu ove koalicije u srijedu, 9. decembra predala prijedlog Zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Iz URA-e su za Standard kazali da će ubrzo ovaj predlog proslijediti Skupštini na glasanje.Iz Građanskog pokreta URA, koji je i najveći konstituent koalicije Crno na bijelo, za Standard su kazali da inicijativu kolega iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) o kriminalizaciji negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, smatraju dobrom i poželjnom u crnogorskome društvu.
“Nacrt teskta zakona od naših kolega iz SPP-a smo dobili i on je već u proceduri, a vjerujemo da ćemo ga ubrzo u konačnom obliku proslijediti Skupštini na glasanje”, kazao je za Standard šef Medijskog tima URA Bojan Jevrić.
On je kazao da prije svega, na ovim pitanjima mnoge političke partije žele da jeftino profitiraju kako bi zadobile isto takve jeftine političke poene.
“To smo vidjeli i u ovoj izbornoj kampanji gdje su se nanovo pokrećala ova pitanja, naročito ona o genocidu u Srebrenici a relevantne adrese već godinama unazad o ovim pitanjima su donijele svoj sud. Pokrećanje i nanovo ispitivanje ovih tema očigledno je u interesu onih partija koje žele da ostanemo začaureni u prošlom vremenu i koje nemaju ideju i viziju o životu svih nas u budućnosti.
Iz tog razloga, usvajanjem pomenutog zakona, smanjio bi se, rekao bih, propagandni manevarski prostor svih onih subjekata koji žele da na ovim pitanjima koja su odavno dobila pravni epilog prikupljaju jeftine poene u javnosti. Slična zakonska rješenja postoje i u mnogim zemljama EU pa je javni diskurs u tim zemljama umnogome neopterećen ovakvim temama”, kazao je Jevrić u odgovoru za Standard.

Stav Bošnjačke stranke oko negiranja genocida, holokausta i svih zločina protiv čovječnosti je jasan.
“Za nas je to neprihvatljivo i smatramo da je zaštita istine od onih koji je negiraju, najbolji način da spriječimo da se genocid ponovi.
Podsjećam da smo još 2009. u Skupštini CG podržali Deklaraciju o Srebrenici, riječ je o rezoluciji Evropskog parlamenta. Mi kao društvo moramo da budemo svjesni da negiranje genocida iznova otvara rane. Bošnjačka stranka je dala doprinos u prošlosti, ali i sadašnjim djelovanjem, da se u crnogorskom parlamentu priča o genocidu u Srebrenici”, kazao je portparol BS Adel Omeragić za Standard.
Omeragić zaključuje da negatori genocida u Srebrenici nijesu, niti mogu biti politički partneri BS.

“Naravno da će Socijaldemokrate podržati prijedlog zakona koji se odnosi na zabranu negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, jer smo punih 30 godina, a pod ovim partijskim imenom posljednjih 5, prepoznati kao antiratna, građanska partija, koja je bila jedan od rijetkih glasova razuma u ratnom ludilu 90-tih godina”, kazao je u razgovoru za Standard portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.
Kako je kazao, u njihovim redovima nikad nije bilo onih koji su dovodili u pitanje sada već civilizacijske vrijednosti i igrali se sa ljudskim osjećanjima, zbog čega su, kako je istakao Zirojević, njihovi najistaknutiji predstavnici, odvraćanjem od politike zločina, svojevremeno sačuvali obraz Crnoj Gori.
“Kako nakon izbora prisustvujemo pokušaju vraćanja u nacionalne torove, relativizaciji građanske države i urušavanju svih vrijednosti na kojima je upravo takva postreferendumaka Crna Gora nastala, a što nas je svojevremeno i dovelo do ratno-huškačke politike 90-tih godina, smatramo da joj ovakav zakon jeste potreban.
Međutim, kolege iz SPP bi morali podsjetiti da je relativizacija genocida u Srebrenici upravo manir pojedinih clanova predsjednistva URA-e, sa kojom su nastupali zajedno na izborima, a potpuno negiranje genocida manir njihovih koalicionih partnera iz DF-a i ostalih, sa kojima su i formirali Vladu, a koji ne samo da negiraju genocid u Srebrenici, nego i osuđene ratne huškače Radovana Karadžića i Ratka Mladića slave kao heroje i oslobodioce”, rekao je Zirojević.

Zirojević još dodaje: “Šta sa takvima SPP traži u koaliciji, i kako na to gledaju oni koji podržavaju SPP, pitanje je za njih.”
Iz Liberalne partije Crne Gore za Standard su kazali da još uvijek nisu imali uvid u tekst inicijative o kriminalizaciji negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti. U svakom slučaju, svaku inicijativu te vrste smatraju poželjnom, zdravom i važnom za proces suočavanja sa prošlošću i demistifikacije nacionalističkih narativa.
“Međutim, imajući u vidu da je značajan broj poslanika aktuelne većine više puta otvoreno, u Skupštini ali i van nje, negirao genocid u Srebrenici i slavio ratne zločine kao heroje, plašim se da ovakva inicijativa teško može naići na podršku takve većine u Parlamentu. Podsjećam da je i LP nedavno predala Skupštini prijedlog Zakona o zabrani fašističkih i nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Crnoj Gori, koji je upravo na fonu ovakve priče i ideje. Nadamo se da će crnogorski parlament uskoro prevazići ovu krizu koja ugrožava temelje građanske države i sa nekom zrelijom i naorednijom većinom usvojiti ovakve prijedloge za dobrobit crnogorskog društava” kazao je portparol LP Ammar Borančić u odgovoru za Standard.

Demokratski front, Pokret za promjene, Demokrate, kao i poslanici Marko Milačić i Miodrag Lekić, Standardu su kazali da će komentarisati i ocijeniti Predlog ovog zakona, kada budu imali više podataka o samom tekstu, odnosno kada bude u skupštinskoj proceduri.
Podsjetimo, nedavno je u crnogorskom parlamentu došlo do žustre rasprave između poslanika DF-a Jovana Vučurovića i poslanice BS Kenane Strujić Harbić, upravo po pitanju genocida u Srebrenici.
Ova polemika izazvala je reakcije širom regiona.
Da li će u Skupštini Crne Gore biti izglasan Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, saznaćemo uskoro. Ipak, sudeći prema broju onih koji danas čine parlament, a koji su 2009. u Skupštini podržali Deklaraciju o Srebrenici, kao i koalicija Crno na bijelo koja će biti predlagač, pretpostavka je da će ovaj Zakon biti usvojen, objavio je portal standard.co.me, Autor:
A. TahirovićOstali prilozi:
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
» BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA
Božidar Proročić | 22. March 2021 14:48
» UGROŽENO MUŠKARSTVO
| 20. March 2021 14:06
» DENIS MARTINOVIĆ, BLAGOST PROFESORA PSIHOLOGIJE
Božidar Proročić | 14. March 2021 19:58
» SUMEJA SMAILAGIĆ ODABRANILA JE DOKTORSKU DISERTACIJU
Dževad Ibišević | 13. March 2021 15:36
» DR. ISAT SKENDEROVIĆ - NAUČNIK, BIOLOG, HUMANISTA...
Božidar Proročić | 05. March 2021 15:20
» HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Dr. sc. Amir Ismić | 24. February 2021 13:44
» IZDRŽI, GENERALE - BITKA ZA BOSNU JOŠ NIJE GOTOVA!
Fahir Zečević | 22. February 2021 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39
» PREMINUO ĐORĐE BALAŠEVIĆ
19. February 2021 17:55