Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DKPTBIH - NCB SARAJEVO NIJE ZAPRIMIO ZAHTJEV ZA POSTUPANJE U 'SLUČAJU IKONA'
Autor: Fena
Objavljeno: 22. December 2020. 18:12:02


Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine - NCB Interpol Sarajevo do sada nije zaprimila zahtjev za postupanje od nadležnih tijela u BiH, kao ni NCB Interpola Kiev u vezi s pozlaćenom ikonom koju je predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije (RF) Sergeju Lavrovu, a koja, prema navodima ukrajinskih vlasti, predstavlja kulturnu baštinu te zemlje.

- Povodom vašeg upita u vezi predmeta 'Ikona iz Luganska za Sergeja Lavrova', obavještavamo Vas da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - NCB Interpol Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem Interpola, do sada nije službeno zaprimila zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB Interpol Kiev u vezi ovog predmeta – navodi se u odgovoru DKPT-a BiH na Fenin upit u vezi s tim predmetom.

Istovremeno, ističe se da će, ukoliko se takav zahtjev dostavi, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - NCB Interpol Sarajevo postupiti u skladu s nadležnostima.

Iz DKPT-a BiH, u vezi s tim, napominju da je od 1947.godine, Generalni sekretarijat Interpola Lyon razvio efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasniju razmjenu policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza podataka dostupna svim članicama Interpola.

Preciziraju kako se radi o bazi "Works of Art", koja je od 2018. godine poboljšana uvođenjem novog sistema unosa i pretraživanja.

- U cilju vršenja provjera kroz bazu podataka Generalnog sekretarijata Interpola Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima Interpola, odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući parametre: naziv slike, autor, dimenzija, tip, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj...., kao i fotografije umjetnina – pojasnili su za Fenu iz DKPT-a BiH.

Kako je poznato, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, koja je zatražila dodatne informacije o spomenutom slučaju, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet, a da bi se razjasnilo kako je ikona iz Luganska, stara 300 godina, dospjela u BiH i završila u posjedu bh. zvaničnika.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova RF, saopćivši da će spomenuta ikona biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnilo njeno porijeklo.
Ikonu, za koju se sumnja da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine, Lavrovu je prilikom posjete našoj zemlji 14. decembra poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.Ostali prilozi:
» RIJEČI BOSNA I BOŠNJAK IMAJU VELIKU TEŽINU
Anadolu Agency (AA) | 07. March 2021 15:45
» VIZNI REŽIM POGODIO ISKLJUČIVO BOŠNJAKE I BOSNE I KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 07. March 2021 15:36
» PAPA FRANJO STIGAO U POSJETU IRAKU
Anadolu Agency (AA) | 05. March 2021 15:12
» INSTITUT ZA TELEĆI JEZIK
Eset Muračević | 04. March 2021 18:47
» DR. CERIĆ: BOSNA JE SPREMNA DA PRUŽI RUKU SPASA SRBIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. March 2021 16:12
Ostali prilozi istog autora: