Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Procitaj komentar

Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 23. December 2020. 19:12:41
Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, v.d. predsjednika Republike Kosova


Na jučerašnjoj sjednici Ustavnog Suda Kosova je razmatrano pitanje ustavnosti izbora Vlade Kosova prilikom razvlašćivanja Albina Kurtija iz pokreta Samoopredijeljenje (LVV) i izbora Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), trećeg Juna ove godine.

Upit ustavnosti tog čina je pokrenula sedamnaestočlana grupa parlamentaraca pokreta Samoopredjeljenje na čelu sa Liburn Aliuom, a Ustavni sud je nakon dužeg prolongiranja roka za razmatranje tog pitanja konačno protumačio ustavnost i potvrdio da je izbor Hotijeve vlade ipak bio neustavan. Neustavnost se ogleda u tome što je taj jedan odlučujući glas bio od Etema Arifija, zastupnika iz reda Egipćanske zajednice, a koji je u krivičnom postupku osuđen pravosnažnom sudskom odlukom kojom je automotski trebao biti prekinut njegov zastupnički mandat, samo da nadlježne institucije nisu “previdjele” taj propust. Ustavni sud je također odlučio da se ranije odluke ove neustavne Vlade ne poništavaju, te da ista od ove odluke do reizbora ostane kao “Vlada na dužnosti”. Također je preporučeno da Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, v.d. predsjednika Republike Kosova raspiše nove Parlamentarne izbore koji bi se održali ne dalje od 40 dana od dana raspisivanja istih. Naravno datom raspisivanju izbora trebaju prethoditi konsultacije sa strankama kako bi se usaglasio najpovoljniji dan za njihovu sprovedbu, uzevši u obzir aktuelnu političku i zdravstveno-bezbjednosnu situaciju u državi.

Dr. Vjosa Osmani-Sadriu je na zadnjim prošlogodišnjim izborima bila nosilac izborne liste LDK, ali nakon raspada koalicije LDK i LVV i udruživanja sviju protiv Albina Kurtija i njegovog LVV-a ona je ostala odan partner Kurtijevom pokretu zbog čega je na kraju isključena iz LDK te trenutno sprema svoju sopstvenu Listu za predstojeće centralne izbore. Osmani-Sadriu je od stvaranja koalicije LDK i LVV bila Predsjedavajuća Parlamenta sve do 5. Novembra ove godine, kada (po Ustavu Republike Kosova Predsjedavajući Parlamenta preuzima vršenje dužnosti upražnjenog mjesta Predsjednika države, jer) je dotadašnji predsjednik Hashim Thaqi naprasno dao ostavku i sa nekoliko svojih ratnih prijatelja otputovao za Hag zbog podignutih optužnica od Specijalizovanih vijeća i specijalizovanog tužilaštva Kosova za pretpostavljene ratne i poratne zločine.

Njihove ratne pozicije su bile:
- Hashim Thaqi, direktor Dorekcije za politiku OVK,
- Kadri Veseli, šef informativne službe OVK,
- Jakup Krasniqi. direktor Službe za javno informisanje OVK,
- Rexhep Selimi, generalni inspektor OVK,
- Salih Mustafa, od 1988. osnivač ranijih oružanih pokreta pa kasnije i same OVK.

Za otkrivanje zaštićenog sadržaja optužnica te medijskog pritiska na javnost i svjedoke, u pritvoru se također nalazi Hysni Gucati inače aktualni predsjednik Udruženja veterana OVK, iz istog razloga i njegov prvi potpredsjednik Nasim Haradinaj, inače jedan od komandanata iz vrha komande dukađinske brigade na Košare.

Predstojećim izborima na Kosovu se iskreno raduju samo pokret Samoopredjeljenje i novonajavljena Lista koju će predvodit Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, jer im je po svim ispitivanjima javnosti drastično narasla popularnost. Od političkih subjekata iz manjinskih zajednica izbori su dobrodošli za bošnjačku NDS koju predvodi Emilija Redžepi, kao i manjinsku IRDK Alberta Krasniqija; koji su se pravovremeno drznuli da se ne povinuju većini koja manipulira i kojoj je vlast draža od države, naroda i demokracije... Tako da, bez dvojbe, iako smo u zimskom solsticiju na Kosovu će ova zima proteći u tropskoj političkoj klimi.

VRHOstali prilozi:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
Bošnjaci.Net | 24. March 2023 12:47
» ISTORIJA KAO OPREDJELJENJE - DOPRINOS NAUCI SAITA ŠABOTIĆA
Božidar Proročić | 21. March 2023 19:03
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 17:44
» SABUR IZ SEATTLE - RASADNIK RUŽA
Fahra Kurdija | 15. March 2023 17:39
» NEĐELJKO RUDOVIĆ - MEDIJI KAO ŽIVOTNO OPREDJELJENJE
Božidar Proročić | 13. March 2023 15:20
» ŠEFKU BEGOVIĆ-LIČINA
Božidar Proročić | 13. February 2023 18:40
» PODRŠKA IMAMU MAHIĆU
B.net | 09. February 2023 14:08
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif