Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tragedija u Posušju
ZBOG SMRTI OSMERO MLADIH KOD POSUŠJA: U BIH DANAS DAN ŽALOSTI, ZASTAVE NA POLA KOPLJA U SVIM BH DKP-IMA U SVIJETU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 02. January 2021. 14:01:24


Danas je na području Bosne i Hercegovine Dan žalosti zbog tragedije koja se dogodila u općini Posušje, kada je osmero mladih ljudi preminulo u novogodišnjoj noći, javlja Anadolu Agency.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijelo odluku da se subota proglasi Danom žalosti u BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriju Bosne i Hercegovine, dužni su prilagođavati programske sadržaje danu žalosti u Bosni i Hercegovini.

Vlada FBiH je također proglasila 4. januar Danom žalosti u tom bh. entitetu.

U svim DKP-ima u svijetu zastave će biti spuštene na pola koplja
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je telegram saučešća povodom tragičnog događaja, u kojem je život izgubilo osam djevojaka i mladića u blizini Posušja, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Vijest o tragediji u Posušju sam primila s dubokom tugom, bolom i nevjericom. U svojstvu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova naše zemlje, upućujem izraze najdubljeg saosjećanja roditeljima, članovima porodice, familiji i prijateljima, zbog nenadoknadivog gubitka. Ovo je veliki gubitak za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Molim Boga da ožalošćenim porodicama podari snage i strpljenja u ovim teškim trenucima", navodi se u telegram ministrice Turković.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je u BiH proglašen Dan žalosti.

Turković je uputila instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama Bosne i Hercegovine u svijetu, po kojoj su dužni spustiti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Svi DKP-i, u skladu sa iskazanim interesom građana Bosne i Hercegovine u zemlji prijema, a uz poštivanje svih relevantnih epidemioloških propisa, mogu da organizuju upisivanje u knjigu žalosti te da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe Dan žalosti.Ostali prilozi:
» REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. sc. Amir Ismić | 03. March 2021 20:14
» DR. CERIĆ: DOLAZE BOSANSKI VITEZOVI
Bošnjaci.Net | 03. March 2021 19:03
» NANA FATA ORLOVIĆ OTPUŠTENA NA KUĆNO LIJEČENJE
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2021 19:08
» VRELO LJEPOTE MOJE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 02. March 2021 16:22
» I VATROGASCI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNSTI BIH
Eset Muračević | 01. March 2021 17:42
» KULTNI VIDIKOVAC: SARAJEVU SE VARTIO JOŠ JEDAN SIMBOL
Bošnjaci.Net | 01. March 2021 15:49
Ostali prilozi istog autora: