Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

NEK’ TI JE VJEČNI RAHMET DOBRI INSANU AHMET KEMAL BEY!
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 08. January 2021. 03:01:38
Ahmet Kemal Baysak (1933 - 2021)


Rastužio me haber da je uzrokom Coronavirusa večeras u Izmiru u 88. godini života na bolji svijet preselio Ahmet Kemal Baysak, biznismen i počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj.
Rahmetli Kemala sam upoznao u Sarajevu, 22. jula 2004., a dan kasnije skupa sa turskom delegacijom putovali smo na svečano otvaranje Starog mosta u Mostaru. U dva moderno opremljena busa, u delegaciji su bili turski biznismeni bošnjačkog porijekla koju su druga, treća i četvrta generacija bošnjačkih muhadžira iz Bosne i Sandžaka. To je bio jedan od najljepših momenata koje sam doživio na jednom mjestu. Bio sam impresioniran njihovom ljubavlju koji gaje prema domovini i svome narodu u Bosni i Sandžaku. Posebno me oduševilo poznavanje bosanskog jezika koji su više od stotinu godina očuvali u dalekoj Turskoj. U busu su pjevušili sevdalinke koje su njihovi preci očuvali a one ostale udomaćene u domovima bošnjačkih mudžahira. Da, i recitovali su pjesme posvećene Bosni i Sandžaku. Pričali su mu odakle vuku njihovi korjeni od Taslidže, Rožaja, Pazara, Sjenice, Sarajeva, Krajine, pa opet porijeko do Ljubinja odakle je porijeklo Ahmet Kemal Baysaka.

Od tada traje naše prijateljstvo.
Bila mi je čast da sam sa mojim ahbabima u New Yorku bio domaćin ovom dobrom insanu, njegovoj hanumi Pervin i drugim članovima porodice.

Rah. Ahmet Kamal Baysak je dao ogroman doprinos u zbližavanju Turaka, ali posebno Bošnjaka u Turskoj sa svojom maticom Bosnom, koje je dovodio da vide ljepote Bosne, u koju je bio neizmjerno zaljubljen.

Posebno naglašavam Kemal je dovodio delegacije privrednika da otvore privatne biznise i da ulažu u Bosnu. Isto tako, u nizu gradova je pomogao razne projekte.

Saznao sam da su neke ulice, parkovi i trgovi u gradovima u Bosni i Hercegovini za njegova života nazvani po Kemalu Baysaku. Počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda. Dodijeljena mu je i medalja za junaštvo.

Njegovim odlaskom sa ovog dunjaluka Bosna i Bošnjaci su ostali bez vjernog sina, brata i prijatelja.

Molimo Allaha dž.š. da mu podari Džennet, porodici valiki sabur. Amin!

Njegova ekselencija gospodin Ahmed Kemal Baysak je rođen u Izmiru 31. januara 1933. godine. On je treća generacija u njegovoj porodici koji je rođen i živi u Turskoj. Inače njegovo porijeklo je od porodice Grebo kod Trebinja. Školovao se u Turskoj, da bi 1. jula 1954. godine zajedno sa svojim školskim drugom Džemalom Terdžanom (Cemal Tercan) osnivao firmu TREBAY sa tradicijom od preko 60 godina. Firmi su se kasnije pridružili i braća Baysaka Šukrija i Salih. Njegova supruga Pervin, koja također vuče korijene iz BiH, jedna je od utjecajnih osoba u Egejskoj regiji. Naime, Baysak više godina je bio zamjenik Predsjednika Industrijske komore Egejske regije, član Upravnog odbora Industrijske komore Egejske regije, predsjednik Industrijske zone Ataturk, Počasni predsjednik fondacije MEKSA, te član Upravnog odbora fondacije.

Inače, firma Terbay je jedna od jačih u regionu. Bave se proizvodnjom željeznih dijelova za kamione BMC (British Motor Company). “Terbay" Makine se također bavi izgradnjom električnih centrala, cementara, raznih fabrika na principu "ključ u ruke“, Terbay Insaat, ugostiteljstvo Hotel "Sisus" u Česmama, proizvodnja patentiranih prozivoda "Bayalton"...

U periodu između 1994. i 1999. godine bio je načelnik Općine Karsiyaka, inače najbogatije općine u Izmiru, koja broji oko 650.000 stanovnika. Na razne načine je pomagao Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Tokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije 1992-1995., organizirao je prihvat izbjeglica koje su iz BiH doputovale u Izmir, te im je pomagao u hrani, lijekovima, smještaja i sl. Tokom rata više puta je sa svojom suprugom i prijateljima išao u BiH i opkoljeno Sarajevo, kako bi na licu mjesta mogao da utvrdi kako može najbolje pomoći. Inače veliki je prijatelj svih bošnjačkih uvaženih ličnosti, počev od prvog Predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Zbog pružene velike pomoći našim državljanima Bosne i Hercegovine, naši zavaničnici su odlučili da mu dodijele titulu Počasnog Konzula BiH u Izmiru 2002. godine. Ova titula je inače prva koja je dodijeljena jednoj osobi od strane naše države. Inače Počasni konzulat obavlja sve poslove što obavljaju i druga diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. U toku jedne godine u organizaciji Počasnog konzulata BiH, naše zemlju posjeti oko 7-8 delegacija privrednika iz Republike Turske sa ciljem sa se poboljša privredna saradnja između ove dvije zemlje. Već su vidljivi rezultati suradnje ove dvije zemlje upravo zahvaljujući Nj.e. Ahmed Kemal bey Baysaku. (E.K. IZ RUBRIKE BOŠNJACI.NET "DOBRI BOŠNJANI")Ostali prilozi:
» SLUČAJ DŽEMELUDINA LATIĆA JE KAO SLUČAJ KAʿB IBN MALIKA U MEDINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 15:14
» BOŠNJACI MOJI, ČITAJTE I UČITE - LAKŠE JE TO NEGO PUŠKOM BRANITI BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 12:32
» ISPRAVKE I DOPUNE NA PISMO DR. BOŽE LJUBIĆA MEĐUNARODNI ČIMBENICIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2021 15:37
» MOJ OMAŽ BOSANSKOJ HEROINI HAJRI ĆATIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. November 2021 13:41
» ŠABAN HASANĐEKAJ, DECENIJE POSVEĆENOSTI PROSVJETI I NOVINARSTVU
Božidar Proročić | 06. November 2021 12:14
» BEHAROVA SEHARA NAJBOLJIH PRIČA
Bošnjaci.Net | 02. November 2021 14:18
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» ODRŽANI XLIV PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XIX LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 24. October 2021 13:08
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Ferhat Korajac | 21. October 2021 17:38
» DANAS 18. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 19. October 2021 16:24
» AMBASADOR DR. KOZARIĆ U POSJETI SALZBURGU!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 11. October 2021 14:46
» RATNOM HEROJU EDHEMU OMEROVIĆU - TITI AMPUTIRANE OBJE NOGE
Almasa Hadžić, politicki.ba | 06. October 2021 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10