Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AM SDA: ČEGA SE PAMETAN STIDI, DODIK SE TIME PONOSI - A TUŽILAŠTVO ŠUTNJOM PODRŽAVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. January 2021. 17:01:35


9. januar 1992. godine ostat će upisan crnim slovima u svjetske udžbenike historije. Taj dan, civilizirani svijet označava kao Dan početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Genocida koji je dokumentovan, dokazan i presuđen na najvišim međunarodnim sudskim instancama.

Ipak, u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u manjem bh. entitetu taj dan se označava kao Dan osnivanja RS-a. Zbog historijskih činjenica, valja se podsjetiti da je RS nastala kao zločinačka paradržavna tvorevina koja je odgovorna za genocid, masovne egzekucije, zločine,sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i brojne druge zločine. Zbog ovih zločina političko i vojno rukovodstvo RS-a odležava zatvorske kazne u tijesnim ćelijama Haaga.

Javnost se nažalost navikla na Dodikove provokacije i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH i državne institucije, ali se postavlja pitanje - zbog čega ne reaguje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona ne procesuira one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, uključujući odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a?

Podsjećamo javnost i državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je Ustavni sud BiH svojom konačnom presudom proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, a da se odgovorne osobe koje odbiju izvršiti konačne odluke sudova imaju kazniti zatvorskom kaznom.

Političko instrumentaliziranje pravosudnih institucija, poput državnog Tužilaštva, u demokratskim zemljama je nedopustivo, a rukovodioci tih institucija moraju biti pozvani na odgovornost zbog neprovođenja zakona. Prešutno odobravanje kršenja odluka Ustavnog suda i proslave dana RS vrijeđa emocije i inteligenciju civiliziranog svijeta koji je zorno svjedočio o razmjerana zločina na kojima je stvoren ovaj entitet."Ostali prilozi:
» I VATROGASCI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNSTI BIH
Eset Muračević | 01. March 2021 17:42
» KULTNI VIDIKOVAC: SARAJEVU SE VARTIO JOŠ JEDAN SIMBOL
Bošnjaci.Net | 01. March 2021 15:49
» MNOGI ZVANIČNICI ČESTITALI GRAĐANIMA DAN NEZAVISNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 18:48
» ZLOČIN U ŠTRPCIMA - BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA
27. February 2021 14:58