Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"MERHAMET" PODIJELIO MIGRANTIMA U BIHAĆU NOVI KONTINGENT POMOĆI VRIJEDAN VIŠE OD 30.000 KM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 19. January 2021. 14:01:47


Delegacija HO “Merhamet” MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, posjetila je danas migrante u kampu “Lipa” u Bihaću. “Merhamet” je migrantima uručio dio pomoći vrijedne preko 30.000 konvertibilnih maraka, a ostatak će ovoj populaciji dijeliti i narednih nekoliko dana.

Riječ je o ćebadima, donjem vešu, potkošuljama, čarapama, kišnim kabanicama, astro-folijama, kao i o obrocima koji sadrže hljeb, razne vrste konzervi, mlijeko, flaširanu vodu, sokove i hurme.

Ovaj kontingent pomoći obezbijedila je dugogodišnja “Merhametova” partnerska organizacija “Helping hand”, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsjednik “Merhameta” Kenan Vrbanjac izjavio je da je ova humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH, odnosno u Bihaću, do sada obezbijedila pomoć za imigrante u kampu “Lipa”, u vrijednosti većoj od 80.000 KM, dobrim dijelom u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

”Čim su se stvorili uslovi za to i nakon što su migranti, poslije višednevnog odbijanja hrane, odustali od takve vrste protesta, “Merhamet” je već bio na terenu. Naš Regionalni odbor u Bihaću, koji već tri godine pomaže imigrante u Unsko-sanskom kantonu, već je danima angažovan u kampu “Lipa” gdje migrantima, u koordinaciji sa Crvenim križem USK, dijeli doručak, i ostalu vrstu pomoći, zavisno od dogovora i rasporeda koji mu, zavisno od dana, pripada”, kazao je Vrbanjac.

Početkom januara, Vrbanjac je u Bihaću održao sastanak sa predsjednikom Crvenog križa BiH Huseinom Kličićem, na kojem je dogovoren model saradnje ove dvije organizacije u pomaganju migrantima u kampu “Lipa”.

”'Merhamet', kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja je najorganiziranija i ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj zemlji. Osim toga, toj nesretnoj populaciji, koja je uglavnom ne svojom voljom napustila svoje domove, potrebna je pomoć. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im 'Merhamet' pomagati shodno svojim mogućnostima. Nažalost, do sada od države i IOM-a nismo imali nikakvu pomoć, iako smo se obraćali ovoj međunarodnoj organizaciji. Svu pomoć migrantima do sada smo obezbijedili iz naših ličnih resursa, ali i zahvaljujući našim partnerima i donatorima. 'Merhamet' u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana i ne smijemo ugroziti njihovu egzistenciju, jer im je 'Merhamet' jedino utočište”, naglasio je Vrbanjac.

Podsjetimo, ranije je, na pomenutom sastanku u Bihaću, predsjednik “Crvenog križa” BiH Husein Kličić kazao da je “Merhametova” pomoć veoma dragocjena te da je “Merhamet”, pogotovo Regionalni odbor Bihać i njegov direktor Alen Prošić, mnogo pomogao “Crvenom križu” sve vrijeme migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, a koja traje već tri godine.

Kenan Vrbanjac je istakao da je “Merhamet” od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje ovoj populaciji.

”'Merhamet' je pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava, pomagao migrantima u Unsko-sanskom kantonu, u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu zemlju, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, 'Merhamet' je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je do sada dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. I dalje ćemo pomagati ovim unesrćenim ljudima koliko je to u našoj mogućnosti jer naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji”, poručio je Vrbanjac.Ostali prilozi:
» REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. sc. Amir Ismić | 03. March 2021 20:14
» DR. CERIĆ: DOLAZE BOSANSKI VITEZOVI
Bošnjaci.Net | 03. March 2021 19:03
» NANA FATA ORLOVIĆ OTPUŠTENA NA KUĆNO LIJEČENJE
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2021 19:08
» VRELO LJEPOTE MOJE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 02. March 2021 16:22
» I VATROGASCI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNSTI BIH
Eset Muračević | 01. March 2021 17:42
» KULTNI VIDIKOVAC: SARAJEVU SE VARTIO JOŠ JEDAN SIMBOL
Bošnjaci.Net | 01. March 2021 15:49
Ostali prilozi istog autora: