Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sabornici razmišljaju o inicijativi za smjenu Softića sa čela Sabora IZ
SOFTIĆ: IZVINJAVAM SE PRIPADNICIMA ISLAMSKE ZAJEDNICE, NIKAD NE BIH GLASAO DA SAM ZNAO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. January 2021. 14:01:11
Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste.


U vezi s inicijativom Damira Arnauta u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i "posljedicama" koje je izazvala u dijelu javnosti, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH i zastupnik SDA Safet Softić uputio je izvinjenje jer je neke ličnosti stavio u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima.

Naime, nedavno je usvojena incijativa kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH od nižih nivoa, koji su zaduženi za ta pitanja (lokalne zajednice) traže da promijene nazive ulica, trgova i mjesta koja nose naziv po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale sa fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata.

"Inicijativa Damira Arnauta, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnesena u novembru prošle godine, a o kojoj se glasalo na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, u njenom osnovnom tekstu je prihvatljiva i ima opravdanje u antifašističkom opredjeljenju našega društva. Ovu inicijativu pratilo je obrazloženje, koje predstavlja lični stav predlagača. Navodeći imena ličnosti u obrazloženju Inicijative, zastupnik Arnaut je sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno", navodi Softić.

Zatim je objasnio da u trenutku kada su se zastupnici izjašnjavali, njemu lično kao ni njegovim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu.

"Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Husein ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene", izjavio je.

Softić dalje ističe da bez obzira što nije bilo namjere u njegovom postupanju, osjeća dužnost da uputi javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je "ovaj njegov previd povrijedio".

"Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće dejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta. Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ-e, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici", poručio je predsjednika Sabora IZ i član SDA Safet Softić.

Sabornici razmišljaju o inicijativi za smjenu Softića sa čela Sabora IZ

Nakon što je glasao za usvajanje incijative Damira Arnauta kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH od nižih nivoa, koji su zaduženi za ta pitanja (lokalne zajednice) traže da promijene nazive ulica, trgova i mjesta koja nose naziv po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale sa fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata, Safet Softić, poslanik SDA i predsjednik Sabora IZ, danas je uputio svoje javno izivinjenje.

U izvinjenju je istakao da bez obzira što nije bilo namjere u njegovom postupanju, osjeća dužnost da uputi javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je "ovaj njegov previd povrijedio".

Da su u Islamskoj zajednici zaista povrijeđeni i uvrijeđeni ovakvim parlamentarnim djelovanjem Safeta Softića jasno pokazuje i, kako saznajemo, to da se razmišlja inicijativa za njegovu smjenu sa mjesta predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH.

Prema našim infomacijama, više sabornika pokrenuće inicijativu za smjenu Softića smatrajući njegovo izvinjenje nedovoljnim i nesrazmjernim gafu koji je napravio.

Oni smatraju da je svojim glasanjem nanio štetu Islamskoj zajednici u BiH a naknadna obrazloženja da je podržao nešto što nije ni pročitao smatraju još manje dopustivim. Prema istom izvoru, osim glasanja za Arnautovu inicijativu, pojedinim sabornicima odavno “ne leži” Softićevo političko djelovanje koje smatraju nespojivim sa funkcijom predsjednika Sabora IZ, a sve su glasniji i komentari da Softić ne uživa podršku ni svoje baze u Tuzlanskom kantonu i rodnim Banovićima.Ostali prilozi:
» REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. sc. Amir Ismić | 03. March 2021 20:14
» DR. CERIĆ: DOLAZE BOSANSKI VITEZOVI
Bošnjaci.Net | 03. March 2021 19:03
» NANA FATA ORLOVIĆ OTPUŠTENA NA KUĆNO LIJEČENJE
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2021 19:08
» VRELO LJEPOTE MOJE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 02. March 2021 16:22
» I VATROGASCI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNSTI BIH
Eset Muračević | 01. March 2021 17:42
» KULTNI VIDIKOVAC: SARAJEVU SE VARTIO JOŠ JEDAN SIMBOL
Bošnjaci.Net | 01. March 2021 15:49
Ostali prilozi istog autora: