Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Skandalozno: U Crnoj Gori plansko i sistematsko zatiranje tragova muslimana i vakufske imovine
POSMRTNI OSTACI BERANSKIH MUSLIMANA PREMJEŠTENI NA MEZARJU NA JASIKOVCU
Autor: Monteislam.com
Objavljeno: 23. January 2021. 19:01:17


U Haremu Beranske džamije danas je klanjana dženaza-namaz posmrtnim ostacima beranskih muslimana sa nekadašnjeg muslimanskog mezarja zvanog Varoško groblje, u narodu poznatog kao Ramusovsko groblje.

Posmrtni ostaci, njih šenaest, su otkriveni prilikom poduzimanja građevinskih radova na proširenju benzinske pumpe u centru grada.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, koji je predvodio dženazu, zatražio je halal od umrlih jer muslimani nisu uspjeli sačuvati njihovo dostojanstvo.“Da su posmrtnii ostaci pripadnika neke druge konfesije iz Berana, danas bi na mjestu na koje su proneđeni posmrtni ostaci muslimana već bila crkva ili neki drugi vjerski objekat, a mi smo jedva uspjeli da dobijemo neophodno odobrenje da organizujemo dženaze-namaz”, istakao je Reis.

On je ukazao da je Odluka postojeće lokalne vlasti da se muslimansko groblje ustupi Opštini Berane samo nastavak sistematskog višedecenijskog utiranja svih tragova koji podsjećaju na muslimane Berana.“Navedena Odluka predstavlja uvod da nam se ovako nešto ponovo desi, da nam naši potomci premještaju kosti na druga mjesta, ili da ne budu u mogućnosti ni to da urade, već će da nam kosti završe na nekoj od deponija”.

Reis je pozvao lokalnu vlast u Beranama da preispita svoju odluku o oduzimanju groblja Islamskoj zajednici i da uzme kao pouku od ove situacije, odnosno da muslimansko groblje treba da bude samo muslimansko i ničije više! Na taj način će se stvoriti uslovi da se ovakve stvari nikada ne ponove muslimanima ovih prostora.Varoško groblje nemuslimani su pežorativno zvali Turskim grobljem kao i sva ostala muslimanska mazarja u Crnoj Gori, pokušavajući na taj način da prikažu da muslimani nisu autohtono stanovništvo, već došljaci iz Male Azije. Sve do 1925. godine Varoško groblje bilo je jedino groblje u Beranama na lijevoj obali Lima.

Izgradnjom i spajanjem ulica Miljana Tomičića i 29. novembra, sredinom pedesetih godina, te asfaltiranjem ulice Dušana Vujoševića prema manastiru Škriljevici početkom šezdesetih godina, muslimansko mezarje je pretvoreno u veliko gradilište. Na sredini groblja sagrađena je zgrada sadašnje autobuske stanice, a preko puta nje izgrađena je nova benzinska pumpa. Na mjestu kapije od groblja izgrađena je velika raskrnica.Porodicama je dat veoma kratak rok da posmrtne ostake premjeste na drugu lokaciju. Veći dio porodica nije uspio da oganizuje dislokaciju svojih rahmetlija. Bagerima je razoreno groblje a posmrtni ostaci, bez ikakvog obilježija dostojnog umrlih, završili su na nekom od smetljišta na obali Lima.

Dovoljno o suživotu.

Foto: monteislam.com


Ostali prilozi:
» ODRŽAN SASTANAK SA SANDŽAČKIM IMAMIMA
Mesihat.org | 11. November 2021 14:41
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
Ostali prilozi istog autora: