Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bajruzin Hajro Planjac dobitnik međunarodne nagrade "Gočeva misla"
„GOČEVA MISLA“ ZA BAJRUZINA HAJRU PLANJCA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. January 2021. 14:01:46
BAJRUZIN HAJRO PLANJAC: Neizmjero sam sretan što se i moje ime našlo na listi dobitnika ove prestižne međunarodne nagrade


U sklopu obilježavanja dana rođenja Goce Delčeva i njegove znamenite misli „Ja svijet razumijem jedino kao polje za kulturno nadmetanje među narodima”, Fondacija za kulturnu i znanstvenu afirmaciju i prezentaciju “Makedonija Prezent” iz Skopja ustanovila je Međunarodnu nagradu za kulturno natjecanje među narodima „Gočeva misla“ . Ove godine, ta prestižna nagrada, „za doprinos kulturnoj misiji, razvoju i njegovanju kulture, umjetnosti, nauke i etike, kao i za suradnju i povezanost među narodima“, pripala je bosanskohercegovačkom književniku i izdavaču doktoru Hajruzinu Hajri Planjcu iz Tešnja, te prof. dr. Vasilu Točinovskm iz Sjeverne Makednije i Olgi Lalić-Krowicki iz Poljske. Nagrada će im biti uručena 4. februara na rođendan Goce Delčeva.

- Neizmjero sam sretan što se i moje ime našlo na listi dobitnika ove prestižne međunarodne nagrade, kaže Bajruzin Hajro Planjac. Znak je to da je sve ono što sam do sada, u vremenu iza, radio izazvalo pozornost javnosti, ne samo u Bosni i Hercegvine već i šire, van njenih granica. Biti rame uz rame sa dosadašnjim dobitnicima i vrlo poznatim autorima širom Evrope velika je čast za mene.

Inače, pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista Bajruzin Hajro Planjac, jedan od najtiražnijih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu i omladinu. Rođen je 1961. godine u selu Bobare, nadomak drevnog Tešnja. Školovao se u rodnom mjestu, Doboju, Banjaluci i Beogradu. U životu je radio razne poslove. Bio je fizički radnik - betonarac, zidar, bravar, tesar, muzičar u rock grupi, trgovački putnik - prodavač knjiga, menadžer na estradi, novinar u novinama, radiju i televiziji, obrtnik… Bio je i glumac u popularnoj TV seriji „Viza za budućnost“ u kojoj je tumačio lik tajkuna Habeta. Zastupljen je u brojnim antologijama i panoramama, udžbenicima i priručnicima za osnovnu školu i Pedagoški fakultet (predmet književnosti za djecu), kao i u lektiri. Zastupljen je i u udžbenicima u Srbiji (Sandžak). Djela su mu prevođena na engleski, njemački i arapski jezik. Živi u rodnom mjestu i radi u Izdavačko-grafičkoj kući „PLANJAX“, čiji je osnivač i vlasnik. Član je Društva pisaca i Saveza novinara BiH.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
13. April 2021 18:32
» NAROD MOG VREMENA
18. March 2021 14:37
» DALEKO SI TI OD MENE
10. March 2021 14:40
» INSTITUT ZA TELEĆI JEZIK
04. March 2021 18:47
» SEVDAH I KLASIKA
21. February 2021 19:49
» JEDANAEST ZLATNIH
15. January 2021 16:24
» KO ĆE NA ČELO OPĆINSKOG VIJEĆA
26. December 2020 00:42